Dordrecht, Netherlands

Advocaat Dordtse schutter: 'Niels kan zich niet herinneren wat hij werkelijk heeft gedaan, hij had een delirium'

Persfotograaf Niels W. (38) was waarschijnlijk ontoerekeningsvatbaar toen hij in de De La Reystraat in Dordrecht twee agenten neerschoot. De Dordtenaar zou op de bewuste avond van 25 augustus in een waan of delirium hebben verkeerd, aangewakkerd door drugs- en drankgebruik. Hij heeft spijt van de schietpartij, maar kan zich alleen nog een 'fantasieverhaal' herinneren. Dat zegt zijn advocaat Stefan van Paridon. Woensdag verschijnt W. voor het eerst voor de rechter.
Marjolein Vos | 8 december 2021 17:14 | Aangepast op 8 december 2021 17:14
Tijdens de zogeheten inleidende pro forma-zitting voor de rechtbank in Dordrecht wil Van Paridon afdwingen dat hij inzage krijgt in de 3D-reconstructie die door justitie is gemaakt van de schietpartij. "Mijn cliënt weet niet wat er is gebeurd. Hij herinnert zich dingen waarvan iedereen meteen zegt: dit is fantasie. Dat erkent hij zelf ook." Van Paridon wil niet tot in detail zeggen welke voorstelling Niels W. in zijn hoofd had. Zijn cliënt zou net voor of na de schietpartij in een auto van een ander zijn gaan zitten, omdat hij dacht dat die van hem was.

"Het draait in deze zaak om toerekeningsvatbaarheid. Mijn stelling is: bij ieder mens is er een steekje los. Maar bij mijn cliënt kwam er die avond, door externe invloeden, een hele gevelplaat los." Op de zomerse avond in augustus zaten veel buurtbewoners in hun tuin en hoorden het salvo van minstens zeven schoten.

Niels W. schoot die avond op de bewuste woensdagavond twee agenten neer in de Dordtse Transvaalbuurt, niet ver van het centrum van de stad. Eén van hen trof hij in het gezicht. De agent raakte, naar verluid, zwaargewond en verliet een maand na de schietpartij het ziekenhuis. De agenten waren afgekomen op een melding van overlast. Daarna ging het snel mis. De Dordtse verdachte zou een gevallen pistool van de agenten hebben opgeraapt of het pistool hebben afgepakt. Ook raakte er een Poolse man zwaargewond. Van Paridon: "Het is maar de vraag van wie die kogels afkomstig waren. Dat kan ook best van de agenten zijn geweest zijn die terugschoten. Het werd in korte tijd een flinke schietpartij."

Van Paridon is vanuit de auto onderweg naar zijn kantoor als hij vertelt over de komende zitting. Hij heeft net zijn cliënt Niels W. bezocht die in voorarrest zit. "Ik heb een heel normaal mens gesproken, niet anders dan u of ik. Hij vraagt tijdens mijn bezoeken voortdurend hoe het met de agent gaat. Hij is ervan overtuigd dat hij naast de neergeschoten agent is gaan zitten om met hem te praten. Natuurlijk heeft hij spijt. Al kan hij zich niet herinneren wat hij werkelijk heeft gedaan. Hij wil ook dat hij wordt behandeld om dit in de toekomst te voorkomen. Er moet niet weer een gevelplaat loskomen."

Van Paridon wil verder dat er tempo wordt gemaakt met de eigenlijke rechtszaak. "Eens in de drie maanden bij elkaar komen in de rechtbank is te weinig."

Foto: Corrado Francke.

Lees ook

Vogeltellers gezocht!

Deze winter is de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch weer druk bezig met het inventariseren van vogels ...

Biodiversiteit in Biesbosch neemt toe

Het gaat goed met de biodiversiteit in de Biesbosch. Een paar weken geleden werd er een zeegactie ui...

FC Dordrecht werkt stap voor stap aan imago en communicatie, ‘maar dat kan allemaal beter’

FC Dordrecht presenteerde in het najaar van 2021 het vijfjarenplan ‘Energiek Dordt’. Elf maanden...

Wieken Molen Kyck over den Dyck in rouwstand; oud-molenvrijwilliger overleden

Verdrietig nieuws bij Molen Kyck over den Dyck in Dordrecht. Afgelopen weekend overleed oud-molenvri...

Waterbus nog steeds op zoek naar personeel: “Het zoeken van een schipper is als vissen in een hele kleine vijver”

De waterbus van Blue Amigo die tussen Rotterdam en Dordrecht vaart heeft een aangepaste dienstregeli...

Lucinda Brand breekt middenhandsbeentje en mist waarschijnlijk EK

Veldrijdster en wielrenster Lucinda Brand heeft zaterdag haar middenhandsbeentje gebroken. In Tsjech...