Dordrecht, Netherlands

College: 1,8 miljoen euro nodig voor de Dordtse bomen

Om de huidige bomen goed te verzorgen én in de toekomst nieuwe bomen te kunnen planten, is er een bedrag van 1,8 miljoen euro nodig, laat het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad weten. Dat is meer dan er nu wordt uitgegeven, maar het is wel noodzakelijk, wil de gemeente voldoen aan haar eigen wensen.
Marjolein Vos | 13 februari 2024 14:20 | Aangepast op 13 februari 2024 13:57
Daarom staat het onderwerp ‘Bomenprogramma’ dinsdagavond op de agenda van de commissievergadering. Er was al een beleid, maar door omstandigheden moest dat worden aangepast. “Door de bezuinigingen in 2014 is de onderhoudsachterstand de afgelopen jaren opgelopen. Dit leidde tot een toename van veiligheidsincidenten, (fixi-)meldingen en het verlies van bomen”, laat het college weten. “Tegelijkertijd is het belang van (het behoud van) bomen de afgelopen jaren toegenomen. Bomen leveren immers een grote bijdrage aan leefbaarheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Het huidige college is overtuigd van de grote waarde van bomen en heeft de neerwaartse spiraal in bomenonderhoud weten te stabiliseren (door onder meer in 2022 eenmalig extra budget toe te kennen).” Maar nu moet er een structurele oplossing worden bedacht.

De jaarlijkse kosten voor een gemiddelde boom bedragen ruim 35 euro (aanschaf, aanplant nazorg en regulier onderhoud). Met ruim 50.000 bomen in Dordt zou er dus ruim 1,7 miljoen euro nodig zijn. Van dat bedrag kunnen alleen de huidige bomen worden onderhouden en geen nieuwe bomen geplant worden.
Een metershoge Moerascipres in het Weizigtpark werd vorige week verplaatst (en bewust niet gekapt) om ruimte te maken voor nieuwbouw Foto: Gemeente Dordrecht
Aandacht voor veiligheid en diversiteit
In het nieuwe Bomenprogramma staat hoe de gemeente het beheer en het onderhoud van de Dordtse bomen de komende tien jaar vorm willen geven, inclusief de daarbij behorende kosten en inzet. Zo moet er onder meer ingezet worden op:

• Veiligheid: de gemeente is van plan meer in te zetten op het beter onderhouden van bomen, zodat er minder geld hoeft naar (veiligheids)incidenten, (fixi-)meldingen en schadeclaims.
• Meer diversiteit: de huidige samenstelling van het bomensortiment is onevenwichtig. Eén op de
vijf bomen in Dordrecht is van een soort die gevoelig is voor ernstige boomziekten. Daarom wil de gemeente meer verschillende soorten planten, die bovendien beter tegen het huidige klimaat kunnen en goed zijn voor de biodiversiteit.
• Goede groeiplaatsen: bij stedelijke ontwikkelingen en (her)inrichtingsprojecten moet er gekeken worden naar plekken waar bomen goed kunnen groeien. Een boom heeft veel waarde en moet daarom een volwaardige rol krijgen bij ruimteclaims en belangenafwegingen in projecten, vindt het college.
• Nieuw kapbeleid: het college wil met het nieuwe bomenprogramma als het kan zoveel mogelijk bomen behouden. Dat is soms lastig, omdat er ook ruimte moet zijn voor de noodzakelijke
ruimtelijke ontwikkelingen in de stad. Daarom wordt voorgesteld om uit te gaan van het ‘Nee, tenzij’ principe. Dit houdt in dat een kapvergunning in principe niet verleend wordt, tenzij er duidelijk gemotiveerde reden is. Bijvoorbeeld omdat de veiligheid in het geding is.

Het is nu aan de raad om te zeggen wat ze van het nieuwe bomenprogramma vindt en of ze het benodigde bedrag wil uitgeven. Dinsdagavond wordt daarover vergaderd in de commissie, later wordt er een definitief besluit genomen.

Lees meer over:

Bomenbeleid|

Meest gelezen

Lepeltje Lepeltje terug in het Weizigtpark

Ylva Verbeek | 9 mei 2024 08:30

Lees ook

Bomen maken tongen los in Dordtse raad: 'Gevecht tussen verstand en hart'

Hoe intensief moeten bomen onderhouden worden? Die vraag stond dinsdag centraal in de Dordtse raad. ...

Bomenridders in actie voor meer groen in de stad

Een tiental zelfbenoemde bomenridders hebben vanmiddag actiegevoerd bij het Stadhuis van Dordrecht. ...

Dordts Bomenbeleid blijft: 'Meest efficiënte manier'

In ieder geval tot 2026 blijft de gemeente haar bomen op dezelfde manier onderhouden zoals ze dat al...