Door de hele streek staat woensdag 21 mei in het teken van cybercriminaliteit. Een aantal instanties heeft de handen inéén geslagen om dat voor elkaar te krijgen. Veelal zijn de acties gericht op senioren, denk bijvoorbeeld aan agenten die langs gaan om stickers op te plakken bij deurbellen van seniorenwoningen.
Agent Guido Severijn doet daar niet aan mee. Hij werkte in de IT-sector voordat hij bij de politie ging en hoorde daar al verhalen van jongeren die in de digitale sferen veel geld kwijtraakten. Nu wil hij zijn steentje bijdragen en staat hij met zijn politiebus de hele middag en avond op verschillende pleinen en wijken in Dordrecht iedereen die wil luisteren tips te geven. "Het is echt een misverstand dat alleen ouderen in de problemen komen, dus spreek ik ook jongeren aan."
CryptoGuido heeft in de praktijk meegemaakt wat er kan gebeuren. "Slimme jongens van een jaar of dertig die tienduizenden euro's verdiend hebben met cryptomunten. Die dat geld na het klikken op een verkeerde link dan allemaal direct weer kwijt zijn."
Hij wil ook nog even een fabeltje uit de lucht helpen dat de politie geen kaas gegeten zou hebben van digitaal speurwerk. "We zijn ons er zeker van bewust dat er steeds meer criminelen online hun geld verdienen. Natuurlijk gebeurt er nog genoeg op de straten, maar ook online kunnen wij veel voor mensen betekenen."
Één van de manieren waarop dat gebeurt is het beschikbaar stellen van het noodnummer 112 bij digitale oplichting en fraude. Slachtoffers wordt aangeraden om meteen te bellen als zij merken dat hun bankrekening leeggetrokken wordt door derden. Severijn: "dan maken wij een afweging en komen we negen van de tien keer zo snel mogelijk langs om mogelijk bewijs vast te leggen en de aangifte op te nemen."
Bekijk hieronder een reportage over de actie tegen digitale criminaliteit.