Dordrecht, Netherlands

Bomen maken tongen los in Dordtse raad: 'Gevecht tussen verstand en hart'

Hoe intensief moeten bomen onderhouden worden? Die vraag stond dinsdag centraal in de Dordtse raad. De uitkomst: gezonde bomen moeten in stand worden gehouden, maar voor oude en zieke bomen geldt een uitstervingsbeleid. Ook komt er geen versnelling op het inlopen van de onderhoudsachterstand.
Corrado Francke | 13 maart 2024 17:15 | Aangepast op 13 maart 2024 16:48
Het maximaal versnellen van die achterstand, behoud van de zogeheten 'veteranenbomen' en het planten van tienduizend extra bomen zou 4 miljoen euro per jaar gaan kosten. De SP en PvdA hadden dat geld er wel voor over, maar hun voorstel kreeg bij lange na geen meerderheid.

Het plan dat tot en met 2025 wordt doorgezet, gaat 1,5 miljoen euro per jaar kosten. "Het is een gevecht tussen verstand en hart", zegt wethouder Marc Merx (VVD), die genoeg bomen in de stad belangrijk vindt maar ook aangeeft dat de gemeente veel kapverzoeken krijgt. Zo zouden sommige bomen in de weg staan voor mensen met zonnepanelen op hun dak.

Omdat geld ook in Dordt niet aan bomen groeit en de gemeente in de komende jaren flink moet bezuinigen, stemde een ruime meerderheid in met het voorstel. Een motie van Beter voor Dordt om, uitgedrukt in scenario's, toch een stukje ambitieuzer te worden, haalde het niet. "Er wordt nu echt het minimale gedaan, wij hadden er graag een stapje bij willen doen", reageert een teleurstellende Jan-Willem Wringer.
Ook coalitiepartij GroenLinks stemde in met het raadsvoorstel en dat kwam de partij op kritiek van een deel van de oppositie te staan. Wel riep de partij het gemeentebestuur op om volgend jaar met voorstellen te komen om meer te investeren in bomen. "Het collegevoorstel betekent achteruitgang", erkende raadslid Frans Bauke van der Meer.

Voor het debat maakten de Bomenridders en Extinction Rebellion al duidelijk dat zij het collegeplan niet zien zitten. In de raadzaal ging dat nog even door: twee Bomenridders werden zelfs naar buiten gestuurd. Het bomendebat werd daardoor even geschorst.

Wat er precies besloten is, zie je in onze reportage over het Bomenbeleid:

Lees ook

Bomenridders in actie voor meer groen in de stad

Een tiental zelfbenoemde bomenridders hebben vanmiddag actiegevoerd bij het Stadhuis van Dordrecht. ...

College: 1,8 miljoen euro nodig voor de Dordtse bomen

Om de huidige bomen goed te verzorgen én in de toekomst nieuwe bomen te kunnen planten, is er een be...

College wil snel nieuw horecabeleid

Burgemeester en wethouders willen dat de gemeenteraad haast maakt met de besluitvorming over een ni...

Nooit meer dorst door ruim twee dozijn tappunten in twee jaar

Het aantal openbare waterpunten in de stad gaat omhoog. Bovenop de veertien punten die er nu door de...

Veel onzekerheid voor bewoners Weeskinderendijk, ondanks motie voor steun

Bewoners van de Weeskinderendijk Oost moeten voorrang krijgen bij het vinden van een nieuwe woning e...

Dordts Bomenbeleid blijft: 'Meest efficiënte manier'

In ieder geval tot 2026 blijft de gemeente haar bomen op dezelfde manier onderhouden zoals ze dat al...