Dordrecht, Netherlands

Alles wat je moet weten over de nieuwe vaccinatiecampagne die vandaag start

Nu de temperatuur daalt en de meteorologische herfst is begonnen, loopt ook het aantal coronabesmettingen op. De GGD begint vandaag met een nieuwe vaccinatiecampagne, omdat het rekening houdt met een nieuwe coronagolf. Radio Rijnmond legde Timo Boelsums, arts van de GGD Rotterdam-Rijnmond, vijf vragen voor over de campagne die maandag van start gaat.
RTV Rijnmond | 19 september 2022 10:36 | Aangepast op 19 september 2022 10:36
1. Waarin verschilt deze herhaalprik van de andere coronaprikken?
"De GGD gaat in deze najaarscampagne prikken met een combinatievaccin. Daarin zit de bescherming tegen de oude variant die rond ging, maar ook tegen de omikronvariant."
"De vaccinaties zijn herhaalprikken. Daarmee wordt bedoeld dat het een nieuwe oppepper is voor het immuunsysteem. Die oppepper beschermt beter tegen besmetting en vooral ernstige ziektes en overlijden. De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met de milde bijwerkingen die we kennen van de eerdere vaccins."

2. Wie komen er als eersten voor een herhaalprik in aanmerking?
"Vanaf maandag worden eerst de kwetsbaren en de zestigplussers uitgenodigd. Mensen onder de 60 jaar met een verhoogd risico, met name de mensen die ook jaarlijks een griepprik halen vanwege een kwetsbare gezondheid, worden door de huisartsen uitgenodigd."
"Zorgmedewerkers komen ook als eerste aan bod komende maandag. Zij krijgen hun uitnodiging via hun werkgever. In stappen krijgen vervolgens ook de rest van de mensen boven de 12 jaar een brief voor de vaccinatie."

3. Kun je zomaar bij een prikstraat naar binnen lopen om er een te halen?
"Nee. Je krijgt een brief op de mat. Met die uitnodiging kun je een afspraak maken en bij één van de locaties in de regio terecht."

4. Ik heb tot nu toe alle prikken gehad, maar twijfel nu nog. Is het wel nodig?
"Vooral voor de mensen met een kwetsbare gezondheid is het belangrijk om de prik te halen, om te voorkomen dat ze ernstig ziek worden. Als je tot die groep behoort, zou ik zeker adviseren de vaccinatie te halen. Je kunt ook overwegen de prik te halen omdat je hoopt zelf minder ziek te worden of juist om je omgeving te beschermen."
"De prik geven we uit voorzorg, omdat we in het najaar een opleving van het virus verwachten. Wat ik wil meegeven: heb je de keuze nog niet gemaakt of zit je met vragen? Laat je goed informeren. Zoek informatie op of bel de GGD of Twijfeltelefoon."

5. Waar kun je je laten prikken?
In Dordrecht is vanaf maandag 19 september de locatie aan de Calandstraat open. Een andere optie is het Speelparadijs Piratenland in Gorinchem. Er zijn ook twee locaties in Rotterdam, bij Rotterdam The Hague Airport en in Feijenoord. Een afspraak maken kan ook voor de locaties Metrostation Poortugaal, Sportcomplex Aquapelle in Capelle en Sportcomplex De Eendraght in Hellevoetsluis.
"Net als in de vorige campagnes willen we ook meer wijkgericht werken zodat mensen die niet naar de grote locaties kunnen komen, ook in de buurt een prik kunnen krijgen."

6. Hoeveel mensen willen weer een inenting?
Ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders ziet geen noodzaak in de herhaalprik. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. Vooral jongeren hebben minder behoefte aan de vernieuwde vaccinatie ter bescherming tegen het coronavirus.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

Vaccinatie|corona|

Lees ook

Coronacijfers lopen ondanks lockdown toch weer op

Na een maand van dalende cijfers, stijgen ook in Dordrecht de besmettingen weer. Dat blijkt uit de d...

Kuipers over versoepelingen: 'Van maatregelen naar adviezen'

Vanaf komende vrijdag mag de horeca open tot 01.00 uur. Dat is nu nog tot 22.00 uur. De mondkapjespl...

Coronacijfers lopen ondanks lockdown toch weer op

Na een maand van dalende cijfers, stijgen ook in Dordrecht de besmettingen weer. Dat blijkt uit de d...

Nederland gaat weer open: coronapas verdwijnt grotendeels, alleen nog mondkapjes in ov

Vrijdag nemen we afscheid van zo goed als alle coronamaatregelen. Zo wordt het coronatoegangsbewijs ...

Basisscholen mogen maandag weer open: 'Belangrijk voor de leerlingen'

De overheid heeft aangekondigd dat het basis- en middelbaar onderwijs vanaf komende maandag de deure...

Burgemeester Kolff blikt terug op coronacrisis: “Ingewikkeld, vermoeiend en pijnlijk”

Met het verdwijnen van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer vorige week lijkt de coronacrisis...