Dordrecht, Netherlands

Van geurige tulpen naar smaakvolle erwtenscheuten op tafel

Het Kwekersgilde biedt een nieuwe dienst aan: ‘RE:CO2IL’. Het bedrijf was al bekend van de op koffiedik en bierborstel gekweekte oesterzwammen, maar slaat nu een andere weg in. Naast de ‘eetbare diensten’ richt het Kwekersgilde zich tegenwoordig op decoratie. “Wij brengen circulariteit letterlijk aan tafel”, vertelt eigenaar Patrick Asmawidjaja.
Emmely Kokshoorn | 6 april 2022 15:45 | Aangepast op 6 april 2022 15:45
In plaats van een bos tulpen kom je in Dordrecht tegenwoordig ook tarwegras en erwtenscheuten als tafeldecoratie tegen. Dat klinkt gek, maar als het aan het Kwekersgilde ligt, wordt dit het nieuwe, duurzame normaal. “Ik wilde stiekem ook voorkomen dat ik de oesterzwam-man werd, want het Kwekersgilde is meer dan dat”, lacht Patrick.

Benieuwd wat het Kwekersgilde met de oesterzwammen doet? Bekijk het hier.

Non-food
De resten van de oesterzwammen worden verwerkt tot compost, waar vervolgens de mini groentes op groeien. Deze groentes worden al verkocht onder de naam ‘tiny twelve’ en zijn, net als de oesterzwammen, bedoelt om mee te koken. De dienst RE:CO2IL bestaat uit dezelfde plantjes als de tiny twelve, maar dan in leuke bakjes. “Het is echt een non-food dienst en bedoeld ter decoratie”, vertelt Patrick. Geen ‘mini-moestuintje’ voor op de keukentafel thuis dus.

Circulair abonnementje
Het is een business to business dienst. Het Kwekersgilde maakt een deal met bedrijven en voorziet deze vervolgens van de plantjes. “Wanneer de plantjes verwelken of te groot worden, komen wij ze weer ophalen en verwerken we ze weer tot compost”, legt Patrick uit. "Uiteraard komen we daarna weer nieuwe brengen.” Een circulair abonnementje dus.

Composteerbare bakjes
Ook de bakjes waar de plantjes in groeien zijn volledig composteerbaar: “Het zijn 3D-geprinte bakjes. Het materiaal waar het mee wordt geprint is een soort plastic van zetmeel. Maïs, makkelijk gezegd.” Toch het het composteren van die bakjes niet het doel, tenzij de bakjes kapot zijn. “In dat geval zou het mooi zijn als we de kapotte bakjes weer in nieuw filament (materiaal waarmee nieuwe bakjes geprint kunnen worden) om kunnen zetten”, zegt hij.

Voor meer informatie over RE:CO2Il, ga naar www.kwekersgilde.nl

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Bloembollen knutselen en beestjes uit het water vissen: het is de Week van Ons Water

Het is de Week van Ons Water en dat betekende woensdag voor de kleinste Dordtenaren volop ontdekken ...

'Alternatief lintje' voor milieubewuste jongeren

Duurzaamheidscentrum Weizigt gaat een prijs uitreiken aan jongeren: De Dordtse Pakkerd. De prijs gaa...