Dordrecht, Netherlands

Advocaat Dordtse schutter: 'Niels kan zich niet herinneren wat hij werkelijk heeft gedaan, hij had een delirium'

Persfotograaf Niels W. (38) was waarschijnlijk ontoerekeningsvatbaar toen hij in de De La Reystraat in Dordrecht twee agenten neerschoot. De Dordtenaar zou op de bewuste avond van 25 augustus in een waan of delirium hebben verkeerd, aangewakkerd door drugs- en drankgebruik. Hij heeft spijt van de schietpartij, maar kan zich alleen nog een 'fantasieverhaal' herinneren. Dat zegt zijn advocaat Stefan van Paridon. Woensdag verschijnt W. voor het eerst voor de rechter.
Marjolein Vos | 8 december 2021 17:14 | Aangepast op 8 december 2021 17:14
Tijdens de zogeheten inleidende pro forma-zitting voor de rechtbank in Dordrecht wil Van Paridon afdwingen dat hij inzage krijgt in de 3D-reconstructie die door justitie is gemaakt van de schietpartij. "Mijn cliënt weet niet wat er is gebeurd. Hij herinnert zich dingen waarvan iedereen meteen zegt: dit is fantasie. Dat erkent hij zelf ook." Van Paridon wil niet tot in detail zeggen welke voorstelling Niels W. in zijn hoofd had. Zijn cliënt zou net voor of na de schietpartij in een auto van een ander zijn gaan zitten, omdat hij dacht dat die van hem was.

"Het draait in deze zaak om toerekeningsvatbaarheid. Mijn stelling is: bij ieder mens is er een steekje los. Maar bij mijn cliënt kwam er die avond, door externe invloeden, een hele gevelplaat los." Op de zomerse avond in augustus zaten veel buurtbewoners in hun tuin en hoorden het salvo van minstens zeven schoten.

Niels W. schoot die avond op de bewuste woensdagavond twee agenten neer in de Dordtse Transvaalbuurt, niet ver van het centrum van de stad. Eén van hen trof hij in het gezicht. De agent raakte, naar verluid, zwaargewond en verliet een maand na de schietpartij het ziekenhuis. De agenten waren afgekomen op een melding van overlast. Daarna ging het snel mis. De Dordtse verdachte zou een gevallen pistool van de agenten hebben opgeraapt of het pistool hebben afgepakt. Ook raakte er een Poolse man zwaargewond. Van Paridon: "Het is maar de vraag van wie die kogels afkomstig waren. Dat kan ook best van de agenten zijn geweest zijn die terugschoten. Het werd in korte tijd een flinke schietpartij."

Van Paridon is vanuit de auto onderweg naar zijn kantoor als hij vertelt over de komende zitting. Hij heeft net zijn cliënt Niels W. bezocht die in voorarrest zit. "Ik heb een heel normaal mens gesproken, niet anders dan u of ik. Hij vraagt tijdens mijn bezoeken voortdurend hoe het met de agent gaat. Hij is ervan overtuigd dat hij naast de neergeschoten agent is gaan zitten om met hem te praten. Natuurlijk heeft hij spijt. Al kan hij zich niet herinneren wat hij werkelijk heeft gedaan. Hij wil ook dat hij wordt behandeld om dit in de toekomst te voorkomen. Er moet niet weer een gevelplaat loskomen."

Van Paridon wil verder dat er tempo wordt gemaakt met de eigenlijke rechtszaak. "Eens in de drie maanden bij elkaar komen in de rechtbank is te weinig."

Foto: Corrado Francke.

Meest gelezen

DuPont verdwijnt uit Dordrecht: fabriek staat te koop

Ingrid de Groot | 21 nov 2022 16:32

Lees ook

Big Rivers breidt uit met liveconcerten op de Spuiboulevard

Big Rivers keert deze zomer terug, van 15 tot en met 17 juli. Dit jaar is er een nieuw element aan h...

FC Dordrecht wint voor het tweede jaar op rij in Breda na goal in blessuretijd

FC Dordrecht heeft voor het tweede jaar op rij gewonnen van NAC in Breda. Net als de vorige editie w...

Het is bijna zover! Circus Royal legt de laatste hand voorstelling voor Oekraïne

Na een gecancelde show in de winter, is Circus Royal nu echt terug. Deze editie volledig in het teke...

Gratis museumavond: Dordrecht viert Cuyp

Het is feest in het Dordrechts Museum op vrijdagavond 29 april. Die avond viert Dordrecht zijn beroe...

“Je wordt niet zomaar ereburger”

In een maand tijd kwamen er twee bij: museumdirecteur Peter Schoon en wethouder Piet Sleeking werden...

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli: 'Zorgt voor meer kans om te vluchten'

Vanaf 1 juli is het verplicht om een rookmelder in huis te hebben. Volgens Michel Heemskerk, van de ...