Dordrecht, Netherlands

Bruin gras in Weizigtpark pas volgend jaar weer groen

Bruine delen van het Weizigtpark in Dordrecht zijn pas in 2024 weer helemaal hersteld van de droogte van de afgelopen periode. Dat verwacht stadsecoloog Sjoerd Dirk Fiaschi. De gemeente Dordrecht heeft daarom hekken geplaatst om ervoor te zorgen dat de grasmat weer herstelt.
Dennis Koorevaar | 28 juni 2023 10:26 | Aangepast op 28 juni 2023 10:26
'Het gras is altijd groener aan de overkant', zo luidt de bekende uitspraak. In dit geval klopt dat ook wel als je door het Weizigtpark loopt. Aan de ene kant van het wandelpad is het gras mooi groen, maar aan de andere kant liggen bruine velden. Dat is ook de reden dat er op bepaalde plekken in het park hekken staan, zodat je het veld niet op loopt. Maar wat is de oorzaak van het dorre gras? Dat vroegen we aan stadsecoloog Sjoerd Dirk Fiaschi.

"Het gras is in het juiste jaargetijde ingezaaid", vertelt de stadsecoloog. "Normaal is het einde van de winter een periode waarin het gras goed opkomt." Sjoerd Dirk vertelt dat het juist in die maanden normaal gesproken voldoende regent om het gras te laten groeien. "Nu zie je dat juni een kurkdroge maand is geweest. De droogste maand aller tijden met een hele lange reeks warme dagen van boven de 25 graden. Dat is slecht voor het kiemen van het gras."

Door de droogte bestaat volgens de stadsecoloog dat er dan juist andere planten groeien, die wel tegen de droogte kunnen. Maar het gras komt maar moeilijk door. "Hier zie je dat het gras heel slecht opkomt en zo goed als kaal is gebleven."

Herinrichting
Behalve sproeien en het met rust laten van de grasvelden kan er niet heel veel gedaan worden, vertelt de stadsecoloog. Daarbij wordt er ook nog gewerkt in het Weizigtpark aan de nieuwe herinrichting. Ook dat draagt volgens hem niet bij aan een groen park. "Helaas is er tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden in de oevers en over de grasmat heen gereden. Ook moesten er een aantal bomen gekapt worden. Dat moet nu opnieuw tot rust komen."

Wel komt er nieuw en voldoende groen terug in het park, zodat dat er weer netjes uitziet als de werkzaamheden klaar zijn. De stadsecoloog is daar blij mee. "Het duurt natuurlijk wel jaren voordat een boom bijvoorbeeld goed gegroeid is en dat weer een mooi beeld geeft van het park."

Sjoerd Dirk gaat er vanuit dat er begin 2024 weer een groene grasmat zal liggen in het park. Wel waarschuwt hij dat we er op moeten letten dat het mogelijk vele regenwater tijdens de komende wintermaanden niet blijft liggen. "Daardoor verstikt de grasmat door het vele water dat de grond dicht drukt. Maar we verwachten rond maart weer een groene grasmat zoals in het de rest van het park."

Lees meer over:

bruin gras|Droogte|Weizigtpark|

Lees ook

Van vervallen Rijksmonument naar bruisende daghoreca?

Een oud en vervallen rijksmonument zonder enige functie. In Dordrecht staat er één, pal aan het spoo...

Bijna tropische temperaturen op komst, nu al officieel droogteperiode

Het wordt nog net niet tropisch warm, maar toch gaan we dit weekend flinke zomerse temperaturen tege...

GroenLinks heeft spijt van bomenkap

De Dordtse GroenLinks fractie heeft veel te snel ingestemd met de kap van twintig bomen bij het Koet...

Lepeltje Lepeltje dit jaar in het Wantijpark

Het culturele foodfestival werd tot nu toe altijd gehouden in het Wezigtpark, maar omdat dat vernieu...

Weizigtpark deels dicht vanwege werkzaamheden; hondenspeelplek verhuist

Het werk in het Weizigtpark gaat een volgende fase in. De aannemer gaat aan de slag op en rond het g...

Gemeente laat stammen van deel te kappen bomen in Weizigtpark staan

De acties van de boomridders en andere natuurliefhebbers hebben effect gehad: het college heeft de p...