Dordrecht, Netherlands

Dagbesteding én Lego-walhalla: deze nieuwe winkel heeft een bijzonder verhaal

Bas Ligthart en Joël Schild in de nieuwe winkel Corrado Francke
Kastelen, vliegtuigen, brandweerkazernes en nog veel meer: een pand aan de Kerkbuurt in Sliedrecht is sinds kort omgetoverd tot een waar Lego-paradijs. De drijvende krachten? Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met een beperking en mensen die moeten re-integreren.
Corrado Francke | 1 februari 2024 15:57 | Aangepast op 1 februari 2024 15:57
"Met cliënten, we noemen ze deelnemers, gaan we setjes bouwen, sorteren, uitzoeken en verkopen", legt initiatiefnemer Bas Ligthart uit. De deelnemers zijn aangesloten bij leerwerkbedrijf Werkvisie De Hoop, dat iedereen een passende werkplek wil bieden.

Nostalgie
Het maakt niet uit hoe oud je bent: wie ooit Lego heeft gehad, haalt in de winkel herinneringen van vroeger op. Bij de een is dat een Formule 1-auto uit de 'zeroes', bij Ligthart zelf een politiebureau uit de jaren 80. "Voor mij is dit nostalgie, want mijn broer had deze set thuis."

Twee meter verderop pakt hij een brandweerkazerne uit diezelfde tijd. "Hier gaat mijn hart weer van open. Voor anderen is het een gewone brandweerkazerne, maar ik kreeg deze set toen ik vijf jaar oud was. Of het pijn doet als deze set wordt verkocht? Dan ga ik wel weer op zoek naar dezelfde brandweerkazerne."
Ook in de winkel: bakken vol Lego-poppetjes Corrado Francke
De sets die worden verkocht, moeten zo compleet mogelijk zijn. Daarom zijn er in de winkel ook reservebakken te vinden, met bijvoorbeeld honderden blauwe steentjes. "Heel vaak zijn er details kapot of niet meer in de juiste staat, maar wij proberen ze zo mooi mogelijk te krijgen", aldus Ligthart.

'Ik moet hier gewoon komen'
Voor hem draait het ook om een zinvolle dag voor de cliënten, zodat ook zij meerdere keren per week aan de slag kunnen. Joël Schild is daar een voorbeeld van. Hij draagt twee keer per week zijn steentje bij in de winkel. "Ik werkte al bij De Hoop, maar dan bij de kringloop. Toen ik hoorde dat dit er kwam, zei ik: ik moet hier gewoon komen."

Joël sorteert, sjouwt, bouwt en verkoopt wat af. "Ik denk dat ik drieduizend blokjes per dag in mijn handen heb en de gebruiksaanwijzing kan ik ook wel dromen", lacht hij.

Volwassen verzamelaars
Volgens Ligthart zijn de blokjes niet alleen meer bij kinderen, de 'traditionele' Lego-liefhebbers, maar ook bij volwassenen in trek. Specifieker: volwassen verzamelaars. "Lego is tegenwoordig meer een volwassen product geworden dan een kinderproduct", concludeert Ligthart, ook vanwege het prijskaartje dat soms aan de sets hangt. Al is dat niet aan de drukte te merken, want op de openingsdag trekt de winkel in het rustige straatje veel bekijks.

Meest gelezen

Lepeltje Lepeltje terug in het Weizigtpark

Ylva Verbeek | 9 mei 2024 08:30

Lees ook

Levensecht, maar klein: 55 miniaturen uit 22 verschillende landen

Ze heeft er een paar dagen over gedaan, maar nu ze zijn allemaal goed aangekomen en hangen eindelijk...

Bezoekers Lepeltje Lepeltje genieten van hapjes, muziek en de zon

Het is dit Hemelvaartsweekend vier dagen lang genieten geblazen voor de bezoekers van het culturele ...

FC Dordrecht pakt punt bij Jong Utrecht en kent eerste tegenstander in play-offs

FC Dordrecht heeft vrijdagavond het reguliere seizoen afgesloten met een punt op bezoek bij Jong FC ...

Zaterdag in Studio De Witt: 4 en 5 mei, Eurovision Pubquiz en gestolen Stolpersteine

Een afvaardiging van Stichting Leefwerf Biesbosch is zaterdag de hoofdgast in radioprogramma Studio ...

Politie houdt struikelstenen scherp in de gaten

De politie gaat de struikelstenen (Stolpersteine) in Dordrecht extra in de gaten houden. Woensdagoch...

Drechtstad FM terug in de ether

De uitzendingen van Drechtstad FM zijn weer te beluisteren via de ether. Sinds woensdag was de zende...