Dordrecht, Netherlands

Cor speelt al 25 jaar op de orgels van de Dordtse Grote Kerk: 'Dit verveelt nooit'

Cor Ardesch nadert zijn 25-jarig jubileum als organist in de Grote Kerk in Dordrecht. Waar Ardesch in 1998 voor het eerst op het toetsinstrument in de Grote Kerk speelde, zal hij op 10 november op diezelfde plek een jubileumconcert geven. RTV Dordrecht bezocht Cor in zijn zo geliefde Grote Kerk en ging in gesprek met de organist.
Erik van Krimpen | 3 november 2023 17:55 | Aangepast op 3 november 2023 17:55
Al op negenjarige leeftijd speelde Cor Ardesch op een harmonium, ook wel bekend als traporgel, in zijn ouderlijk huis. "Het harmonium stond daar, dus je gaat op onderzoek uit en van alles proberen."

Het duurde niet lang voordat Ardesch de smaak echt te pakken had, want op veertienjarige leeftijd speelde hij zijn eerst kerkdienst. Cor's moeder speelde daarin een belangrijke rol: "mijn moeder was organist en ik ging vaak mee naar de kerk, dan zat ik op de orgelbank naast haar en mocht ik aan de registers trekken."

Koningin der instrumenten
Eén van de dingen die Cor zo mooi vindt aan het bespelen van een orgels is de grootte van het instrument. "Het is het grootste instrument onder de instrumenten en het wordt ook wel de Koningin der instrumenten genoemd."

Verder geeft de organist aan dat geen één orgel hetzelfde is. "Ieder orgel heeft een eigen karakter en het is een uitdaging om het karakter van het orgel te vinden. Het is de kunst om je eigen muzikaliteit te kunnen vertalen in de klank van het orgel." Op die manier hoopt Cor geïnspireerd te raken door het orgel om vervolgens de mensen weer te inspireren.

Ardesch is bijna elke dag te vinden in de Grote Kerk. Zo speelt hij zondags de kerkdienst en geeft hij één dag in de week orgelles. Op de resterende dagen van de week is de organist vooral druk in de weer met de voorbereiding van diensten en concerten. Die voorbereiding is hard nodig, want een organist vervult een belangrijke rol tijdens de dienst volgens Ardesch. "Als er niet goed wordt gezongen dan ligt het meestal aan de organist."

Nog lang niet uitgeleerd
Na 25 jaar is Cor Ardesch nog lang niet uitgeleerd en hij is dan ook niet voornemens om op korte termijn te stoppen. "Eigenlijk wordt het steeds leuker en laten we wel wezen, als je in deze kerk organist bent dan is dat een eervolle baan. Dit is zo'n prachtige kerk met zulke prachtige instrumenten en dat verveelt nooit."

Meer informatie over het jubileumconcert kunt u vinden op de website van Cor Ardesch.

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte:

Lees ook

Komende maand unieke 'Opwaarts'-concerten op TV Dordrecht

De hele maand april staat de zaterdagavond op TV Dordrecht in het teken van Opwaarts. Unieke concert...

Passionkruis te zien bij Grote Kerk: 'Het paasverhaal is meer dan de eitjes.'

Wie het lichtgevende witte kruis uit The Passion van dichtbij wil zien, kan donderdagmiddag terecht ...

Idelette Otten uit Vleuten de (beoogde) nieuwe predikant voor de Grote kerk

Met het vertrek van dominee Paul Wansink moest de Grote Kerk op zoek naar een nieuwe predikant. Die ...

Zaterdag op TV Dordrecht: concert Dordtse singer-songwriter

De Dordtse Anouk Vrakking, beter bekend onder haar artiestennaam Noek, heeft het afgelopen jaar niet...

Zaterdag concert Jaap Mol op TV Dordrecht

Ook dit weekend is er weer een bijzonder concert te zien op TV Dordrecht, een optreden van Jaap Mol ...

Toren Grote Kerk in de steigers voor herstel voegwerk

Het metselwerk en de voegen van Dordrechts bekendste kerktoren worden gecontroleerd en vervangen. De...