Dordrecht, Netherlands

Boetes voor overlast in de Biesbosch: integrale handhavingsactie een succes

Wie dit weekend met het mooie weer genoot van de natuur in de Biesbosch, kon gecontroleerd worden. Onder meer Staatsbosbeheer, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en de Politie Dordrecht trokken samen op tijdens een actie waarbij gelet werd op het evenwicht tussen natuurbescherming en natuurrecreatie. Want regelmatig hebben de boswachters te maken met vernielingen, diefstal en ongewenst gedrag.
Marjolein Vos | 13 juni 2022 11:38 | Aangepast op 13 juni 2022 11:38
“De Biesbosch is een populair gebied en dat is te zien aan de vele bezoekers die het gebied dagelijks bezoeken”, licht boswachter Harm Blom toe. “Deze intensieve recreatiedruk vraagt aandacht, voor zowel de bezoeker maar ook zeker voor de natuur. Het toezicht houden op deze recreatiegroepen en het zo nodig handhaven op overtredingen is een middel om te komen tot een gewenst gebruik van de Biesbosch.”

De actie aan het begin van het hoogseizoen was gericht op het aanpakken van een paar overtredingen: verstoring van de rust, vernielingen van de natuur, kampvuren en niet aangelijnde honden. “Ook waren de watersporters een aandachtspunt als het gaat om snelvaren, surfen in gesloten gebied en BPR-wetgeving. Een laatste speerpunt was ook de (sport)visserij in de Biesbosch waar met verschillende partners op is gecontroleerd.”

“Door met handhavers van verschillende disciplines op te trekken, kan effectiever worden opgetreden tegen bezoekers die ongewenst gedrag laten zien.” Gedurende de actie zijn er tientallen controles uitgevoerd. In totaal zijn er daarbij 25 proces verbalen uitgeschreven voor onder meer snel varen, het achterlaten van afval, vissen met levend aas (visserij), motorrijden zonder helm, motorrijden zonder rijbewijs en eenmaal voor het draaien van harde muziek in een stiltegebied. “Het draaien van luide muziek in een stiltegebied is niet alleen verstorend voor de aanwezige natuur, het geeft ook overlast aan overige recreanten.” Ook werden er tientallen keren officiële waarschuwingen gegeven voor te hard varen, geen registratieteken hebben op een boot, geen reddingsvest dragen, geen dodemanskoord dragen en het los laten lopen van honden die daar aangelijnd moesten zijn.

De samenwerkende organisatie spreken van een succesvolle actie. “Het was een geslaagd weekend voor natuur en recreant”, laat boswachter Blom weten.

Lees meer over:

handhaving|Biesbosch|

Lees ook

Soap visarend: boommarter eet ganzeneieren op en gaat 7TG vreemd?

De updates over het nest van de visarend in de Biesbosch, dat dankzij webcams van de Vogelbeschermin...

Pont Werkendam uit de vaart door aanvaring

De komende dagen vaart er geen veerpont tussen Dordrecht en Werkendam. Dat komt door een aanvaring t...

Avontuur in de natuur: recreatieseizoen Biesbosch van start

Het recreatieseizoen van de Biesbosch is weer officieel geopend, dit keer op een zomerse zaterdag. B...

Is de visarend verjaagd? Gans legt twee eieren in nest visarend

Het was vorig jaar al een ware soap: het liefdesleven van de visarend in de Biesbosch die we konden ...

Ssst! Nachtrust in de Biesbosch moet dieren beschermen

Staatsbosheer voert vanaf 31 maart een nieuwe maatregel in om de biodiversiteit in de Biesbosch een ...

Visarendsoap begint: vrouwtje nog niet gezien, maar wel een gans met legnood

Op precies dezelfde dag als vorig jaar landde het mannetje visarend dit weekend op het nest in de Bi...