Dordrecht, Netherlands

Achter de schermen bij de première van de stadsopera of ‘The making of’ Maria keizerin van Dordt

De premiere van de opera ‘Maria Keizering van Dordt’ nam op 9 juli plaats en RTV Dordrecht was erbij. Ons team maakte extra beelden van de openbaring en dat leverde een unieke blik op achter de schermen bij de stadsopera voor en door Dordtenaren. De documentaire wordt op 15 augustus uitgezonden op TV Dordrecht vanaf 12.00 uur.
Marie Frenay | 13 augustus 2022 15:00 | Aangepast op 12 augustus 2022 15:20
Maria van Brabant, grote kans dat die naam geen belletje doet rinkelen. Muziektheater Hollands Diep besloot daarom om een voorstelling te maken over deze bijzondere vrouw. Dit deden zij in het kader van de herdenking van 800 jaar stadsrechten.

Maar wie is Maria van Brabant dan?
Zij is de vrouw die ooit de stad als cadeau kreeg bij haar huwelijk. Ze was altijd afhankelijk van machtige mannen die haar leven bepaalden. En nu? Nu had ze zelf het vermogen om haar eigen leven in te richten.

Uit pure machtshonger werd Maria als pion gebruikt op het schaakbord van haar vader. Op haar achtste werd ze voor het eerst uitgehuwelijkt, maar dit huwelijk werd net zo hard weer gecanceld. Uiteindelijk trouwde ze met een keizer en ontving de titel keizerin. Maria stond bekend als hét feestbeest van Europa, de gokschulden van de keizer en keizerin liepen zo hoog op, dat niemand ze meer kon betalen. Keizer Otto stierf én opnieuw werd Maria uitgehuwelijkt door haar vader. Maar was ze gelukkig? Ze moest doen wat haar vader bepaalde. Als ook haar tweede man sterft, weet ze het niet meer. Ze zadelt haar paard, vertrekt naar een onbekende bestemming en haar leven krijgt een onverwachte wending in een moeras. Kortom, genoeg stof voor een spannende en enerverende voorstelling.

Voor en door Dordtenaren
Wat de voorstelling verder bijzonder maakt is dat het niet alleen is gemaakt voor Dordtenaren, maar ook door de stadsbewoners. Op het toneel stonden namelijk niet alleen professionals, maar ook amateurs. Twee jaar geleden werden stadsgenoten opgeroepen om mee te doen aan de repetities. En daar werd gehoor aan gegeven. Ze oefenden maanden lang mee als acteur, figurant, danser, maar ook als muzikant in het Groot Film en Musical Orkest Timbres Divers. Een van de dansers vond het wel spannend: “we kregen een hele nieuwe choreografie last minute, dus dat is wel even spannend.”

Mis het niet!
‘The making of’ Maria keizerin van Dordt is gemaakt door verslaggever Jordy Hijman, de beelden van de opera komen uit de registratie van de avond-voorstelling door Robert Kraak en Fokko van der Straaten. Beide zijn mede mogelijk gemaakt door Muziektheater Hollands Diep. De blik achter de schermen bij de stadsopera wordt dus deze zondag vanaf 12.00 uur uitgezonden op TV Dordrecht en is daarna ook terug te zien op YouTube.

Lees meer over:

Stadsopera Maria|

Lees ook

Dordtse Stadsopera krijgt steeds meer vorm: cast gooit de heupen los

In Cultureel Centrum Sterrenburg werd maandagavond druk gerepeteerd door het volwassenenkoor dat act...

Motoren, ridders en een keizerin: Stadsopera Maria eindelijk in première

Eigenlijk zou de voorstelling al in 2020 opgevoerd worden, toen het precies 800 jaar geleden was dat...

Stadsopera Maria in première op TV Dordrecht

De vrouw die aan het begin stond van de geschiedenis van onze stad: Maria van Brabant. Maar wat wet...

Dordrecht als huwelijksgeschenk: Stadsopera Maria te zien op TV Dordrecht

De vrouw die aan het begin stond van de geschiedenis van onze stad: Maria van Brabant. Maar wat wete...

Achter de schermen bij de première van de Stadsopera Maria

De premiere van de opera ‘Maria Keizerin van Dordt’ nam op 9 juli plaats en RTV Dordrecht was er...

Zondag op RTV Dordrecht: herhaling Stadsopera Maria

RTV Dordrecht zendt de hele maand januari bijzondere concerten uit het afgelopen jaar uit. De ene ke...