Dordrecht, Netherlands

Boetes voor overlast in de Biesbosch: integrale handhavingsactie een succes

Wie dit weekend met het mooie weer genoot van de natuur in de Biesbosch, kon gecontroleerd worden. Onder meer Staatsbosbeheer, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en de Politie Dordrecht trokken samen op tijdens een actie waarbij gelet werd op het evenwicht tussen natuurbescherming en natuurrecreatie. Want regelmatig hebben de boswachters te maken met vernielingen, diefstal en ongewenst gedrag.
Marjolein Vos | 13 juni 2022 11:38 | Aangepast op 13 juni 2022 11:38
“De Biesbosch is een populair gebied en dat is te zien aan de vele bezoekers die het gebied dagelijks bezoeken”, licht boswachter Harm Blom toe. “Deze intensieve recreatiedruk vraagt aandacht, voor zowel de bezoeker maar ook zeker voor de natuur. Het toezicht houden op deze recreatiegroepen en het zo nodig handhaven op overtredingen is een middel om te komen tot een gewenst gebruik van de Biesbosch.”

De actie aan het begin van het hoogseizoen was gericht op het aanpakken van een paar overtredingen: verstoring van de rust, vernielingen van de natuur, kampvuren en niet aangelijnde honden. “Ook waren de watersporters een aandachtspunt als het gaat om snelvaren, surfen in gesloten gebied en BPR-wetgeving. Een laatste speerpunt was ook de (sport)visserij in de Biesbosch waar met verschillende partners op is gecontroleerd.”

“Door met handhavers van verschillende disciplines op te trekken, kan effectiever worden opgetreden tegen bezoekers die ongewenst gedrag laten zien.” Gedurende de actie zijn er tientallen controles uitgevoerd. In totaal zijn er daarbij 25 proces verbalen uitgeschreven voor onder meer snel varen, het achterlaten van afval, vissen met levend aas (visserij), motorrijden zonder helm, motorrijden zonder rijbewijs en eenmaal voor het draaien van harde muziek in een stiltegebied. “Het draaien van luide muziek in een stiltegebied is niet alleen verstorend voor de aanwezige natuur, het geeft ook overlast aan overige recreanten.” Ook werden er tientallen keren officiële waarschuwingen gegeven voor te hard varen, geen registratieteken hebben op een boot, geen reddingsvest dragen, geen dodemanskoord dragen en het los laten lopen van honden die daar aangelijnd moesten zijn.

De samenwerkende organisatie spreken van een succesvolle actie. “Het was een geslaagd weekend voor natuur en recreant”, laat boswachter Blom weten.

Lees meer over:

handhaving|Biesbosch|

Meest gelezen

Spartelbadje de Paddenstoel staat (weer) droog

Marie Frenay | 16 aug 2022 14:31

Motorrijder vliegt tien meter door de lucht bij ongeluk

Stephanie Roggekamp | 11 aug 2022 17:00

Lees ook

Waarom vogels, insecten en planten in de Noordwaard (Biesbosch) volgend jaar nog beter moeten floreren

2022 is een belangrijk jaar voor de Noordwaard, een nieuw en groot gebied net naast de Biesbosch dat...

En dat is twee! Visarenden in Biesbosch verwelkomen weer een jong

Na het eerste is ook het tweede ei van de visarenden in de Biesbosch uitgekomen. Dat heeft boswachte...

Biesboschpad in de race voor titel 'Wandelroute van het Jaar'

In onze stad werd vorig jaar uitgebreid stilgestaan bij het feit dat het precies 600 jaar geleden wa...

Biesbosch gevangen in penseelstreken

De Biesbosch, ooit ruig en ondoordringbaar terrein waar hooguit vissers, boeren en griendwerkers hun...

Dít is de nieuwe boswachter ecologie voor de Biesbosch

"Toch wel speciaal. Eigenlijk iets wat vroeger altijd al een droom was." Joey Braat is in zijn nopje...

Ruzie in nest jonge visarenden: “Eentje wil de baas zijn”

Eind mei kropen ze uit het ei: drie kleine visarenden in de Biesbosch. In een maand tijd is er al v...