Dordrecht, Netherlands

Bewoners Wielwijk meten klimaatverandering in eigen wijk

Wielwijk doet mee aan een Europees burgerwetenschapsprogramma, dat onderzoek doet naar klimaatverandering in stadswijken. Afgelopen zaterdag, op burendag, gaven twee wethouders het startsein van het programma tijdens wetenschapsevenement Heel Wielwijk Meet. Samen met wijkbewoners en de onderzoekers van het Europese programma voerden ze metingen uit.
Redactie RTV Dordrecht | 25 september 2023 14:00 | Aangepast op 25 september 2023 13:22
Europees project
Geen betere dag om in de wijk aan de slag te gaan dan burendag, hebben de projectmanagers van het Europese Life Critical project waarschijnlijk gedacht. Daarbij hebben ze niet echt rekening gehouden met het weer, maar dat mocht de pret niet drukken. Gelukkig voor de onzerzoekers gaat het project ook niet om één dag maar ging het zaterdag vooral om het geven van een startsein. Wielwijk doet namelijk als één van twee Europese wijken mee aan een project waarbij wijk-bewoners zelf data verzamelen over klimaatverandering in de wijk. De andere wijk ligt in het Engelse Bradford.

Juist de parken en wijken in Bradford en Dordrecht zijn interessant omdat deze op de planning staan om gerenoveerd te worden. Zo geven de metingen een goed beeld van de, hopelijk positieve, impact die de renovatie heeft op het klimaat in de wijk. Die metingen worden dus gehouden door bewoners, die hiermee worden betrokken bij de verandering in de wijk en worden gemotiveerd om stil te staan bij klimaatverandering. Naast de burgerparticipatie in Nederland en Engeland worden er in het Belgische Gent en het Noorse Bergen plannen opgesteld om stadsparken daar te renoveren, met informatie die in de parken in Dordrecht en Bradford is verzameld.

Heel Wielwijk Meet
Om de start van het project te vieren werd een wetenschapsfestival op touw gezet met de naam Heel Wielwijk Meet. Naast de onderzoekers en projectleiders waren ook wethouders Rik van der Linden en Tanja de Jonge aanwezig om bij te dragen aan het project. Zo deed van der Linden mee aan een meting van de biodiversiteit in het Wielwijkse water en gaf Tanja de Jonge de openingsspeech, om na afloop ook aan te sluiten bij de biodiversiteitsmeting.

Volgens de organisatie zijn er al een aantal wijkbewoners bereid gevonden om periodiek data te verzamelen in de Tromptuinen en het te renoveren Wielwijkpark. Dat gebeurt, afhankelijk van het onderzoeksproject, wekelijks of maandelijks. Daarnaast is de mogelijkheid om een meetkastje in de tuin te installeeren dat contant data verzamelt. Ook lopen er al een aantal metingen in de wijk, van die metingen is online een live-dashboard te zien.

Op de afbeelding hieronder is te zien welke metingen er de komende tijd zullen worden verricht.
Voor het Europese project worden vier verschillende metingen verricht. ©Life Critical
Naast de burgermetingen doet de gemeente ook een duit in het zakje. Zij heeft 15 meetkastjes in de wijk opgehangen die temperatuur en luchtvochtigheid meten. Door een zelfde aantal meetkastjes wordt ook de luchtkwaliteit in kaart gebracht. Deze meetkastjes hangen zowel in te renoveren gebieden als het park, maar ze hangen ook in gebieden die blijven zoals ze zijn. Zo krijgt de gemeente een goed inzicht of de aanpassingen verschil maken.

Bekijk hieronder de videoreportage die RTV Dordrecht maakte over Heel Wielwijk Meet.

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Dordtse DENK over gewelddadige aanhouding: 'Waarom blijft het stil?'

"Wij zitten met veel vragen, maar vanuit de gemeente is het opmerkelijk stil." Masum Kolkilic oogt r...

Waarom kwam Abdessadak (20) zwaar gehavend uit een politiecel?

Twee mannen in zwarte kleding lopen op een jongeman af. Ze praten wat en dan ineens pakken ze hem bi...

Op deze plek in Dordrecht komen er 52 koopwoningen bij

Op het Admiraalsplein in de Dordtse wijk Wielwijk komen er 52 koopwoningen bij. Het gaat om twintig ...

Weer een explosie, nu in de Cornelis Evertsenstraat

Bij een woning aan de Cornelis Evertsenstraat in Dordrecht is zaterdagavond rond 22.10 uur een explo...

Auto afgebrand op M. H. Trompweg, zesde autobrand al deze maand

Op de Maarten Harpertz. Trompweg in Wielwijk is in de nacht van 25 op 26 januari rond middernacht ee...

Bewoners Tromptuinen ervaren overlast SSF, VVD wil alcoholverbod

Buurtbewoners van de Tromptuinen in Wielwijk klagen over overlast van een groepje bewoners uit de na...