Dordrecht, Netherlands

Aandacht voor de schoonheid van Dordrecht in Eilandleven

De Vereniging Oud-Dordrecht maakt zich op voor de uitreiking van de Puienprijs. De prijs die in het leven geroepen is om aandacht te vestigen op gerenoveerde gebouwen en daarmee op de aantrekkelijkheid van de stad. Maar daarin staat de vereniging niet alleen: ook de kunstenares Evelyn Taocheng Wang vestigt met haar werk de aandacht op de schoonheid van de Dordtse architectuur. Deze week komen ze beide aan bod in ons culturele programma Eilandleven.
Marjolein Vos | 12 oktober 2023 11:30 | Aangepast op 12 oktober 2023 10:42
Puienprijs
De jury van de Puienprijs heeft in totaal negen panden geselecteerd, verdeeld over drie categorieën (Bedrijfspand, Woon-winkelpand en Herbestemming), die kans maken om er met de winst vandoor te gaan. Cameraman Fokko van der Straat ging met jurylid en architect Andries Laane op pad en bezocht drie van de genomineerde panden: het voormalig Regionkantoor aan de Noordendijk, Voorstraat 280 en de Kunstkerk. In Eilandleven licht Laane de keuze van de jury uitgebreid toe: hij legt uit wat de pluspunten van de gevels zijn, maar ook waar nog het een en ander aan verbeterd kan worden.

Deze donderdagavond wordt bekend welke pui de prijs in de wacht sleept. Vrijdag is op TV Dordrecht een verslag van de uitreiking te zien.

Geïnspireerd door Dordts licht
Daarnaast in Eilandleven deze donderdag een portret van Evelyn Taocheng Wang. Ze is één van de meest uitgesproken en gewaardeerde hedendaagse kunstenaars in Nederland en ver daarbuiten. Zo omschrijft het Dordrechts Museum haar. Haar werk is nu ook in Dordt te bewonderen, op de tentoonstelling 'Het licht is rond'.

Wang werd in 1981 geboren in China, maar woont inmiddels in Rotterdam. Voor deze expositie, die bestaat uit recent en nieuw werk, ging ze op pad in Dordrecht, vooral om het Nederlandse licht te bestuderen. Wang combineert in haar werk Aziatische schilder- en kalligrafietradities met Westerse schilderkunst. Ook maakt ze foto's en video's.
Terugkerend thema is het leven in verschillende talen en culturen. In deze tentoonstelling is ze ook zelf te zien, terwijl ze poseert voor raampartijen. Ramen en vensters zijn een rode draad in de expositie. Wang noemt ze 'een scherm tussen binnen- en buitenwereld'.

De tentoonstelling Evelyn Taocheng Wang – Het licht is rond is tot en met 31 maart 2024 te bezoeken in het Dordrechts Museum.

Eilandleven is donderdag vanaf 18.00 uur te zien na het nieuws en wordt ieder uur herhaald.

Meest gelezen

Lees ook

5 tips voor leuke uitjes met je kids in de meivakantie

De meivakantie is begonnen en dat betekent: op pad! Je kunt op warme dagen misschien naar het strand...

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...