Dordrecht, Netherlands

Cijfers over veiligheid in Dordt: van minder misdrijven tot meer overlast van verwarde personen

Minder misdrijven, minder incidenten, minder doorverwijzingen naar Bureau Halt: het lijkt goed te gaan met de veiligheid in de gemeente Dordrecht volgens het rapport van de VeiligheidsAllieantie Regio Rotterdam. Tenminste zo lijkt het op het eerste gezicht.
Marie Frenay | 3 juni 2022 14:16 | Aangepast op 3 juni 2022 14:16
De VeiligheidsAlliantie onderzocht het veiligheidsbeeld van de eenheid Rotterdam, waar Dordt ook onder valt. In het hoofdstuk over onze gemeente laten de cijfers veel vooruitgang zien.

Het aantal misdrijven in de gemeente is gedaald met 14%, Het aantal doorverwijzingen naar Bureau Halt is gedaald met 39% en het aantal bewoners van de gemeente Dordrecht dat minder ontevreden is over de aanpak veiligheid en leefbaarheid ligt hoger dan het regionale gemiddelde. “Dalende cijfers van criminaliteit en overlast hebben pas echt waarde als bewoners, ondernemers en bezoekers van de gemeente zich ook veilig voelen. De afgelopen jaren heeft de gemeente Dordrecht dan ook veel aandacht besteed aan leefbaarheid en veiligheid in de directe woon- en leefomgeving”, vertelt Astrid de Jong, Hoofd VeiligheidsAlliantie Regio Rotterdam.

Mitsen en maren
Maar niet alle cijfers zijn zo rooskleurig. Zo is bijvoorbeeld het aantal meldingen van overlastgevende verwarde personen gestegen. De reden achter deze stijging hoeft niet per se negatief te zijn. Er worden soms meerdere meldingen gemaakt van één persoon, legt de Jong uit. Het hoofd van de VeiligheidsAlliantie heeft ook een andere verklaring voor deze nieuwe ontwikkeling. “Los van de vele meldingen gaan wij er al enkele jaren vanuit dat de toegenomen complexiteit van de samenleving, zoals de digitalisering van veel processen en een ondoorzichtige overheid, steeds meer kwetsbare mensen over het randje duwt”, licht de Jong toe. Als mensen over dat randje worden geduwd kunnen ze agressief of onbegrepen gedrag vertonen, volgens de Jong.

Huiselijk geweld tijdens de lockdowns
In het rapport is ook een afname van 39% waargenomen in het aantal personen dat te maken krijgt met huiselijk geweld. Ook dit klinkt als goed nieuws. In de media hebben verschillende deskundigen en autoriteiten, zoals Mark Rutte, aandacht besteed aan huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. Toentertijd heerste de angst dat huiselijk geweld nog moeilijker te spotten zou zijn door de lockdown.

Ondanks de positieve cijfers is deze angst helemaal niet afgenomen bij de Veiligheidsalliantie. “Hier hebben wij met verschillende ketenpartners over gesproken en hoewel het moeilijk is om hard te maken, vermoeden wij dat door de lockdowns huiselijk geweld minder zichtbaar was”, de Jong licht toe, “Huiselijk geweld bleef letterlijk en figuurlijk achter de voordeur. Kinderen gingen niet meer naar school en er waren minder sociale contacten. Signalering was dus lastig.”

Lees meer over:

Dordrecht|veiligheid|

Lees ook

Regio Drechtsteden-Gorinchem ontvangt 25 miljoen euro van Rijk voor tweede Regio Deal

De Regio Drechtsteden-Gorinchem ontvangt een tweede Regio Deal van 25 miljoen euro van het Rijk. Dit...

Explosie bij uitgaansgelegenheid Kazerne in Dordrecht

Er heeft zaterdagochtend een explosie plaatsgevonden bij de Kazerne aan de Houttuinen in Dordrecht. ...

Naaktfoto's en dode dieren voor de deur: de stoppen slaan door als Jaap hoort dat Miranda een open relatie wil

Een op het oog keurige man verliest zich compleet als een ontluikende relatie ten einde komt. Hij de...

Hotel-restaurant Bellevue te koop; huidige eigenaar verwacht snel nieuwe koper

Hotel-restaurant Bellevue aan het Groothoofd in Dordrecht staat te koop. Een van de huidige eigenare...

Vanaf 2024 ook ‘s nachts met de trein van en naar Dordrecht

Qbuzz mag een nachttrein tussen Dordrecht en Utrecht Centraal laten rijden. De Autoriteit Consument ...

Doortrappen: bomvol programma voor senioren om veiliger te fietsen

Senioren stapten donderdag 25 mei, tijdens Fiets naar je Werk Dag, op de fiets tijdens het evenement...