Dordrecht, Netherlands

Bodemvervuiling zorgt voor vertraging bouw Dordthuis

Buurtbewoners kregen woensdag te horen dat de werkzaamheden op het bouwterrein aan de Spuiboulevard tijdelijk stil waren gelegd. De reden: bouwvakkers hadden een olie-achtige lucht geroken tijdens het heien.
Marjolein Vos | 19 oktober 2023 12:21 | Aangepast op 19 oktober 2023 12:21
Op de kop van de Spuiboulevard moet medio 2025 het nieuwe Dordthuis verrijzen. Een gebouw waar de gemeente, de bibliotheek en de VVV een nieuw onderkomen krijgen en wat de poort naar de stad moet worden.

Twee weken geleden werd er stilgestaan bij de bouwwerkzaamheden die met het heien nu echt op gang zijn gekomen. Maar er kwam een kink in de kabel. Een paar dagen later werden er resten van oliehoudende stoffen en mogelijk oplosmiddelen aangetroffen. En dat terwijl de bodem toch echt vooraf gesaneerd was.

“Dit kan altijd gebeuren”, vertelt Rinald van der Wal, bouwdirecteur van de gemeente Dordrecht.“Vooraf hebben we van alles gesloopt, funderingen verwijderd en alles gereed gemaakt voor het bouwproces, zodat er nieuwe funderingen aangebracht kunnen worden. Er is afgesproken tot op welke diepte die moeten komen. Dat hebben we uitgegraven, plus nog wat extra. De grond is gesaneerd, vervangen door schoon zand.”

Combipalen
“We werken met een speciaal heisysteem, waarbij we eigenlijk geen palen slaan, maar boren, zogenoemde combipalen”, legt van der Wal uit. Er wordt eerst een holle paal de grond in gedraaid. Daarna wordt er een andere paal in die holle paal geplaatst en wordt het opgevuld met vloeibaar beton. Daarna wordt de eerste buis er weer uitgehaald. Dit is een zogenoemd grondverdrijvend systeem: de grond blijft grotendeels onder het oppervlakte en wordt dus niet weg gegraven. “Bij het terugtrekken van de palen komt wel een klein beetje grond mee naar boven. Bij de eerste palen hebben we daar monsters van genomen. Er werd niets bijzonders aangetroffen.

Maar toen de werklieden de olieachtige lucht roken, is het proces gelijk stilgelegd. “De veiligheid van de werklieden gaat boven alles. Er is gemeten en op een plek kwamen de waardes boven het toelaatbare uit, boven de grenswaardes.” Het gaat om olieachtige resten en mogelijke oplosmiddelen. “Ik vermoed dat hier ooit een drukkerij of zo iets heeft gezeten”, denkt de bouwdirecteur. De vervuiling beperkt zich tot een klein deel van het terrein. “Dit hadden we vooraf niet kunnen weten. Zo diep (zo'n 20 meter) ga je nooit bij een bodemsanering.” Nu wordt er gekeken of de grond die toch naar boven komt bij het heien, op een speciale manier moet worden afgevoerd, zoals dat ook elders gebeurd bij vervuilde grond.

Zo moet het Dordthuis eruit komen te zien Gemeente Dordrecht
Inmiddels zijn de werkzaamheden weer hervat. Van der Wal hoopt dat de opgelopen vertraging nog ergens ingehaald kan worden, maar dat is nog niet zeker.

Deze week werden ook de werkzaamheden bij de station stilgelegd. Daar werd een grote hoeveelheid grind in de bodem aangetroffen die het werk bemoeilijkte.

Lees ook

Bouw Dordthuis weer in volle gang: wat voor plek wordt het?

De werkzaamheden hebben een tijdje stilgelegen, maar de bouw van het Dordthuis aan de Spuiboulevard ...

Bouw van Dordthuis hervat, maar met meer aandacht voor veiligheid

Het was stil sinds eind november vorig jaar op de bouwplaats van het nieuwe Dordthuis aan de Spuibo...

Oud en Nieuw op TV Dordrecht

Op oud- en nieuwjaarsdag blikken we op TV Dordrecht terug op 2023, met een uitgebreid jaaroverzicht ...

Hei-werkzaamheden Dordthuis op de helft: ‘Enorme mijlpaal’

“Een enorme mijlpaal”, zei wethouder Maarten Burggraaf over het moment woensdagmiddag. Op de Spuibou...

Kraampjes en presentaties over Spuiboulevard tijdens informatiemarkt

De Spuiboulevard gaat flink op de schop. Om bewoners bij te praten over de plannen, organiseerde de ...

Gemeente moet investeren in verduurzaming oude Stadskantoor

De gemeente gaat flink investeren om ervoor te zorgen dat het energieverbruik in het Stadskantoor en...