Dordrecht, Netherlands

Vader van Roosje overleed woensdag en nu zwemt zij voor hem de Swim to Fight Cancer

Roosje in actie voor haar vader. Fokko van der Straaten
In totaal doken 186 deelnemers afgelopen zaterdag het water van het Wantij in. Allemaal met maar één doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. Eén van hen was Roosje Smout. Vlak voor ze aan de tocht begon, deelden zij en haar moeder hun indrukwekkende verhaal.
Marjolein Vos | 28 augustus 2023 14:30 | Aangepast op 28 augustus 2023 14:30
“Mijn man heeft tweeënhalf jaar lang gestreden tegen kanker en hij heeft de strijd afgelopen woensdag verloren”, vertelt de moeder van Roosje, terwijl ze gearmd op de kade staan. “Toen is hij vertrokken naar de hemel. Mijn dochter heeft zo hard gewerkt om geld op te halen, zodat geen andere papa dit moet doormaken.”
Roosje knikt instemmend. “Het is een rotziekte en we moeten met z'n allen dat de wereld uit helpen. Samen kunnen wij het doen. Wij doen het voor hem vandaag”, zegt haar moeder.
Roosje samen met haar moeder. Fokko van der Straaten
Deelnemers konden kiezen uit afstanden tussen de 250 en 2500 meter. Roosje legde de kwart kilometer door het Dordtse water af. “Ik vond het best wel goed gaan”, vertelt ze na afloop aan verslaggever Ad van den Herik. Ook in het water heeft ze aan haar vader gedacht “Hij heeft me wel kracht gegeven op sommige stukjes.”

Met het door Roosje ingezamelde geld en dat van alle andere deelnemers staat de teller van de voorlopige opbrengst van de Swim to Fight Cancer op ruim 120.000 euro. En dat is minder dan er in vorige jaren bij elkaar werd gezwommen.
“We hebben dit jaar ook wat minder deelnemers”, vertelt Erik van Heijningen, deelnemer en voorzitter van de Swim to Fight Cancer. “Dus naar verhouding, als ik het terugreken, is er per deelnemer meer binnen gehaald. Dus complimenten voor alle deelnemers en alle teams!” Via de website van de Swim kan er nog geld worden gedoneerd.

Maandagavond na het nieuws is een uitgebreid verslag van de Swim to Fight Cancer te zien op TV Dordrecht. De uitzending is ook te bekijken via ons YouTube-kanaal.

Lees meer over:

Swim to Fight Cancer|

Lees ook

Swim to Fight Cancer in Dordrecht: 'Prachtig om dit in mijn eigen stad te doen'

Bijna 190 deelnemers aan Swim to Fight Cancer doken zaterdag in Dordrecht het Wantij in. Doel van he...

Bulgaarse zwemmers duiken Dordts water in tijdens Swim to fight cancer

Zoveel mogelijk geld in te zamelen om kanker de wereld uit te helpen. Dat is het doel van de Swim to...

Proefzwemmen voor Swim to Fight Cancer: ‘Superfijn dat het weer kan en mag’

Ongeveer dertig zwemmers waren donderdagavond in het Wantij te vinden ter voorbereiding op de Swim t...

Swim to Fight Cancer steekt na drie jaar hoofd weer boven water

Swim to Fight Cancer liet drie jaar op zich wachten, maar dit jaar is het eindelijk weer zo ver. Dor...