Dordrecht, Netherlands

Boete is voor vermoeide trucker Jan de druppel: 'Er is gewoon geen parkeerplek'

Slotboom in zijn truck op zoek naar een plekje Maurice Laparlière
Na een lange dag je vrachtwagen willen parkeren, maar nergens een plekje kunnen vinden. Het overkomt chauffeur Jan Slotboom (63) uit Dordrecht regelmatig en vorig jaar leidde dat zelfs tot een bekeuring van honderden euro's. Dat vindt hij zó oneerlijk dat hij de boete aanvecht: "We worden gewoon gedwongen verkeersonveilig te rijden."
Corrado Francke | Rijnmond | 29 februari 2024 08:00 | Aangepast op 28 februari 2024 16:08
Als we Jan Slotboom spreken, glundert hij. Hij is net terug met zijn wagen uit Amsterdam, waar hij zoutwater moest afleveren bij de dierentuin Artis. "12.000 liter. Bestemd voor de zeerobben. Het was mijn leukste rit van het jaar. Terwijl het water werd gelost, mocht ik een uurtje het park in."

Maar niet alle werkdagen zijn er voor Slotboom zulke prettige verrassingen. Sterker nog, de chauffeur wordt steeds vaker geconfronteerd met iets vervelends: dat er geen enkele parkeerplaats meer te vinden is. "Soms gaan de chauffeurs uit pure wanhoop zelfs op de vluchtstrook staan. Levensgevaarlijk. Maar die boete is lager dan de boete voor foutparkeren." Als Jan vorig jaar 500 euro boete krijgt voor parkeren op een plek waar dat niet mag, is voor hem de maat vol. Hij gaat in de aanval.

'Slapende kop'
Als Slotboom op 22 maart 2023 een lading zoutzuur lost bij Shell Pernis loopt hij door technische problemen bij de raffinaderij een urenlange vertraging op. "Ik voelde mijn ogen dichtzakken en wist dat het niet meer veilig was om weer de A15 op te gaan", blikt hij terug. Na vier uur wachten zoekt hij in de duisternis bij Shell naar een parkeerplek, maar dat is kansloos. De volgende optie is tientallen kilometers verderop - zonder garantie op een plek - en dat durft hij niet aan. "Het laatste wat je wil als chauffeur is de verkeersveiligheid in gevaar brengen."

Op een bedrijfsterrein in de Rotterdamse Waalhaven zet Slotboom vervolgens zijn wagen neer en kruipt hij op de achterbank onder de wol. Omdat de tank nog niet gereinigd is, rijdt hij formeel met een gevaarlijke stof aan boord. Daarmee mag je niet binnen de bebouwde kom parkeren. Alleen beseft Slotboom niet dat het bedrijfsterrein binnen de bebouwde kom valt. "Maar ook al had ik het geweten, dan had ik het toch gedaan", zegt hij nu. "Het is niet verstandig als je met een slapende kop de snelweg nog op gaat, ik kon echt niet meer verder rijden."

Slecht nieuws
De volgende ochtend krijgt hij een agent van de Zeehavenpolitie aan de telefoon. Die heeft slecht nieuws. Slotboom moet 500 euro betalen vanwege illegaal parkeren. Maar daar is hij het niet mee eens en hij vecht de boete aan. Volgens de rechter en de officier van justitie had zijn werkgever hem desnoods moeten ophalen. "Ik kan heel goed begrijpen dat u aan uw eind zat qua energie, maar ik verwijt u dat u de verkeerde beslissing genomen hebt", zegt de officier tijdens de rechtszaak eerder deze maand.

