Dordrecht, Netherlands

Bouw van Dordthuis hervat, maar met meer aandacht voor veiligheid

De oplevering van het nieuwe Dordthuis heeft de nodige vertraging opgelopen n Afbeelding: Gemeente Dordrecht
Het was stil sinds eind november vorig jaar op de bouwplaats van het nieuwe Dordthuis aan de Spuiboulevard. Toen werden bij werkzaamheden giftige gassen gemeten en werd alles stilgelegd. De aannemer hervat deze week de bouw.
Marjolein Vos | 16 januari 2024 13:41 | Aangepast op 16 januari 2024 13:41
Eind november 2023 werden medewerkers bij graafwerkzaamheden onwel. Na alarmering van de hulpdiensten werd door de brandweer het giftige gas blauwzuur gemeten. Kort daarna werden elders op het bouwterrein brandbare gassen gemeten. De waarnemingen zijn gemeld bij de Arbeidsinspectie. Deze heeft het graafwerk en boren van funderingspalen ('grondroerend' werk) stilgelegd. De inspectie heeft nader onderzoek ingelast en verzocht om nieuwe veiligheidsplannen voor de grondwerkzaamheden. Er is geen gevaar voor de omgeving geweest.

Lees ook: Bouwmedewerkers Dordthuis onwel; brandweer vindt blauwzuurgas
Veenlaag mogelijk oorzaak
Inmiddels zijn tal van aanvullende onderzoeken en metingen gedaan. De meest waarschijnlijke oorzaak van het onwel worden van medewerkers is de aanwezigheid van gassen die vrijkomen bij het omwoelen van grond. Het gaat vermoedelijk vooral om methaan. De herkomst van dit gas heeft waarschijnlijk een ‘natuurlijke’ oorzaak die te verklaren is door de aanwezigheid van een veenlaag. Het veen is afgesloten met een kleilaag. Doordat de funderingspalen de kleilaag doorboren kunnen stoffen uit het veen omhoog komen. Bij het grondwerk ontstaat een vermenging met lucht. De aanwezigheid van veen en de vermenging met lucht kan ook een verklaring zijn voor het blauwzuur dat is gemeten. 

Veilig werken
Door de milieukundig adviseur van de gemeente en de veiligheidscoördinatoren van de aannemers zijn aangepaste veiligheidsplannen opgesteld. Daarin staan de maatregelen die ervoor moeten zorgen dat medewerkers op de bouwplaats veilig kunnen werken. Alle aangepaste rapporten zijn voorgelegd aan en goedgekeurd door de Arbeidsinspectie. 

Andere methode funderingspalen
Voor de kerstvakantie is er door de funderingswerkzaamheden een verticale scheur ontstaan in het pand Willem Dreeshof van Woonbron. Het boren van de palen zorgde voor een grotere ondergrondse waterspanning en gronddruk waardoor een deel van het pand horizontaal verplaatst is. Uit onderzoek blijkt dat er geen gevaar is en de schade stabiel is. Dit wil de gemeente Dordrecht zo houden. In samenspraak met eigenaar Woonbron kiezen we nu voor een aangepaste methode voor het plaatsen van de funderingspalen. Er wordt eerst een gat ‘voorgeboord’ waarna de palen alsnog de grond in gaan. Hierdoor wordt vooraf de waterspanning en gronddruk weggenomen. Op deze wijze voorkomen we verdere problemen. De gemeente Dordrecht is nog in overleg met Woonbron over hoe we het beste de huidige schade kunnen oplossen.

Oplevering Dordthuis vertraagd
Door de stillegging is de oplevering vertraagd. Enkele maanden geleden was de oplevering gepland voor de zomervakantie 2025. Nu wordt dat vermoedelijk in het najaar van 2025.

Lees meer over:

Dordthuis|Spuiboulevard|

Lees ook

Bouw Dordthuis weer in volle gang: wat voor plek wordt het?

De werkzaamheden hebben een tijdje stilgelegen, maar de bouw van het Dordthuis aan de Spuiboulevard ...

Oud en Nieuw op TV Dordrecht

Op oud- en nieuwjaarsdag blikken we op TV Dordrecht terug op 2023, met een uitgebreid jaaroverzicht ...

Bodemvervuiling zorgt voor vertraging bouw Dordthuis

Buurtbewoners kregen woensdag te horen dat de werkzaamheden op het bouwterrein aan de Spuiboulevard ...

Hei-werkzaamheden Dordthuis op de helft: ‘Enorme mijlpaal’

“Een enorme mijlpaal”, zei wethouder Maarten Burggraaf over het moment woensdagmiddag. Op de Spuibou...

Kraampjes en presentaties over Spuiboulevard tijdens informatiemarkt

De Spuiboulevard gaat flink op de schop. Om bewoners bij te praten over de plannen, organiseerde de ...

Gemeente moet investeren in verduurzaming oude Stadskantoor

De gemeente gaat flink investeren om ervoor te zorgen dat het energieverbruik in het Stadskantoor en...