Dordrecht, Netherlands

Café voor Parkinson-patiënten: praten met mensen die je begrijpen

De opkomst was hoog tijdens de eerste editie van het Parkinson Café PZC Crabbehoven
Op woonzorglocatie PZC Crabbehoven is woensdag het startschot gegeven voor maandelijkse bijeenkomsten van de Parkinson Vereniging. Eens in de vier weken kunnen patiënten en hun mantelzorgers elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen.
Marjolein Vos | 21 september 2023 10:46 | Aangepast op 21 september 2023 10:46
“Een ontmoetingsplek als het Parkinson Café is een hele belangrijke plek voor mensen met Parkinson”, zegt wethouder Chris van Benschop tijdens het eerste café. “Ze vinden hier gelijkgestemden en dat biedt steun. Een plek waar je elkaar begrijpt en mantelzorgers er voor elkaar zijn.”

Door de ziekte van Parkinson gaan bepaalde cellen in je hersenen langzaam kapot: de cellen die het belangrijke stofje dopamine maken. Dit kan voor allerlei klachten zorgen, zoals moeite met bewegen en problemen met denken. In Nederland hebben 63.500 mensen de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. In onze gemeente is de Parkinson Vereniging Dordrecht actief. De organisatie is onderdeel van de landelijke Parkinson Vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor alle Parkinson-patiënten. Dat doet de vereniging onder meer door het stimuleren van wetenschappenlijk onderzoek, het verstrekken van onafhankelijke inforamtie en het organiseren van bijeenkomsten voor lotgenoten, zoals het café in Dordrecht.

Ook Nickie van der Wulp (directeur Parkinson Vereniging) en Sven de Langen (bestuurder PZC Dordrecht) waren aanwezig de kickoff.
“Onze zorgprofessionals zetten zich al jaren in om mensen met Parkinson te helpen een kwalitatief leven te leiden”, vertelt De Langen. “De kans om Parkinson Café Dordrecht maandelijks op onze locatie te organiseren in samenwerking met de vereniging hebben we met beide handen aangepakt. Mensen met parkinson(ismen) geven we de kans elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Ook zal er iedere maand een boeiende spreker geprogrammeerd worden.” Het programma van Parkinson Café Dordrecht is te vinden op: www.parkinsoncafedordrecht.nl.

Lees meer over:

Parkinson|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Wat als je lichaam steeds verder aftakelt? 'Parkinsonboksen geeft kwaliteit aan het leven'

April is de ‘Parkinson Awareness Month’. Nederland telt inmiddels 60.000 Parkinsonpatiënten. Parkins...