Dordrecht, Netherlands

Boosheid en onbegrip: bewoners Dordtse dijkwoningen in tranen om sloopplannen

De raad vergaderde dinsdag over de kwestie RTV Dordrecht
Bewoners van de Weeskinderendijk in Dordrecht, waar oude dijkwoningen moeten wijken voor de gloednieuwe wijk Maasterras, voelen zich machteloos over de toekomst van hun eigen huis. Tegenover de gemeenteraad lieten bewoners dinsdag weten in hun huis te willen blijven. Ook vinden zij de manier waarop de gemeente communiceert zeer ondermaats.
Ron van de Rhee | 1 november 2023 15:58 | Aangepast op 1 november 2023 15:58
De woningen die moeten verdwijnen, liggen aan de voet van de Zwijndrechtsebrug. In 2040 moet daar de wijk Maasterras gebouwd zijn. Huidige bewoners willen echter niet wijken, lieten zij dinsdag weten. In de gemeenteraad ging het met name over het zogeheten voorkeursrecht, dat de gemeente het eerste recht van koop – en dus ook de grond - geeft als de woningen worden verkocht.

Naast dat de meeste huidige bewoners er graag willen blijven, is het vooral de onzekerheid die hen de das om doet. Een bewoner die de woning pas een jaar geleden heeft gekocht, zou van een ambtenaar hebben gehoord dat zij de woning ‘rustig kon kopen’. Een jaar later viel de brief van de gemeente echter op de mat, waarin stond dat de woning na verkoop gesloopt gaat worden voor nieuwbouw.

Pas later spreken over vergoeding
Volgens wethouder Maarten Burggraaf (VVD) komt dat omdat de gemeente van inzicht is veranderd en nu toch wil slopen. Alle insprekende bewoners vertelden dinsdag dat op het moment dat de brief op de mat valt je huis niet meer als thuis voelt en het gevoel van veiligheid aangetast wordt met alle, ook psychische, gevolgen van dien. Dat gevoel wordt nog verder aangewakkerd omdat er pas later gesproken wordt over de eventuele vergoeding die bewoners krijgen, of de mogelijkheid om een nieuwe woning in de nieuwe woonwijk te krijgen.

Hoewel de meeste gemeenteraadsfracties lieten weten dat de bewoners geholpen moeten worden en er alles aan gedaan moet worden om de schade te beperken, kon de gemeenteraad geen concrete toezeggingen doen.
Zo moet de Spoorzone er in 2040 uit gaan zien Mecanoo
Daar waar de meeste fracties bleven hangen bij ‘betere communicatie’, was de fractie van Gewoon Dordt het meest helder. “De gemeenteraad is nou eenmaal akkoord gegaan met het plan in de Spoorzone en soms gaat het algemeen belang boven individuele belangen, dat is in dit geval vervelend voor de bewoners”, aldus het commissielid Gertjan Kleinpaste.

SP en VSP willen geen sloop
De SP en de grootste oppositiepartij VSP willen van geen sloop weten en als het echt moet, moet eerst gekeken worden of iedereen terug kan keren in een nieuwbouwwoning of er moeten ruimhartige vergoedingen komen.

Alle andere fracties gingen uiteindelijk akkoord met het voorkeursrecht. Burggraaf zegt te begrijpen dat de klap voor sommige bewoners groot is. Op aandringen van de gemeenteraad komt er een speciale gebiedsmanager die de bewoners gaat helpen met het vinden van oplossingen. Ook komt er nog een gesprek met alle betrokkenen waar nog eens uitgelegd gaat worden wat de toekomstplannen van het gebied zijn. Over eventuele vergoedingen of het terugkeren van bewoners in een nieuwe woning deed de wethouder geen uitspraak. Dinsdagavond werd duidelijk dat in de huidige plannen aan sloop niet valt te ontkomen.

Volgende week is er mogelijk nog een raadsdebat over de kwestie.

Lees meer over:

Maasterras|Weeskinderendijk|

Lees ook

Meer inzicht nodig in milieueffecten woningbouw Maasterras

De effecten van grootschalige woningbouw op het Maasterras in Dordrecht moeten beter in beeld worden...

Dordtse en Zwijndrechtse raad praten over Maasterras, maar ‘de brug’ is taboe

De Dordtse en Zwijndrechtse raad kwamen dinsdagavond voor het eerst samen over de plannen voor het M...

Het tiende gebod inspireert tegenstanders Maasterras: ‘Ik ben heel boos’

Bewoners rond de Weeskinderendijk hebben opnieuw van zich laten horen in hun protest tegen de nieuwb...

Kritiek op woningbouw Maasterras, maar raad houdt het voorlopig plan op tafel

Het Dordtse gemeentebestuur kan 'gewoon' verder met de huidige plannen voor de nieuwbouwwijk Maaster...

SP: stop de plannen voor Maasterras

De Dordtse SP vindt dat het college per direct moet stoppen met de ontwikkeling van het Maasterras, ...

Inloopavond over plannen Maasterras: 'We hebben veel reacties gehad'

Er wordt steeds meer duidelijk over de plannen van de gemeente voor het Maasterras, de nieuwe wijk t...