Dordrecht, Netherlands

Automobilist die Ilse (18) en Esmee (19) doodreed in Alblasserdam moet 5 jaar de cel in

Abdelgafour El B., de 25-jarige Papendrechter die in de nacht van 5 op 6 mei twee jonge vrouwen op een scooter doodreed in Alblasserdam, moet 5 jaar de cel in. Ook krijgt hij een rijontzegging van tien jaar. Die uitspraak deed de rechter in Dordrecht maandagmiddag. De familieleden van slachtoffers Esmee en Ilse waren in grote getalen in de rechtbank aanwezig om het vonnis te horen.
RTV Rijnmond | 31 oktober 2022 15:00 | Aangepast op 31 oktober 2022 14:14
Twee weken geleden eiste justitie tien jaar voor doodslag. Een opmerkelijk hoge eis voor een verkeersongeluk. Volgens de rechter is doodslag echter niet bewezen. De rechtbank stelt dat El B. "niet de opzet had om de slachtoffers van het leven te beroven", maar dat zijn rijgedrag wel "aanmerkelijke kans gaf dat er iemand kan komen te overlijden."

"Uit de verklaring van de verdachte komt naar voren dat verkeerssituatie rustig was. De rechtbank acht het aannemelijk dat de verdachte zijn stuurmanskunsten heeft overschat en niet met opzet een dodelijk ongeval heeft willen veroorzaken", luidt het oordeel van de rechtbank. Wel is bewezen dat de verdachte schuldig is aan roekeloos rijgedrag. "Daarmee heeft de verdachte onaanvaardbare risico's genomen. Hij overschatte zijn stuurmanskunsten."

97 kilometer per uur
Tussen de 81 kilometer en 97 kilometer per uur. Zo hard rijdt El B. die bewuste nacht over de Edisonweg in Alblasserdam. Meer dan 50 kilometer boven de snelheidslimiet van 30 kilometer per uur. Van drugs of alcohol is geen sprake en uit onderzoek blijkt dat hij ook niet op zijn telefoon zit bij de aanrijding. Wanneer El B. een verkeerslicht passeert dat op dat moment al ruim drie minuten op rood staat gaat het fout. Met volle snelheid schept hij Ilse en Esmee die op dat moment op een scooter oversteken. Ze hebben groen licht.

El B. rijdt nog 500 meter verder door en parkeert zijn auto. Wanneer hij terug rent naar de plek des onheils ziet hij wat hij heeft aangericht. Eén van de meisjes ademt nog. Hij belt het noodnummer en begint met mond-op-mondbeademing tot de politie arriveert. Zijn bijrijder, een vriend met wie hij een broodje wilde eten in Rotterdam, is gevlucht.

Dat het ongeluk volledig aan El B. is te wijten is volgens de rechter wel duidelijk. De verdachte is in het verleden veel vaker in de fout gegaan in het verkeer, zo blijkt uit de 52 verkeersboetes die hij al heeft gekregen. El B. wordt onder meer bestraft voor het niet stoppen voor zebra's, rijden over afgekruiste wegen en het geen voorrang geven aan voetgangers op een zebra. Dat zijn eigen grootmoeder bij een verkeersongeluk om het leven is gekomen lijkt daar weinig aan te hebben veranderd. Het hoge aantal verkeersboetes draagt bij aan de relatief zware straf voor het veroorzaken van een verkeersongeval.

Straf moet sterk signaal zijn
De officier van justitie wilde met de strafeis van 10 jaar celstraf een sterk signaal afsturen dat dergelijk roekeloos rijgedrag flinke gevolgen kan hebben. "Hij gebruikte zijn auto als wapen", zei de officier tijdens de zitting. De advocaat van El B. beargumenteerde dat een half jaar of een jaar celstraf gebruikelijk is bij dergelijke zaken. Haar client zou de scooterrijdsters over het hoofd hebben gezien. In dat geval zou El B. niet meer terug naar de cel moeten, omdat hij die tijd al in voorarrest heeft doorgebracht.

De naasten van Esmee en Ilse hielden tijdens zitting twee weken aangrijpende slachtofferverklaringen. Zo noemde de zus van één van de slachtoffer El B. 'een moordenaar' en vond ze het absurd dat hij zijn rijbewijs nog had na meer dan vijftig verkeersovertredingen. De rechter benadrukte het leed dat El B. bij hen heeft veroorzaakt. "Twee jonge vrouwen die aan het begin van hun volwassenen leven stonden. Het leed en hun gemis voor nabestaanden is enorm"

Lees meer over:

112-nieuws|

Meest gelezen

DuPont verdwijnt uit Dordrecht: fabriek staat te koop

Ingrid de Groot | 21 nov 2022 16:32

Lees ook

Agenten treffen (gelukkig) geen baby aan in ondergrondse container, maar wat dan wel?

Dat is even schrikken! Een bewoner van Hendrik-Ido-Ambacht hoorde donderdagavond een baby huilen in ...

Politie treft twee bussen vol gestolen diesel aan

De politie trof twee bestelbusjes vol jerrycans met gestolen diesel aan in Dordrecht.

Gewonde bij botsing tussen mini-fiets en auto

Een vrouw op een elektrisch fietsje is woensdagmiddag gewond geraakt bij een flinke botsing op het k...

Middenberm in brand op A16 tussen Dordrecht en Moerdijkbrug

Een middenbermbrand legde het verkeer op de A16 richting Breda woensdagmiddag stil. Rond hectometerp...

Gewelddadige man probeert scootmobielers te beroven, getuige grijpt in

Een man heeft zaterdagmiddag geprobeerd om twee mannen met geweld van hun scootmobiel te beroven. Ee...

Kat komt om bij brand in Zwijndrechtse flat

Een kat heeft maandagavond een uitslaande brand in Zwijndrecht niet overleefd. Het beestje zat in ee...