Dordrecht, Netherlands

Van vervallen Rijksmonument naar bruisende daghoreca?

Een oud en vervallen rijksmonument zonder enige functie. In Dordrecht staat er één, pal aan het spoor en op zo’n 100 meter van Landhuis Weizigt aan het Van Baerleplantsoen. Daar moet verandering in komen volgens het CDA en Gewoon Dordt, zij hebben vragen gesteld aan het college. De Dordtse partijen willen nieuw leven blazen in de zogeheten ‘Oranjerie’ door het grondig te renoveren en te verplaatsen naar een prominente plek in het Weizigtpark.
Erik van Krimpen | 19 juli 2023 14:30 | Aangepast op 19 juli 2023 14:17
Met de renovatie en de verplaatsing moet er ook direct een duidelijke functie bij het rijksmonument komen volgens raadslid Jan van Dam Timmers van het CDA Dordrecht. “Er is hier op zich van alles, maar in het park zitten met een lekker drankje is toch wel wat iedereen nog zou willen. Een soort paviljoen in het Weizigtpark.”

De Oranjerie
Het verval in de loop der jaren is groot te noemen, toch stond deze Dordtse orangerie er ooit nog florissant bij. De oranjerieën dateren uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw en worden ook wel wintertuinen genoemd. Ze deden hun intrede als gevolg van de handel met het Verre Oosten, waarbij ook subtropische en exotische planten hun weg vonden naar Nederland. Om de strenge Nederlandse winters te overleven, werden de planten in een zogeheten oranjerie geplaatst.

De bijzondere constructies werden gebouwd met grote zonneramen op het zuiden en konden zo de vorst weerstaan. In de zomer floreerden de planten en bomen weer in de buitenlucht. De naam oranjerie is een verwijzing naar het Huis van Oranje en naar het populaire sinaasappelboompje dat in nagenoeg elke tuin stond.

De Dordtse Oranjerie behoorde tot het Landhuis Weizigt. Het dateert uit 1838 en werd zeer waarschijnlijk ontworpen door de gerenommeerde tuinarchitect Jan David Zocher. Verstedelijking zorgde ervoor dat de oranjerie pal naast het spoor kwam te liggen en daarnaast waren functiewijzigingen aan Landhuis Weizigt debet aan het verval.
Nieuwe ontwikkelingen
Het is niet de eerste keer dat er wordt gesproken over een restauratie van het rijksmonument, in een eerder stadium kwam het project niet van de grond. Toch lijkt de situatie nu anders volgens Jan van Dam Timmers: “de gemeente wil hier graag een fietspad achterlangs leggen naar het station en dat zorgt ervoor dat ze waarschijnlijk deze locatie gaan kopen.” De huidige eigenaar van het rijksmonument is Woonbron.

De restauratie en verplaatsing van de oranjerie zal op technisch vlak nog een hele uitdaging worden. Ook het financiële plaatje liegt er niet om. “Dat loopt wel in een paar ton, tegelijkertijd kun je fondsen en het rijk aanschrijven omdat het een rijksmonument is”, aldus Gertjan Kleinpaste van Gewoon Dordt.

Waar een wil is, is een weg
Toch is Gertjan Kleinpaste ervan overtuigd dat het financiële aspect niet de doorslag zal geven, maar eerder de politieke wil, en die is er volgens het commissielid. “Ik was redelijke positief gestemd toen ik de antwoorden op onze vragen las. Ze willen dat het monument een bestemming krijgt en ze willen het weg hebben bij het spoor, dus er zit beweging in.” Gertjan Kleinpaste hoopt dat de Dordtenaren binnen twee jaar kunnen genieten van de gerenoveerde oranjerie als daghoreca in het Weizigtpark.

Bekijk hieronder onze reportage:


Lees ook

Toekomst Zwijndrechtse Watertoren: horeca, kunst en cultuur

Recentelijk was de Zwijndrechtse watertoren alleen publiekelijk toegankelijk tijdens speciale gelege...

Nachtwinkels in aantocht: niet alleen snacks, ook fruit in de schappen

In de nacht naar de supermarkt: in Dordrecht kan het nu niet, maar daar komt wellicht verandering in...

Krispijn ontvangt 8 miljoen euro voor verduurzaming en wijkverbetering

Dordrecht heeft 8 miljoen euro ontvangen uit het Volkshuisvestingsfonds voor de verduurzaming van wo...

Overval in Weizigtpark: politie zoekt getuigen

De politie is opzoek naar getuigen van verschillende overvallen in het Weizigtpark in Dordrecht. Tot...

Gratis lid worden van vereniging in Alblasserdam: waardebon voor nieuwe inwoners

Elke nieuwe inwoner van Alblasserdam krijgt een waardebon van 75 euro om lid te worden van een lokal...

Na Sliedrecht heeft nu ook gemeente Molenlanden een eigen kinderraad

De eerste kinderraad van de gemeente Molenlanden is geïnstalleerd. Veertien kinderen uit groep 7 van...