Dordrecht, Netherlands

Avondvierdaagse na jaren weer van start in een nieuw jasje, bijna drieduizend deelnemers

Met z’n duizenden stonden ze dinsdagavond klaar om te beginnen aan de eerste etappe van hun wandeltocht, kinderen van tientallen basisscholen en sportverenigingen. Vol energie voor de aftrap van de avondvierdaagse, die na vier jaar eindelijk weer van start gaat. Maar wel in aangepaste vorm.
Trevyn van Houwelingen | 24 mei 2023 15:38 | Aangepast op 24 mei 2023 15:38
Wandelsportvereniging WIK nam al decennia lang de organisatie voor het evenement op zich, maar gaf in maart 2022 aan te stoppen vanwege de hoge leeftijd van de leden van de organisatiecommissie. Ze waren op dat moment allemaal de 75 jaar gepasseerd en zagen het organiseren van nog een vierdaagse niet meer zitten. Om het evenement niet ter ziele te laten gaan namen ondernemers Willemijn en Sander Nobel, van de gelijknamige broodwinkel, het stokje maar wat graag over.

Toen de avondvierdaagse door een gebrek aan tijd om vergunningen aan te vragen, de wissel van WIK naar Nobel nam wat tijd in beslag, geen doorgang kon vinden in 2022 werd besloten vol in te zetten op 2023. En dat heeft gewerkt, met een geslaagde eerste etappte tot gevolg. Wie echter denkt een oudvertrouwde vierdaagse aan te treffen heeft het mis, de nieuwe organisatie heeft besloten de avondvierdaagse in een nieuw jasje te steken.

Gezond
Het eerste wat opvalt bij aankomst van het startterrein op de parkeerplaats van FC Dordrecht zijn de kraampjes met groente en fruit, compleet met mascottes in bijbehorend groentenpak. Het moge duidelijk zijn, bij deze versie van de avondvierdaagse hoeven de kinderen vanuit de organisatie niet meer te rekenen op snoep en suikerhoudende sportdrank. In plaats daarvan sloot men sponsordeals met een grote supermarktketen en een waterbedrijf om gezonde voeding en water beschikbaar te stellen voor alle deelnemers. Het leverde de organisatie zelfs het predicaat “Gezond Evenement” op, uitgereikt door de GGD Zuid-Holland-Zuid.
Voor de deelnemers stonden er mascottes in groentenpak klaar, met bijpassende snacks RTV Dordrecht
Het past bij de aanpak van de gemeente, die inzet op gezondere evenementen door de hele stad. Wethouder Marc Merx is blij met de nieuwe opzet. "Ouders bepalen uiteraard zelf wat ze hun kinderen geven en daarin willen we zeker ook niet betuttelen. Maar het is wel goed als er bij het organiseren van evenementen meer wordt nagedacht over gezondheid. Overgewicht is zelfs bij kinderen al een serieus probleem. En daar kleven weer allerlei gezondheidsrisico's aan. Daarom vind ik het mooi dat we nu bij de avondvierdaagse het bewegen en gezond snacken duidelijk aanmoedigen."

Route
Niet alleen de consumpties van de avondvierdaagse zijn een verandering ondergaan, ook de route van deze editie is niet meer zoals oudere deelnemers die gewend zijn. De start en uiteindelijke finish liggen nu bij het FC Dordrecht stadion waar op vrijdag niemand minder dan Lucien Foort, de bekendste DJ van onze stad, een heus avondvierdaagse-anthem heeft gemaakt om de vierdaagse feestelijk af te sluiten. Ook is de route in zijn geheel aangepast, dat was nodig met de nieuwe start- en finishlocatie.

De deelnemende kinderen zullen door de feestelijkheden en de aard van het evenement waarschijnlijk weinig merken, zij zijn maar wat blij dat ze eindelijk weer mee kunnen doen aan de avondvierdaagse. Dat ze daarbij dit keer geen zak spekjes maar een lading snackworteltjes en minikomkommertjes meekrijgen is voor hen een bijzaak, maar voor de route naar een gezondere nieuwe generatie is het vier avonden lang een stapje in de goede richting.

Bekijk hieronder onze reportage over de start van de avondvierdaagse.

Meest gelezen

Lees ook

Eerste lammetje van het jaar geboren op Stadsboerderij Weizigt

Valentijnsdag stond voor Stadsboerderij Weizigt volledig in het teken van de geboorte van het eerste...

Kom tot rust tijdens een stiltewandeling in de Dordtse Biesbosch

Het is eigenlijk nooit helemaal stil om je heen. In een tijd waarin het leven constant in beweging i...

Zondag op TV Dordrecht: Via Cultura Live over participatie van arme kinderen

Via Cultura Live gaat deze week over kinderen die om financiële redenen niet kunnen meedoen aan acti...

Op pad met de Dordtse bestuurder die het water op ons eiland managet

Op 15 maart jongstleden mocht Nederland naar de stembus voor de gemeenteraads- en waterschapsverkiez...

68-jarige man uit Dordrecht opgepakt vanwege seksueel misbruik van kinderen

De politie heeft een 68-jarige man uit Dordrecht gearresteerd vanwege het seksueel misbruiken van ki...

“De leerlingen vinden het leuk en ze beginnen ook nog eens beter aan het schooljaar!”

De Zomerschool Dordrecht is in de ochtend van maandag 7 augustus weer van start gegaan in het schole...