Dordrecht, Netherlands

50 jaar Winkelcentrum Sterrenburg: 'Een en al nostalgie!'

De oude foto's trokken een hoop aandacht. Veel mensen die even stopten en ze goed bestudeerden. "Ik ben aan het zoeken of ik iemand ken", zei een mevrouw. Haar man: "Ik heb wel een paar bekende gezichten gezien." De foto's staan in Winkelcentrum Sterrenburg. Het winkelcentrum bestaat dit jaar 50 jaar. En dat werd dinsdag, precies een halve eeuw na de opening, gevierd.
Dennis Koorevaar | 3 oktober 2023 17:00 | Aangepast op 3 oktober 2023 15:57
'Winkelcentrum Sterrenburg 3 oktober feestelijk van start!' luidt de kop van een krantenartikel uit 1973. Precies 50 jaar geleden opende het winkelcentrum in de toen vrij nieuwe wijk haar deuren. Met gevestigde namen die nu nog steeds te vinden zijn, zoals Lotus, het Chinese restaurant. Maar ook bakkerij Korteweg en kapper Van Pelt.

Jan van Vliet (90) was een van de personen die aan het begin stond van de oprichting van het winkelcentrum. "Aan de oprichting heb ik hele mooie herinneringen", vertelt hij. "Eind jaren 60 zijn we al begonnen. Ik was afgevaardigde van de gemeente in het bestuur van de stichting, als waarnemer. Ik had geen bevoegdheden om beslissingen te maken maar ik mocht wel adviezen geven." Daarnaast vertelt Van Vliet dat er heel erg rekening gehouden moest worden met de binnenstad. Het nieuwe winkelcentrum mocht namelijk geen concurrentie worden. "Toen had, politiek gezien, de binnenstad een belangrijke functie voor de regio."

Nu geldt dat niet meer. Ook Van Vliet ziet en beaamt dat de manier van winkelen erg is veranderd. Het winkelcentrum heeft de afgelopen jaren een flinke opknapbeurt gehad en past daarmee weer in de tijd van nu. "Je moet een heel divers aanbod hebben", vertelt wethouder Maarten Burggraaf. "We hebben hier echte lokale ondernemers, maar je kunt hier bijvoorbeeld ook sporten. Van alle soorten en maten heb je wel wat. Die combinatie doet bij mij wel het vertrouwen wekken dat het winkelcentrum weer flink wat jaren mee kan." Arie de Geus is dat met de wethouder eens. Hij is oud-voorzitter van de winkeliersvereniging. "De persoonlijke behandeling in zo'n winkelcentrum in een wijk, dat is altijd goed. Een winkelcentrum als dit zal nooit verdwijnen."

Wie jarig is, trakteert. Ter ere van het 50-jarig bestaan van het winkelcentrum was er een 50 meter lange taart voor de bezoekers. Ook is er een kleine foto-expositie te zien met oude afbeeldingen en krantenartikelen van de afgelopen jaren. Zo zie je de benedeningang naast Wim van Loons zeebanket, een leeg parkeerdek en foto's van de verbouwing, half jaren 90. De laatste renovatie is namelijk niet de eerste die het winkelcentrum doormaakt.

Een stel herkent een aantal mensen op de foto's. "Er is een groepsfoto. Daar zit een bekende meneer voor mij bij. Ik heb namelijk met hem samen aan de bouw van het winkelcentrum gebouwd." Zijn vrouw vertelt: "We hebben 14 jaar om de hoek gewoond en ik kwam hier met de kinderen altijd. Toen had je nog geen scootmobielen en de kinderen liet ik dan los lopen. Ik heb leuke herinneringen aan dit winkelcentrum." Ondertussen woont het stel al 30 jaar in Stadspolders.

Een puntje van kritiek is er ook. Een bezoeker is niet helemaal te spreken over haar uitzicht. "Ik vind het wel netjes geworden hier. Maar niet waar ik woon. Ik woon op de eerste etage en ik zit tegen het parkeerdek aan te kijken, dat vind ik niet leuk. Maar ja, ik weet niet beter."

Lees ook

Winkelcentrum Sterrenburg is 50 jaar oud en kan na verbouwing weer jaren mee

Winkelcentrum Sterrenburg heeft de afgelopen twee jaar een metamorfose ondergaan. Na 50 jaar ziet he...