Dordrecht, Netherlands

Culturele crowdfundingsactie? Gemeente draagt ook een steentje bij

Dordtse organisaties en makers in de culturele sector kunnen een bijdrage van de gemeente krijgen als zij geld inzamelen via crowdfundingplatform voordekunst.nl. De gemeente is een samenwerking gestart met dit platform. Een deel van het bedrag dat een organisatie of maker hoopt op te halen kan betaald worden door de gemeente Dordrecht. Dit kan oplopen tot 25% van het doelbedrag tot een maximum van 5000 euro.
Marjolein Vos | 22 november 2022 16:26 | Aangepast op 22 november 2022 16:26
Het Dordts Patriciërshuis is de eerste organisatie die van deze mogelijkheid gebruikmaakt, laat de gemeente weten. Het is een crowdfundingcampagne gestart voor het aankopen van een monumentale kroonluchter om de Maaskamer in het museum compleet te maken. De gemeente Dordrecht draagt 5.000 euro bij aan het volledige doelbedrag van 27.500 euro.

Cultureel ondernemerschap stimuleren
De Dordtse culturele sector en particuliere donateurs weten de weg naar voordekunst.nl al te vinden. Sinds 2020 stuurden Dordtse makers 17 projecten in en doneerden liefhebbers in totaal bijna 50.000 euro. Nu haakt ook de gemeente aan. ,,Door deze samenwerking stimuleren we cultureel ondernemerschap'', zegt wethouder Rik van der Linden. ,,We belonen makers en organisaties die actief op zoek gaan naar nieuwe geldbronnen. En hun publiek vroegtijdig betrekken bij waar ze mee bezig zijn.'' De gemeente stelt een aantal voorwaarden aan het geven van een bijdrage; het project moet in de stad plaatsvinden en de makers moeten uit Dordrecht komen. Ook moet er een minimaal aantal van 25 donateurs zijn geworven.

Matchfunding
Als een privaat of publiek fonds of de overheid bijdraagt aan creatieve projecten van voordekunst spreekt deze organisatie van matchfunding. ,,We zijn ontzettend blij dat de gemeente Dordrecht zich aansluit als matchfundingpartner. Samen met de gemeente kunnen we door middel van matchfunding het ondernemerschap van makers en instellingen extra prikkelen’’, aldus Kristel Casander, directeur voordekunst. ,,Het mes snijdt aan twee kanten, want vaak komen donateurs uit dezelfde regio als de maker. Een lokale samenwerking als deze is een mooie manier om het steunen van creatieve projecten en makers in Dordrecht te stimuleren.’’

Begeleiding door crowdfundingexperts
Voordekunst is een landelijk platform voor crowdfunding in de creatieve sector. In twaalf jaar tijd doneerden meer dan 400.000 donateurs samen meer dan 40 miljoen euro. In totaal rondden meer dan 5700 makers al succesvol een project af. Makers en organisaties die een campagne starten op voordekunst krijgen voor, tijdens en daarna begeleiding door crowdfundingexperts van voordekunst. Een idee indienen kan via de website: voordekunst.nl.

Lees ook

FC Dordrecht, Sportboulevard en de gemeente slaan handen ineen met 'Energiek Dordt Academy'

FC Dordrecht, de Sportboulevard en de gemeente Dordrecht slaan de handen ineen. Onder de naam 'Energ...

Zondag bij TV Dordrecht: Herhaling Merwe's Oratorium Sura Cantate (deel 1)

In de Antoniuskerk kon een select gezelschap het in november al horen, maar aanstaande zondag kan ie...

Bakken bo(o)rdevol straatnamen: gemeente verkoopt ze voor verwaarloosde alpaca's

De gemeente wordt overladen met reacties sinds de aankondiging over de verkoop van Dordtse straatn...

Rapper Fresku te gast in talkshow van Hof van Nederland

In een nieuwe talkshow van het museum, HOF Live, wordt elke editie een actueel thema aangesneden. Na...

Big Rivers is na twee jaar ‘Back Home’ in de binnenstad

Het muzikale festival Big Rivers komt na twee jaar als vanouds terug in de Dordtse binnenstad. Op 15...

Informateur adviseert Dordtse coalitie VVD, GroenLinks, CDA en CU/SGP met akkoord op grote lijnen

Tijdens de raadsvergadering dinsdagmiddag bracht informateur mevrouw Bouvy-Koene haar advies uit ove...