Uiteindelijk hoeft Jan Slotboom de boete niet meer te betalen, zo lang hij het niet nog een keer doet. Omdat hij volgens de rechter wél fout zat, gaat de vrachtwagenchauffeur toch in hoger beroep. "Ik heb de buit binnen, maar daar was het niet om te doen. Het gaat mij om het probleem aan de kaart te stellen. Er moet echt wat gebeuren, de politiek laat het liggen en dan hoop ik dat de rechter daadkrachtig op durft te treden." Hij doet het voor zijn collega's voor wie het probleem steeds groter wordt. Bij de rechtszaak zijn collega-chauffeurs uit het hele land naar de Rotterdamse rechtbank gekomen om Jan Slotboom te steunen.
De trucker aan het woord in de rechtszaak Maurice Laparlière
Terwijl Slotboom door Dordrecht rijdt en laat hij achter het stuur zien hoe lastig het is om een plek te vinden. Al om vier uur 's middags is bijna alles vol. Soms wordt er bijna letterlijk gevochten om een plek. "Ik werd laatst op de snelweg vlak voor een afslag zowat afgesneden door iemand die me net voor wilde zijn. Nee, leuker wordt het er niet op." Ook vindt hij het jammer dat collega's steeds minder tijd hebben voor een kopje koffie. Ze zitten in de stress of ze wel een plek kunnen vinden en willen zo snel mogelijk door.

Aandacht voor het probleem
We rijden de Kerkeplaat op, locatie van de Dordtse gevangenis. "Het is een vrachtwagenparkeerplaats, maar het staat vol met auto's. Als je hier 's avonds komt, is er gewoon geen plek." Aan de andere kant van het eiland, op industrieterrein Dordtse Kil, is het ook vaak erg druk en duurt het een tijdje voor Slotboom zijn truck ergens kan parkeren. Met zijn rechtszaak wil Slotboom aandacht vragen voor het probleem.

Hij wijt het probleem aan de toename van met name Oost-Europese rijders en het aantal plekken dat niet meestijgt. "Er verdwijnen bij tankstations zelfs parkeerplaatsen omdat er bijvoorbeeld oplaadplekken voor elektrische auto's worden gemaakt. Het kan echt niet langer zo. We worden gedwongen tot verkeersonveilig rijgedrag." Hij hoopt dat gemeenten meer plekken voor vrachtwagens gaan creëren en dat de regels voor parkeren versoepeld worden.

Strijdbaar voor meer plekken
Slotboom gaat over een paar maanden met pensioen, maar blijft tot die tijd strijdbaar voor meer parkeerplekken. "Elke dag wordt het erger. Het is stressvol en collega's gaan rare dingen doen om nog een plekje te bemachtigen." De eerste positieve tekenen zijn er al een week na de rechtszaak. De politiek in Spijkenisse wil met hem in gesprek en Shell Pernis heeft een slagboom geïnstalleerd om vrachtwagens meer kans te geven op een parkeerplek.

Maar dat is voor Jan niet genoeg. Ondanks een gunstig vonnis van de Rotterdamse rechter gaat hij later dit jaar naar het gerechtshof in Den Haag. Daar wil hij dat de boete helemaal van tafel gaat.

"Het leeft breed en is een enorm probleem", zegt Rotterdammer Maarten van der Westen van BIGtruck Online Magazine. Voor hem is het geen enorme verrassing dat de rechtszaak van Jan Slotboom zo massaal werd bezocht door vrachtwagenchauffeurs. "De boetes zijn enorm. Als je blijft doorrijden, ook al ben je op het maximale aantal uren, dan kan dat oplopen tot 1500 euro. Terwijl er vaak echt met geen mogelijkheid een plek te vinden is."

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Verliefd stel steelt duizenden euro's van hun woongroep en geeft alles uit aan drugs, hotel en taxi's

Een jong stel steelt bijna 3.000 euro van de instelling waar ze wonen en zetten twee dagen lang de b...

Koorleden gezocht voor aMeeZing

Het is ieder jaar steevast een van de hoogtepunten van het Big Rivers Festival: het optreden van het...

Oranje Boven! Zo werd Koningsdag in de streek gevierd

Niet alleen Dordrecht kleurde zaterdag oranje: ook in onze buurgemeentes werd de verjaardag van de k...

112-nieuws: inbrekers woningen Vlijweg en Vijverweg op beeld

In de nacht van zaterdag op zondag 3 maart 2024 tussen 03.15 en 04.15 uur werd in een woning aan de ...

Vijf personen aangehouden, maar vooral een gemoedelijke Koningsdag

De dag begon met veel regen, maar toen in de loop van de ochtend de zon doorbrak begon de feeststemm...

Bever moet verhuizen, aanleg Wervenpark gaat door

De gemeente mag maandag 29 april verdergaan met de werkzaamheden voor het Wervenpark. Die waren, nog...