Dordrecht, Netherlands

'Bouwen, bouwen, bouwen': Politieke partijen in debat over woningmarkt

Lijsttrekkers debatteren over woningbouw in Dordrecht

De plannen voor het Maasterras
Huizen die voor veel meer dan de vraagprijs verkocht worden, ouderen die niet kunnen doorstromen, starters die geen woning kunnen betalen en een tekort aan sociale huurwoningen. Het moge duidelijk zijn: de woningmarkt bevindt zich in een crisis. En dat merken we ook in Dordrecht. Maar hoe denken de lokale partijen over het bijdragen aan een oplossing voor dit probleem?
Marjolein Vos | 2 maart 2022 14:48 | Aangepast op 2 maart 2022 14:48
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan de 16 verkiesbare partijen op RTV Dordrecht met elkaar in gesprek tijdens drie themadebatten. Deze week stond de woningmarkt centraal. Niet gek dus dat een deel van het debat ging over de crisis.  De VVD, GroenLinks, de PVV, Beweging Denk en Forum voor Democratie gingen met elkaar de discussie aan. Ze zijn het erover eens dat er vooral samengewerkt moet worden met betrokken instanties om de woningmarkt uit de crisis te trekken.

En dat is iets waar coalitiepartij CDA zich ook in kan vinden. Peter Heijkoop: “We moeten samen optrekken met woningcorporaties en provincie en rijk.” Maar vooral ook (blijven) bouwen. “We moeten forse aantallen woningen gaan bouwen. Voor normale gezinnen, met een tuin, als voor ouderen en jongeren en studenten.”

Dat laatste klinkt als muziek in de oren van veel (nu nog) oppositie-partijen. “Nu bouwen, want we hebben nu een woningbouwprobleem. Bouwen bouwen bouwen. En dan met name senioren woningen en sociale huurwoningen en starterswoningen,” zegt Margret Stolk van de VSP.

Ronald Portier van de SP benadrukt dat er niet alleen maar dure woningen gebouwd moeten worden. Als het aan zijn partij ligt, komen er sociale huurwoningen, maar ook “betaalbare koopwoningen zodat de gewone Dordtenaar weer een huis kan vinden.”

“Wij gaan bouwen voor jongeren en senioren. En we gaan afstappen van segmentatie op prijs,” voegt de lijsttrekker van Op Ons Eiland toe. Beter voor Dordt heeft als een van de collegepartijen ingestemd met het bouwen van 10.000 woningen in de komende jaren. “Wat wij van plan zijn, is middelen vrijmaken om met name die sociale woningenbouw en woningen voor ouderen daar een flinke impuls aan te geven. Volgens Irene Koene van Gewoon Dordt moet er eerst gekeken waar precies behoefte aan is. “Dus wat er nodig is en dat we dan gaan kijken hoe we dat het beste, en de plannen die er al zijn, en die er nog gaan komen, kunnen verwerken.”

Locatie, locatie, locatie
Meer woningen bouwen dus, vooral ook voor de Dordtenaren met een minder dikke portemonnee. Maar waar moeten die huizen kan komen? Vooral binnen de stad, meent het CDA. Want het polderlandschap moet behouden blijven. Daar is de PvdA het mee eens. “Maar dat betekent dat we het binnenstedelijk moeten gaan oplossen. Dat gaat ten koste van ruimte en groen, dat moeten we compenseren, maar vooral met de bewoners in gesprek. We moeten als gemeente gaan kiezen: waar gaan we bouwen. En kies dan ook echt bouwlocaties zoals op de staart bij het bedrijventerrein.”

Alternatieve oplossingen
Er is ook een paar partijen dat het over een andere boeg wil gooien. Zoals Jezus Leeft. “Wij zien een samenwerking tussen de woningbouwverenigingen, zorginstellingen en onderwijsinstellingen, zodat zij samen een project kunnen ontwikkelen waar wonen, leren en de zorg bij elkaar komen. Waarbij het woongedeelte natuurlijk wel apart staat, zodat je een goede kwalitatief woning hebt. Maar dat maakt het voor iedereen goedkoper. Dus kan er ook goedkoper verhuurd worden. Tegenprestatie is wel dat ze (de huurders) iets in de zorg meedoen of iets aan vrijwilligerswerk doen.

Partij voor de Dieren wil dat er harde afspraken gemaakt worden over hoeveel procent van de nieuw te bouwen woningen voor sociale huur en middelhuur beschikbaar komen. “We zien nu dat het college veel bouwt voor de rijkere koper, maar eigenlijk het grote tekort bij de sociale huurwoningen wordt niet opgelost.” De partij stelt voor dat bij alle bouwprojecten 30% van de woningen voor sociale huurders moeten zijn en 20% voor middelhuur. “Daardoor zorg je dat je gemengde wijken krijgt. Waar arm en rijk elkaar tegenkomt en mensen door elkaar heen wonen.”

MOEDD is een voorstander voor meer maatwerk. “Wij vinden dat er veel te weinig over bepaalde zaken wordt nagedacht,” meent Loudy Nijhoff. “Dat je bijvoorbeeld gefaciliteerd wordt als oudere om je kind langer in huis te hebben. Dat je misschien wel, als je een corporatiewoning hebt, iemand in huis kan nemen. En daardoor bijvoorbeeld je toeslagen niet verliest. We willen dat daar ook naar gekeken wordt, naast dat we misschien ook moeten bouwen.”

Het hele themadebat over wonen is woensdagavond vanaf 18.00 uur nogmaals te zien op TV Dordrecht. Aansluitend zijn de uitgebreide reacties van de andere partijen te horen.

Lees meer over:

Bouwen|Wooncrisis|Huizenmarkt|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Vragen over jongerenwoningen Leerpark, 'maar klachten waren momentopname'

De Fractie van Waardhuizen en de VSP hebben vragen gesteld over de 333 jongerenwoningen op het Leerp...

Nieuwe naam voor Huis van Stad en Regio: Dordthuis

Het Huis van Stad en Regio in aanbouw krijgt een nieuwe naam. Het nieuwe gebouw aan de Spuiboulevard...

Huizenprijzen blijven dalen in Nederland, Zuid-Holland net onder landelijk gemiddelde

De prijs van koopwoningen in Zuid-Holland is in het tweede kwartaal van 2023 met 5,2 procent gedaald...

Eerste paal fase drie Amstelwijck Park de grond in, verkoop valt ietwat tegen

Met een grote glimlach hijst wethouder Maarten Burggraaf zich in een blauwe heimachine, om de eerste...

Van fabrieken ombouwen tot 'cupido-programma': hoe lossen we de wooncrisis op?

Meer bouwen, slim omgaan met de ruimte óf out of the box denken: er zijn volgens politieke partijen ...

Ontdek de nieuwe Spuiboulevard

“Een prettige plek om te verblijven en te wonen”, zo omschrijft de gemeente de toekomstige Spuiboule...