Dordrecht, Netherlands

Bloembollen knutselen en beestjes uit het water vissen: het is de Week van Ons Water

Het is de Week van Ons Water en dat betekende woensdag voor de kleinste Dordtenaren volop ontdekken bij Duurzaamheidscentrum Weizigt. Het Duurzaamheidscentrum bood weer een druk programma aan, gericht op het thema: ‘Een groen Nederland begint in je eigen tuin’.
Emmely Kokshoorn | 5 mei 2022 15:00 | Aangepast op 5 mei 2022 14:30
Van bloembollen knutselen tot waterdiertjes scheppen, er was weer genoeg te doen. “Ik schrok enorm toen ik dat beest uit het water schepte”, vertelt een jongetje al wijzend naar een bakje vol met waterdiertjes. Hij schept driftig tussen de plantjes, in de hoop nog meer geheimzinnige waterdiertjes te ontdekken. “Net zaten daar wel vijf kikkervisjes!”

Enthousiaste kinderen
Door het enthousiasme is het volgens vrijwilligers lastig om het thema van dit jaar tot hen door te laten dringen. “Maar ze zijn in ieder geval lekker met de natuur bezig”, vertelt een vrijwilligster. Bij het kraampje waar bloembollen geknutseld kunnen worden, zit het bijna de hele tijd vol. Met bemodderde handen kneden kinderen enthousiast bolletjes die ze later in de tuin kunnen planten.

Naast het vinden van waterbeestjes en bloembollen knutselen, kunnen kinderen spelen met water en een grote waterbaan, water met een gezond smaakje drinken, levend ganzenborden en advies vragen aan de tuincoach. “Ik praat voornamelijk met de ouders natuurlijk, maar ik heb ook verschillende tekeningen over een boom in de tuin gemaakt. Dat vinden ze erg interessant”, vertelt tuincoach Caroline de Vlaam. Daarnaast heeft ze verschillende bakjes met compost bij zich en laat ze zien wat voor beestjes daarin leven.

Ouders enthousiasmeren
“Wij richten ons voornamelijk op de kinderen vandaag, maar we hopen ook dat we de ouders kunnen motiveren tot het vergroenen van de tuin”, vertelt Suzanne Stolk, de organisator van dit evenement bij Weizigt. “Ouders vinden het soms best lastig om de tuin te vergroenen, maar het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.”

Lees ook

'Alternatief lintje' voor milieubewuste jongeren

Duurzaamheidscentrum Weizigt gaat een prijs uitreiken aan jongeren: De Dordtse Pakkerd. De prijs gaa...

Van geurige tulpen naar smaakvolle erwtenscheuten op tafel

Het Kwekersgilde biedt een nieuwe dienst aan: ‘RE:CO2IL’. Het bedrijf was al bekend van de op ko...

Stadsboerderij Weizigt eindelijk weer open

De deuren waren nog niet open of de eerste stonden al te trappelen om binnen te gaan. Een jongen die...