Dordrecht, Netherlands

Boksen, rugby en parcours: ‘Host City’ Dordrecht trapt Nationale Sportweek af

De kop van de Nationale Sportweek is eraf. 225 Dordtse jongeren van het CIOS en Dalton Stedelijk Lyceum stonden vrijdagochtend op Sportpark Schenkeldijk paraat om zichzelf in het zweet te werken. Tijdens het dagprogramma genaamd ‘Sport en Defensie maken weerbaar’ stond de ‘mentale weerbaarheid’ centraal.
Erik van Krimpen | 15 september 2023 17:32 | Aangepast op 15 september 2023 17:32
De jongeren werkten tot het einde van de middag een tiental onderdelen af. Zo werd er gerugbyd, gebokst en klommen de jongeren in de touwen tijdens een uitdagend parcours. Dit alles gebeurde onder leiding van de trainers van Gymforce One, coaches van de Dordtse Rugbyclub ‘De Harde Leerschool’, en voormalig leden van het Korps Commandotroepen.

Host City
Dordrecht is voor de tweede keer op rij één van de ‘Host Cities’. NOC*NSF algemeen directeur Marc van den Tweel, past die rol goed bij Dordrecht als stad. “Dordrecht heeft topsportaccommodaties, sportcongressen en er wordt ook echt geïnvesteerd in sport. Dordrecht is in heel veel opzichten een voorbeeld voor Nederland.” Naast Dordrecht zijn Venray en gemeente Aa en Hunze & Borger-Odoorn Host Cities dit jaar.

Mentale weerbaarheid
De Dordtse Sportvisie is erop gericht om vier op de vijf Dordtenaren in 2030 minimaal één keer per week te laten sporten. Marc van den Tweel geeft aan dat vooral bij jongeren nog veel te winnen valt. “Er zijn heel veel groepen weer gaan sporten na de coronaperiode, maar er is één groep bij wie je dat niet ziet. De groep van twaalf tot achttien jaar die hebben de weg naar het verenigingsleven niet gevonden, daar zit de deelname op een historisch dieptepunt.”

Burgemeester Wouter Kolff is dan ook blij met het feit dat de eerste dag van de Nationale Sportweek volledig gericht is op jongeren. “Sporten is belangrijk, niet alleen voor je lichaam maar ook voor je mentale weerbaarheid. Ik denk dat het heel erg goed is dat we dat vooral focussen op jongeren en ik ben ook blij dat de gemeenteraad en het College het ook zo zien.”

De Nationale Sportweek duurt nog tot en met zondag 24 september en er wordt een breed programma aangeboden. Zo kan er zaterdag geskatet worden in Skatepark Maasplaza en kunnen kinderen zondag verschillende sporten uitproberen in de Optisport Sportboulevard. U kunt het volledige programma lezen op deze website.

Bekijk hieronder onze reportage.


Lees ook

Berlijnse jongerenorganisatie doet ideeën op in het Dordrechts Museum

Een speciaal gezelschap bezocht woensdag het Dordrechts museum. Zo'n vijftien jonge Duitsers kregen ...

Vragen over jongerenwoningen Leerpark, 'maar klachten waren momentopname'

De Fractie van Waardhuizen en de VSP hebben vragen gesteld over de 333 jongerenwoningen op het Leerp...

Organisatie jongerenfestival In de Biesboschhal spreekt van “veelbelovende start”

De eerste editie van het nieuwe vierdaagse jongerenevenement In de Biesboschhal heeft meer dan 2500 ...

Grinds, ledges en spins: workshop voor waaghalzen tijdens Nationale Sportweek

Tientallen jongeren kregen zaterdagmiddag baanbrekende stunts uitgelegd tijdens de skate-evenement B...

Studenten HBO Academy beginnen sportief aan nieuw collegejaar

De HBO Academy, voorheen HBO Drechtsteden, pakt wegens het 10-jarig bestaan uit voor haar studenten....

Biesboschhal het decor voor nieuw vierdaags cultuurevenement

Het monument de Biesboschhal op de Staart wordt donderdag 28 september tot en met zondag 1 oktober d...