Dordrecht, Netherlands

Bulgaarse zwemmers duiken Dordts water in tijdens Swim to fight cancer

De Bulgaarse Antoniy en Alexandra zijn al kampioen in hun eigen land, maar komen speciaal voor de Swim to fight cancer over naar Dordrecht.
Zoveel mogelijk geld in te zamelen om kanker de wereld uit te helpen. Dat is het doel van de Swim to fight cancer. De zwemtocht in open water wordt sinds 2014 gehouden en dit jaar leggen zwemmers in negen verschillende steden in ons land een afstand van maximaal 2,5 kilometer af. Op 26 augustus vindt de tocht in onze stad plaats. En daarvoor duiken niet alleen Dordtenaren het water in.
Redactie RTV Dordrecht | 16 augustus 2023 11:06 | Aangepast op 16 augustus 2023 11:06
Vanuit Bulgarije komen de winnaars van de Galata Varna Zwemmarathon 2022 over. De Stedenband Dordrecht-Varna heeft Antoniy Moraliisk en Alexandra Dimitrova Vachkova uitgenodigd. Dat is inmiddels een traditie; al een paar jaar reizen Dordtse zwemmers af naar Bulgarije en doen zwemmers uit Varna mee aan de Dordtse Swim to fight cancer.
In 2019 volgde RTV Dordrecht Niels Hatzman en Nienke Blauw tijdens hun trip.
Nieuwe locatie
Voor doorgewinterde deelnemers van de Dordtse swim zal het dit jaar wel even wennen zijn. Nadat de Dordtse haven jarenlang het toneel van de zwemtocht waren, wordt er nu gezwommen in het Wantij. “De binnenstad was ook een mooie locatie, maar het Wantij brengt ook voordelen met zich mee”, vertelde Erik van Heijningen, de organisator van Swim to Fight Cancer, eerder al aan RTV Dordrecht. “Je kunt alles goed overzien en je hebt genoeg goede plekken voor het publiek”, voegt hij eraan toe.

Sponsoren
Tijdens de laatste Dordtse editie in 2019 werd er bijna 200.000 euro opgehaald. De teller voor dit jaar staat tot nu tot op ruim 86.000 euro. Maar dat kan nog oplopen. Deelnemers betalen startgeld en daarnaast laten ze zich sponsoren. Op de website van de Swim to fight cancer zijn alle deelnemers terug te vinden en kan een donatie worden achtergelaten. Ook voor de Bulgaarse zwemmers Antoniy en Alexandra. Beiden kijken uit naar hun verblijf in Dordrecht. Antoniy is vierdejaarsstudent medicijnen en professioneel zwemmer. "Ik ben vereerd dat ik mee mag doen aan Swimm to fight cancer. Het is belangrijk geld in te zamelen voor een goed doel dat iedereen aangaat en ik hoop dat ik met mijn deelname mensen kan motiveren om bij te dragen." "Ik ben dankbaar voor deze unieke kans", voegt de 17-jarige Alexandra daaraan toe.

RTV Dordrecht keek vorige week mee tijdens een van de trainingsavonden die voor de zwemmers van de 2,5 kilometer gehouden worden. Bekijk hieronder
onze reportage.

Lees meer over:

Swim to Fight Cancer|

Lees ook

Vader van Roosje overleed woensdag en nu zwemt zij voor hem de Swim to Fight Cancer

In totaal doken 186 deelnemers afgelopen zaterdag het water van het Wantij in. Allemaal met maar één...

Swim to Fight Cancer in Dordrecht: 'Prachtig om dit in mijn eigen stad te doen'

Bijna 190 deelnemers aan Swim to Fight Cancer doken zaterdag in Dordrecht het Wantij in. Doel van he...

Proefzwemmen voor Swim to Fight Cancer: ‘Superfijn dat het weer kan en mag’

Ongeveer dertig zwemmers waren donderdagavond in het Wantij te vinden ter voorbereiding op de Swim t...

Swim to Fight Cancer steekt na drie jaar hoofd weer boven water

Swim to Fight Cancer liet drie jaar op zich wachten, maar dit jaar is het eindelijk weer zo ver. Dor...