Dordrecht, Netherlands

Boomblauwtje grote verrassing tijdens vlindertelling in Dordt

Het boomblauwtje. Vlinderstichting
"Het is net een week te laat", verzuchtten diverse deelnemers aan de jaarlijkse tuinvlindertelling van De Vlinderstichting, die afgelopen weekend plaatsvond. Want in de weken voor de tellingvlogen er heel wat meer vlinders. Toch zijn er nog 73.224 vlinders waargenomen in drie dagen. En in Dordrecht kwam er een verrassende soort de top 3 binnen.
Marjolein Vos | 19 juli 2022 13:00 | Aangepast op 19 juli 2022 12:20
Dat er in dit weekend wat minder vlinders vlogen, was niet zo erg, het is geen wedstrijd, laat de stichting weten. “Het gaat om een momentopname: in het hele land worden in hetzelfde weekend de vlinders in tuinen geteld. Door de tuintelling zien we hoe het gaat met de vlinders in stad en dorp."

In Dordrecht telden in 37 mensen mee. Ze zagen in totaal 193 vlinders voorbij fladderen. De dagpauwoog kwam het vaakst voor: 54 keer werd deze soort gezien. En ook landelijk stond die op nummer 1. Ook plaats 2 is gelijk aan het landelijke score: de Atalanta werd 33 keer gezien. De derde plaats is wel afwijkend: in onze stad staat daar namelijk het boomblauwtje op. En bungelt in de Nederlandse top 10 helemaal onderaan.
De dagpauwoog werd in Dordt en landelijk het vaakst gezien. Karst Veling
Regionale verschillen
De Vlinderstichting bevestigt dat de resultaten per gebied sterk kunnen verschillen. “Als we wat dieper de resultaten induiken, blijkt dat de winnaar van dit jaar, de dagpauwoog, vooral veel is waargenomen in het noorden van het land. De aantallen in het zuiden waren een stuk minder. Hetzelfde geldt voor het landkaartje. De koninginnenpage is juist veel waargenomen in het zuiden. De laatste jaren breidt deze vlinder zich wel noordwaarts uit, maar de aantallen in het zuiden zijn toch duidelijk groter. Tot slot valt op dat de citroenvlinder voornamelijk is gezien op of rondom de zandgronden.

“Een geweldige verrassing dit jaar was de keizersmantel. Dit is een soort die normaliter niet veel voorkomt in tuinen en toch waren er verspreid door het hele land al wat tuinwaarnemingen van deze soort doorgegeven.” De keizersmantel was daarom speciaal nog toegevoegd aan de tellijst voor deze tuinvlindertelling.
De regionale verschillen zijn groot; de dagpauwoog wordt vaker in het noorden gespot. Vlinderstichting

Lees meer over:

Vlinders|

Meest gelezen

RTV Dordrecht vanaf januari in nieuw onderkomen op De Staart

Fokko van der Straaten | Trevyn van Houwelingen | 1 dec 2023 18:07

Lichaam van vrouw gevonden in Develpark Zwijndrecht

Marjolein Vos | 6 dec 2023 13:40

Lees ook

Hoeveel vlinders zitten er in jouw tuin?

Een dagpauwoog, een koolwitje of een atalanta. Wie een beetje van de natuur houdt, kan dit weekend D...