Dordrecht, Netherlands

Biesboschpad in de race voor titel 'Wandelroute van het Jaar'

In onze stad werd vorig jaar uitgebreid stilgestaan bij het feit dat het precies 600 jaar geleden was dat de Sint Elisabethsvloed plaatsvond. De vloed die het gebied voor een groot deel onder water zette en daardoor het eiland van Dordrecht vormgaf. In het kader van die herdenking werd ook een speciale wandelroute uitgezet. En die is nu genomineerd.
Marjolein Vos | 25 januari 2022 14:38 | Aangepast op 25 januari 2022 14:38
De Fiets- en Wandelbeurs kiest ieder jaar een route uit die benoemd wordt tot de beste van Nederland. Van de oorspronkelijke dertien kandidaten voor de titel 'Wandelroute van het Jaar 2022' zijn er nu nog vijf over. Naast het Biesboschpad staan de Dutch Mountain Trail, de thematische GR La Lesse et La Lomme, het Hondsrugpad en Ons Kloosterpad op de shortlist. De datum waarop de jury de winnaar aanwijst, is nog niet bekend.

De juryleden beoordelen de routes op een paar punten, waaronder de ondergrond, landschappelijke schoonheid, bewegwijzering en aanvullende informatie op websites.

Tocht langs de verdronken dorpen
Het Biesboschpad is De Biesboschregio is een 170 kilometer lange wandelpad. De wandeling toont het unieke gebied met zeshonderd jaar geschiedenis en het enige zoetwatergetijdengebied van Europa met killen, geulen en kreken, laat de jury weten.

In de wandelgids, die als handleiding bij de route is gemaakt, staat meer informatie over de tocht te lezen. Polder de Groote Waard, die zich uitstrekte van Strijen tot Heusden, met steden als Dordrecht en Geertruidenberg, liep onder. Volgens de legende zijn tijdens deze Sint-Elisabethsvloed(en) 72 dorpen ‘verdronken’. De randen van de binnenzee die toen is ontstaan, zijn later opnieuw bedijkt. In het westen is de Hoeksche Waard ermee uitgebreid, in het oosten is het Land van Heusden en Altena aangegroeid. Ten zuiden van Dordrecht is het Eiland van Dordrecht drooggelegd en ook in de noordrand van Brabant is land op het water herwonnen.

Deze wandelgids voert je door de vroegere Groote Waard. Het pad gaat over dijken die het toen hebben gehouden, of later om het nieuw gewonnen land zijn opgeworpen, door dorpen die een band met de Biesbosch hebben – Werkendam en Drimmelen – en natuurlijk door Nationaal Park de Biesbosch zelf waar je kans hebt de zee- en visarend te spotten en knaagsporen van de bevers te zien. Vergeet je verrekijker niet! Begin- en eindpunt is het mooie vestingstadje Geertruidenberg. Maar je kunt natuurlijk op elk willekeurig punt je wandeltocht beginnen.

Populair bij wandelaars
Hans Kuijpers, initiatiefnemer en padcoördinator, is verrast en ook trots dat 'zijn' pad in dit rijtje staat. Op de website wandelnet.nl zegt hij: “Veel wandelaars hebben de weg naar het Biesboschpad al gevonden. Gezien de aantallen verkochte wandelgidsen en unieke bezoekers op de website van Wandelnet in de eerste twee maanden na de lancering, mogen we ook echt wel van een succes spreken. De Biesboschregio is dan ook een uniek gebied met 600 jaar geschiedenis die laat zien hoe Nederland continu in strijd is met het water.”

RTV Dordrecht maakte in samenwerking met de gemeente Dordrecht een serie over de Sint Elisatbethsvloed. Bekijk hier de eerste aflevering van 'Na de Vloed'. De hele serie is te zien op ons YouTube-kanaal.

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

Visarend landt weer in Biesbosch: '1 dag eerder dan vorig jaar!'

Elk jaar rond 24 maart landt er een koppel visarenden in de Biesbosch. Ook dit jaar zijn ze weer sti...

Honden bezitters opgelet: nieuwe parkeerplaats voor losloopgebied honden in de polder

Honden die in alle vrijheid rondrennen in een stuk natuur en niet hoeven op te passen voor verkeer. ...

Winterrust in de Biesbosch: zonder overleven de vogels niet

De Biesbosch herbergt vele vogels, in de winter gaat het zelfs om tienduizenden vogels. De gevleugel...

Papa visarend is weer terug op het nest in de Biesbosch

In de vroege vrijdagochtend kwam het eerste beeld naar buiten van een vliegende visarend. Een uur la...

Mar Garama is 90 jaar en loopt 30 kilometer tijdens de Nijmeegse Vierdaagse

"Als ik last krijg van de warmte dan stop ik. Dan ga ik naar huis. Maar als het enigszins kan, blijf...

Plannen aangepast aan Hel- en Zuilespolder: ‘Blijft meer groen behouden’

Rijkswaterstaat krabbelt terug op het idee om de Hel- en Zuilespolder onder water te zetten. Het nie...