Dordrecht, Netherlands

Bewoners bezorgd over mysterieuze stanklucht in de straat: 'Ben ik wel veilig in mijn huis?'

De rustige Kerkweg in Ridderkerk wordt al weken geteisterd door een penetrante stanklucht. © MediaTV
Bewoners van de Kerkweg in Ridderkerk ruiken al tijden een vreemde, penetrante lucht in het riool en in kruipruimtes. Dinsdagavond kwam de brandweer voor de vijfde keer in een maand in actie, maar de oorzaak is een raadsel en de oplossing is nog niet gevonden. Buurtbewoners blijven met vragen achter.
Rijnmond | 23 mei 2024 15:00 | Aangepast op 10 juni 2024 16:14
De normaal gesproken zo rustige Kerkweg in Ridderkerk was vrijdagavond en dinsdagavond het decor van grootschalige acties van de hulpdiensten. Brandweer, politie en ambulance kwamen af op meldingen van stank en alles werd uit de kast getrokken om de oorzaak te achterhalen, maar tot nu toe is dat nog niet gelukt.

“Dinsdagavond was het al de vierde of vijfde keer dat we het roken, bij de wasmachine en de droger in de bijkeuken. Er kwam een walm uit de afvoer, echt een doordringende lucht”, vertelt buurtbewoonster Naomi. “We moesten de deur open zetten, anders voelde je het echt op je longen. Toen hoorde ik van de buurvrouw dat de brandweer weer was gebeld, dus toen zijn ze weer de hele avond bezig geweest, maar de oorzaak is nog steeds niet bekend.”

Niet te peilen
De brandweer heeft elke keer metingen uitgevoerd, maar de concentraties die gemeten worden wisselen steeds en de stank trekt meestal ook weer weg. “Het is heel willekeurig, er is geen peil op te trekken. Het ene huis wel, het andere huis niet”, zegt een buurtbewoner.

“Vrijdagavond roken meerdere buren het, maar ik rook niks. En nu weer wel. Je kan het niet peilen”, zegt buurtbewoonster Naomi.

Huis ontruimd
Vrijdagavond werd een huis ontruimd. “We stonden al buiten, want er was opnieuw brandweer in de straat”, vertelt de bewoner. Voor hen was het de eerste keer dat ze de stank in huis roken.

“Toen kregen we te horen dat we ons huis niet meer in mochten totdat de brandweer meer informatie had. We konden bij de buren zitten en ondanks alles hadden we een hele gezellige avond.” Rond middernacht mochten de bewoners weer terug naar huis.

Onzekerheid
De situatie zorgt voor onrust bij de bewoners. “Het is een beetje raar, ben ik wel veilig in mijn eigen huis met al die luchten?" vraagt Naomi zich af. “De hele straat werd afgezet. Brandweer, ambulance, iedereen stond op straat. Je wordt er dan toch een beetje onzeker van en je moet heel lang wachten voordat je iets te horen krijgt.”

Naomi hoorde van de hulpdiensten dat de stof niet gevaarlijk is, maar dat stelt haar nog niet helemaal gerust. “Ze weten nog niet wat het is, dus in hoeverre kan je dan zeggen dat het niet gevaarlijk is voor je gezondheid?” Toch ligt Naomi er niet wakker van. “Maar ik wil wel graag duidelijkheid krijgen.”

Verbinding met bedrijventerrein
Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio worden de problemen veroorzaakt doordat een put bij een bedrijventerrein verbonden is met het riool aan de Kerkweg. “Die verbinding hoort er niet te zijn, maar is er toch. Mogelijk heeft iemand op het bedrijventerrein een keer iets erin gegooid en dat zorgt nu elke keer voor een benzine- of terpentinelucht. De lucht komt elke keer tevoorschijn als het flink geregend heeft.”

Het riool is meerdere keren doorgespoeld, maar de stank blijft terugkomen. “Blijkbaar zitten er nog steeds resten in het riool. Milieudienst DCMR, de gemeente en de eigenaar van het bedrijvencomplex moeten nu samen op zoek naar een oplossing.”

Om welke stof het precies gaat, is nog niet bekend. “Waarschijnlijk gaat het om een vorm van koolwaterstof, wat bijvoorbeeld in benzine, terpentine en verdunningsmiddelen zit”, zegt de woordvoerder. Bij normaal gebruik zijn producten met koolwaterstof veilig, maar het inademen van hoge concentraties kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Een benzinelucht is nooit gezond in hoge concentraties, stelt de woordvoerder. “Daarom nemen we de meldingen heel serieus. Het is heel vervelend voor die mensen, dus we hopen dat het snel is opgelost.”

Meest gelezen

Nu wél mooi weer tijdens festival Brand Parkies in Dordrecht

Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 23 jul 2024 13:14

Fatbikebestuurder naar het ziekenhuis na ongeluk met auto

Redactie RTV Dordrecht | Joram Niese | 22 jul 2024 13:00

Bestelbus over de kop gevlogen op Galileïlaan in Dordrecht

Erik van Krimpen | Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 24 jul 2024 10:58

Lees ook

Bewoners Ridderkerk reageren geschokt op ontdekking cocaïnewasserij: 'Kon flink misgaan'

Bewoners van de wijk West in Ridderkerk reageren geschokt op de vondst van de cocaïnewasserij. Maand...

Bestelbus over de kop gevlogen op Galileïlaan in Dordrecht

Er is een bestelbus over de kop gevlogen op de Galileïlaan in Dordrecht. Dat gebeurde woensdagochten...

Cocaïnewasserij in Ridderkerkse woonwijk aangetroffen, politie zoekt naar dader

Middenin een woonwijk in Ridderkerk trof de politie een cocaïnewasserij aan. Een alerte buurtbewoner...

Onderzoek naar huisvesting arbeidsmigranten op Nieuw Reijerwaard

De gemeente Ridderkerk heeft onderzoek gedaan naar de huidige en toekomstige huisvestingsbehoefte va...

Gemeente Ridderkerk reikt eerste ondernemerspenning uit

De eerste Ridderkerkse ondernemerspenning is vrijdag 12 juli 2024 uitgereikt aan Aardoom Hoveniers. ...

Fatbiker zwaargewond bij aanrijding in Zwijndrecht

Een fatbiker is dinsdagochtend gewond geraakt bij een botsing in Zwijndrecht. De vrouw wilde de Brug...