Dordrecht, Netherlands

Bovenbouw basisscholen weer de weg op voor verkeersexamens

Tientallen basisschoolleerlingen op fietsen, gehuld in veiligheidshesjes, die speciale routes afleggen. Op de stoep: ouders die komen controleren op lastige kruispunten en rotondes. Het zal de Dordtenaar niet zijn ontgaan, de fietsexamens voor basisschoolleerlingen zijn weer bezig.
Trevyn van Houwelingen | 8 juni 2023 14:11 | Aangepast op 8 juni 2023 14:11
Het praktisch en theoretisch verkeersexamen wordt jaarlijks door Veilig Verkeer Nederland georganiseerd om de fietsverkeersveiligheid te bevorderen. Met name kinderen uit groep 7 en 8 fietsen vaker alleen naar school. Tijdens het examen komen de verkeersregels en handige tips aan bod.

Beoordeling
Om de kinderen daadwerkelijk te kunnen toetsen op verkeersvaardigheden moet de examenroute aan een aantal criteria voldoen. De route schept de voorwaarden om eisen te kunnen stellen aan kennis en keuzes in het gedrag van de leerlingen. De route die de kinderen afleggen, dient overeen te komen met de werkelijkheid. In een route moeten minimaal de volgende situaties zijn opgenomen: links afslaan, gelijkwaardige kruising, voorrangskruising en afslaan met voorsorteren.

Wanneer een leerling echt verkeersgevaarlijk gedrag vertoont, is hij of zij gezakt, ongeacht het aantal punten dat verder is behaald. Als verkeersgevaarlijk gedrag geldt in ieder geval: door rood rijden, een ernstige voorrangsfout maken en doorrijden bij een spoorwegovergang terwijl de knipperlichten branden. De lokale organisatie of school is uiteindelijk verantwoordelijk voor de wijze van beoordeling.
De organisatie van Veilig Verkeer Nederland kreeg een kleinigheidje voor de organisatie. RTV Dordrecht
Wijk voor wijk
Traditiegetrouw vindt het praktijkmoment vaak in de weken na het theorie-examen plaats. Dat is nu niet anders. In Dordrecht worden de verkeersexamens wijk voor wijk afgerond, om het verkeer in de stad niet teveel te belemmeren. Zo word iedere dag een andere wijk aangewezen om de examens te laten plaatsvinden.

In samenwerking met de politie werden al in 1937! voor het eerst verkeersexamens afgenomen. Door de grote toename van trams, bussen, auto’s en fietsers werd het steeds drukker op straat en verkeersonderwijs werd toen zelfs een apart vak op scholen. Dat verkeersexamen bleek, gezien het feit dat het er bepaald niet rustiger op is geworden in het verkeer, een gouden zet.

Bekijk hieronder een korte sfeerimpressie van het praktijkexamen op 8 juni, toen leerlingen uit de wijken nieuw- en oud-krispijn aan de beurt waren.

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Een aanhanger van een combi-vrachtwagen is maandag gekanteld op de A15 bij Hardinxveld-Giessendam. D...

Situatie gevaarlijke verkeerspaal wordt snel aangepakt

De gemeente Dordrecht gaat het omstreden verkeerspaaltje op de Dubbeldamseweg Zuid aanpakken. Dat la...

Verkeersexpert valt over verkeerd geplaatst paaltje: ‘Dit kan echt niet!’

Omwonenden zien het dagelijks misgaan op de Dubbeldamseweg Zuid in Dordrecht. Automobilisten en fiet...

Vooral door rood rijden aangepakt tijdens extra verkeerscontroles

Omdat veel Dordtenaren klagen over verkeersoverlast voert de gemeente dit jaar extra controles uit. ...

Dordtse basisscholen strijden in de Batterijen Battle

Basisscholen door het hele land zetten zich vanaf aanstaande maandag in om een nieuw inzamelrecord t...

Stijging aantal verkeerscontroles in Dordrecht in derde kwartaal

De gemeente Dordrecht heeft in het derde kwartaal van dit jaar nog meer verkeerscontroles uitgevoerd...