Dordrecht, Netherlands

Chemours wil met onafhankelijke regisseur meer rust in PFAS-dossier

In een reactie op de het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) van 13 april 2023 pleit chemieconcern Chemours voor een onafhankelijke functionaris, belast met “de de taak om rust te creëren in deze situatie waar onrust in het publieke debat is.” Daarnaast zegt het bedrijf een aantal aanbevelingen van de onderzoeksraad op te gaan volgen.
Trevyn van Houwelingen | 24 augustus 2023 13:32 | Aangepast op 24 augustus 2023 13:32
De onafhankelijke functionaris moet de onrust in het debat tegengaan door een beroep te doen op samenwerking van alle partijen, onderwerpen met partijen waar ‘het schuurt’ te signaleren en bespreken en te helpen bij feitelijke communicatie in het publieke debat. Deze regisseur zou dan moeten worden aangewezen door de OvV, in samenspraak met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

In de reactie zegt Chemours ook toe van plan te zijn om in het kader van inzicht een jaarlijks makkelijk toegankelijke rapportage over de vestiging aan de Baanhoekweg in Dordrecht uit te brengen, met omwonenden als doelgroep. Dit omdat er volgens het rapport van de OvV nog winst te behalen viel bij de communicatie naar belanghebbenden.

Verder wijst het concern op overambitieuze doelen vanuit de overheid. Deze neemt volgens Chemours als maatstaf ‘nul uitstoot (nu)’, in plaats van de maatstaf ‘aanvaardbaar risico, met uiteindelijke doel geen impact van industrie op haar omgeving’. De eerstgenoemde maatstaf wordt volgens het chemiebedrijf “ingegeven door verlies aan vertrouwen van de burger in de overheid, samen met gebrek aan vertrouwen in het bedrijf, met daar bovenop negatieve framing in de media.”

Na een recente uitzending van onderzoeksprogramma Zembla kwam het bedrijf opnieuw onder een vergrootglas te liggen. Een hoorzitting in de Tweede Kamer volgde, waarbij de directie van de Nederlandse tak van Chemours uitleg moest komen geven over de situatie. Recentelijk besloot de gemeente Dordrecht een negatief zwemadvies af te geven voor recreatieplas de Merwelanden, die op een kleine drie kilometer van Chemours ligt. Dit vanwege een mogelijk gezondheidsrisico door inname van teveel PFAS in combinatie met andere bronnen van inname, denk hierbij aan groenten uit de eigen moestuin.

Vanaf vrijdag 1 september kunnen geïnteresseerden rondwandelingen volgen op het terrein van Chemours en DuPont. Die worden iedere vrijdag van september georganiseerd en bieden de bezoeker een kijkje in en om de fabriek. Aanmeldingen verlopen via de website van Chemours. Op diezelfde vrijdag 1 september wordt er door de provincie Zuid-Holland ook een hoorzitting georganiseerd waar iedere persoon die betrokken is bij het dossier, van de bedrijfsdirectie tot werknemers en omwonenden, mag spreken.

Meest gelezen

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Steun vanuit Tweede Kamer voor provincie en gemeenten in dossier Chemours

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer staat achter snelle maatregelen vanuit de regering om stre...

Provincie is klaar met uitstoot PFAS maar kan Chemours niet sluiten, wel onderzoek naar intrekken vergunning

De fabriek van Chemours kan door de provincie Zuid-Holland niet worden stilgelegd. De gedeputeerde z...

Kijk hier live naar het provinciedebat over Chemours

De provincie Zuid-Holland gaat woensdag opnieuw in debat over Chemours. Nagenoeg alle fracties hebbe...

Politici bundelen krachten tegen Chemours

De Provinciale Staten trekken gezamenlijk op tegen het omstreden chemiebedrijf Chemours in Dordrecht...

Advies aan provincie Zuid-Holland: leg Chemours meteen stil

De provincie Zuid-Holland moet Chemours in Dordrecht stilleggen totdat duidelijk is dat die geen pfa...

Europees PFAS-verbod moet strenger volgens regiogemeenten

In februari van dit jaar werd bekend dat er een Europees verbod op PFAS wordt voorbereid. Voor de ge...