Dordrecht, Netherlands

Van vervallen Rijksmonument naar bruisende daghoreca?

Een oud en vervallen rijksmonument zonder enige functie. In Dordrecht staat er één, pal aan het spoor en op zo’n 100 meter van Landhuis Weizigt aan het Van Baerleplantsoen. Daar moet verandering in komen volgens het CDA en Gewoon Dordt, zij hebben vragen gesteld aan het college. De Dordtse partijen willen nieuw leven blazen in de zogeheten ‘Oranjerie’ door het grondig te renoveren en te verplaatsen naar een prominente plek in het Weizigtpark.
Erik van Krimpen | 19 juli 2023 14:30 | Aangepast op 19 juli 2023 14:17
Met de renovatie en de verplaatsing moet er ook direct een duidelijke functie bij het rijksmonument komen volgens raadslid Jan van Dam Timmers van het CDA Dordrecht. “Er is hier op zich van alles, maar in het park zitten met een lekker drankje is toch wel wat iedereen nog zou willen. Een soort paviljoen in het Weizigtpark.”

De Oranjerie
Het verval in de loop der jaren is groot te noemen, toch stond deze Dordtse orangerie er ooit nog florissant bij. De oranjerieën dateren uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw en worden ook wel wintertuinen genoemd. Ze deden hun intrede als gevolg van de handel met het Verre Oosten, waarbij ook subtropische en exotische planten hun weg vonden naar Nederland. Om de strenge Nederlandse winters te overleven, werden de planten in een zogeheten oranjerie geplaatst.

De bijzondere constructies werden gebouwd met grote zonneramen op het zuiden en konden zo de vorst weerstaan. In de zomer floreerden de planten en bomen weer in de buitenlucht. De naam oranjerie is een verwijzing naar het Huis van Oranje en naar het populaire sinaasappelboompje dat in nagenoeg elke tuin stond.

De Dordtse Oranjerie behoorde tot het Landhuis Weizigt. Het dateert uit 1838 en werd zeer waarschijnlijk ontworpen door de gerenommeerde tuinarchitect Jan David Zocher. Verstedelijking zorgde ervoor dat de oranjerie pal naast het spoor kwam te liggen en daarnaast waren functiewijzigingen aan Landhuis Weizigt debet aan het verval.
Nieuwe ontwikkelingen
Het is niet de eerste keer dat er wordt gesproken over een restauratie van het rijksmonument, in een eerder stadium kwam het project niet van de grond. Toch lijkt de situatie nu anders volgens Jan van Dam Timmers: “de gemeente wil hier graag een fietspad achterlangs leggen naar het station en dat zorgt ervoor dat ze waarschijnlijk deze locatie gaan kopen.” De huidige eigenaar van het rijksmonument is Woonbron.

De restauratie en verplaatsing van de oranjerie zal op technisch vlak nog een hele uitdaging worden. Ook het financiële plaatje liegt er niet om. “Dat loopt wel in een paar ton, tegelijkertijd kun je fondsen en het rijk aanschrijven omdat het een rijksmonument is”, aldus Gertjan Kleinpaste van Gewoon Dordt.

Waar een wil is, is een weg
Toch is Gertjan Kleinpaste ervan overtuigd dat het financiële aspect niet de doorslag zal geven, maar eerder de politieke wil, en die is er volgens het commissielid. “Ik was redelijke positief gestemd toen ik de antwoorden op onze vragen las. Ze willen dat het monument een bestemming krijgt en ze willen het weg hebben bij het spoor, dus er zit beweging in.” Gertjan Kleinpaste hoopt dat de Dordtenaren binnen twee jaar kunnen genieten van de gerenoveerde oranjerie als daghoreca in het Weizigtpark.

Bekijk hieronder onze reportage:


Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Emotionele bewonersbijeenkomst ‘t Zand over mogelijke sloop woningen

Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 11 jul 2024 13:25

Lees ook

Steigers geplaatst bij wankelend monumentaal pand

Er zijn steigers geplaatst bij het monumentale pand aan de Grotekerksbuurt 16 in Dordrecht. Dat doet...

112-nieuws: steekpartij in woning en man te water in Dordrecht

Een man is in het water van een sloot beland in het Dordtse Weizigtpark. Dat gebeurde vrijdagavond r...

Naar de stembus op 6 juni: wat heeft de jonge Dordtenaar daaraan?

Hoe krijg je jongvolwassenen naar de stembus voor de Europese verkiezingen? Donderdag kan er weer ge...

Vroege vuurwerkdiscussie laait op in Dordtse gemeenteraad

De zomer moet nog beginnen, maar in de Dordtse politiek gaat het al over het vuurwerk tijdens oud en...

Ook gemeenteraad verdeeld over coalitieakkoord

In de Tweede Kamer is gedebatteerd over het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Een ronde lang...

Bezoekers Lepeltje Lepeltje genieten van hapjes, muziek en de zon

Het is dit Hemelvaartsweekend vier dagen lang genieten geblazen voor de bezoekers van het culturele ...