Dordrecht, Netherlands

CDA lijsttrekker Bontenbal bezoekt sociale dienst Drechtsteden

De nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer van het CDA was maandag in Dordrecht. Henri Bontenbal was op werkbezoek bij de sociale dienst Drechtsteden om te praten over het versterken van de bestaanszekerheid en de rol die gemeenten daarbij kunnen spelen.
Trevyn van Houwelingen | 12 september 2023 17:00 | Aangepast op 12 september 2023 17:00
Samen met wethouder Peter Heijkoop en een ervaringsdeskundige kreeg de lijsttrekker van de christendemocraten een rondleiding bij de sociale dienst. De directeur van de dienst in de Drechtsteden en de opgavemanager bestaanszekerheid stonden de CDA prominenten te woord. Bestaanszekerheid is voor het CDA één van de speerpunten in de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen.

Rotterdammer
Henri Bontenbal is bij het grote publiek misschien nog geen bekende naam. De Rotterdammer is sinds 1 juni 2021 Tweede Kamerlid met een focus op klimaatbeleid en werd in augustus de nationale partijleider van het CDA. Hij volgde daarmee demissionair Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra op al partijleider. Hoekstra na zijn vertrek uit de Nederlandse politiek naar voren geschoven als kandidaat Eurocommissaris in Brussel.

Bontenbal komt uit een gezin met acht kinderen en leeft al zijn hele leven in Rotterdam-Zuid. Schuldproblematiek is de politicus dan ook niet onbekend. Tegen onze verslaggever komt de politicus meteen met een verbeterpunt: “Waarom staat er geen naam of nummer op een brief van de overheid, waarmee je de ambtenaar die jou de brief heeft gestuurd terug kan bellen met vragen? Met concrete maatregelen, zoals het plaatsen van een naam op een brief, kunnen we ervoor zorgen mensen ook het gevoel krijgen dat de overheid hen daadwerkelijk ziet staan."
Na de rondleiding kregen de CDA'ers tips van ervaringsdeskundigen. RTV Dordrecht
Toeslagenaffaire
Eerder deze week liet CDA wethouder Heijkoop nog weten boos te zijn over de afhandeling van de toeslagenaffaire in de Drechtsteden. In de regio zijn er ruim achthonderd slachtoffers van de toeslagenaffaire. Deze mensen raakten diep in de schulden doordat ze ten onrechte als fraudeur aangemerkt werden door de Belastingdienst. Van deze slachtoffers maakt nu ruim de helft gebruik van hulp die geboden wordt door de sociale dienst, de wethouder vermoedt dat de rest van de gedeputeerden het vertrouwen in de overheid kwijt is en daarom geen gebruik maakt van de hulpdienst.

Volgens het CDA moeten de burgers weer vertrouwen krijgen in de overheid en is het zorgen voor bestaanszekerheid daar van groot belang bij. De centrumpartij staat op verlies in de peilingen en zet onder Bontenbal vol in op gemeenschapszin en fatsoen. “Het begint bij het gesprek aangaan. Niet veroordelend meteen een aanmaning en verordening sturen maar in gesprek gaan: Hoe bent u hier gekomen? In gesprek oog krijgen voor de problemen van mensen om zo tot een betere oplossing te komen.”

Bekijk hieronder het bezoek van de CDA lijsttrekker aan Dordrecht.

Lees ook

Hier worden binnenkort 71 duurzame sociale huurwoningen gebouwd in Crabbehof

Woningcorporatie Woonbron en aannemer Waal gaan 71 nieuwbouwappartementen realiseren aan de Frank va...

Te weinig plekken voor statushouders door krapte op woningmarkt

In totaal kregen 197 statushouders vorig jaar een woning toegewezen in Dordrecht. Dat zijn er 44 min...

Koning brengt bezoek aan maritieme industrie in de regio

REGIO – Koning Willem-Alexander heeft donderdagmorgen een bezoek gebracht aan een aantal maritieme b...

Van vervallen Rijksmonument naar bruisende daghoreca?

Een oud en vervallen rijksmonument zonder enige functie. In Dordrecht staat er één, pal aan het spoo...

Heijkoop niet beschikbaar als CDA-lijsttrekker: ‘Goed naar mijn zin in Dordrecht’

Peter Heijkoop wordt niet de nieuwe lijsttrekker voor het CDA. Dat zegt de Dordtse wethouder donderd...

CDA: Dordrecht, doe meer voor muziekschool

Het Dordtse CDA vindt dat de gemeente Dordrecht een serieuze poging moet doen om de Dordtse Muzieksc...