Dordrecht, Netherlands

Dagbesteding én Lego-walhalla: deze nieuwe winkel heeft een bijzonder verhaal

Bas Ligthart en Joël Schild in de nieuwe winkel Corrado Francke
Kastelen, vliegtuigen, brandweerkazernes en nog veel meer: een pand aan de Kerkbuurt in Sliedrecht is sinds kort omgetoverd tot een waar Lego-paradijs. De drijvende krachten? Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met een beperking en mensen die moeten re-integreren.
Corrado Francke | 1 februari 2024 15:57 | Aangepast op 1 februari 2024 15:57
"Met cliënten, we noemen ze deelnemers, gaan we setjes bouwen, sorteren, uitzoeken en verkopen", legt initiatiefnemer Bas Ligthart uit. De deelnemers zijn aangesloten bij leerwerkbedrijf Werkvisie De Hoop, dat iedereen een passende werkplek wil bieden.

Nostalgie
Het maakt niet uit hoe oud je bent: wie ooit Lego heeft gehad, haalt in de winkel herinneringen van vroeger op. Bij de een is dat een Formule 1-auto uit de 'zeroes', bij Ligthart zelf een politiebureau uit de jaren 80. "Voor mij is dit nostalgie, want mijn broer had deze set thuis."

Twee meter verderop pakt hij een brandweerkazerne uit diezelfde tijd. "Hier gaat mijn hart weer van open. Voor anderen is het een gewone brandweerkazerne, maar ik kreeg deze set toen ik vijf jaar oud was. Of het pijn doet als deze set wordt verkocht? Dan ga ik wel weer op zoek naar dezelfde brandweerkazerne."
Ook in de winkel: bakken vol Lego-poppetjes Corrado Francke
De sets die worden verkocht, moeten zo compleet mogelijk zijn. Daarom zijn er in de winkel ook reservebakken te vinden, met bijvoorbeeld honderden blauwe steentjes. "Heel vaak zijn er details kapot of niet meer in de juiste staat, maar wij proberen ze zo mooi mogelijk te krijgen", aldus Ligthart.

'Ik moet hier gewoon komen'
Voor hem draait het ook om een zinvolle dag voor de cliënten, zodat ook zij meerdere keren per week aan de slag kunnen. Joël Schild is daar een voorbeeld van. Hij draagt twee keer per week zijn steentje bij in de winkel. "Ik werkte al bij De Hoop, maar dan bij de kringloop. Toen ik hoorde dat dit er kwam, zei ik: ik moet hier gewoon komen."

Joël sorteert, sjouwt, bouwt en verkoopt wat af. "Ik denk dat ik drieduizend blokjes per dag in mijn handen heb en de gebruiksaanwijzing kan ik ook wel dromen", lacht hij.

Volwassen verzamelaars
Volgens Ligthart zijn de blokjes niet alleen meer bij kinderen, de 'traditionele' Lego-liefhebbers, maar ook bij volwassenen in trek. Specifieker: volwassen verzamelaars. "Lego is tegenwoordig meer een volwassen product geworden dan een kinderproduct", concludeert Ligthart, ook vanwege het prijskaartje dat soms aan de sets hangt. Al is dat niet aan de drukte te merken, want op de openingsdag trekt de winkel in het rustige straatje veel bekijks.

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Dordtse DENK over gewelddadige aanhouding: 'Waarom blijft het stil?'

"Wij zitten met veel vragen, maar vanuit de gemeente is het opmerkelijk stil." Masum Kolkilic oogt r...

Tuinworkshop: tips voor (groene) inrichting nieuwe Dordtse tuinen

Wat te doen met een kaal tuintje van een nieuwbouwwoning? Met die vraag zijn bewoners van de Dordtse...

Omgekomen automobiliste bij auto-ongeluk A15 komt uit Sliedrecht

De vrouw die maandag om het leven kwam bij een auto-ongeluk op de A15 in Gorinchem, is een 37-jarige...

Onafhankelijk Papendrecht wil voederverbod in strijd tegen muizen en ratten

De partij Onafhankelijk Papendrecht (OP) wil dat de gemeente een voederverbod instelt in de openbare...

Fietser (12) komt onder cementwagen maar overleeft op wonderbaarlijke wijze

Op de Edisonweg in Alblasserdam heeft een cementwagen dinsdagochtend een 12-jarige jongen overreden....

Honkbal steeds populairder onder jongeren: "Later wil ik in de MLB spelen"

The Hawks speelden afgelopen weekend de eerste wedstrijd van het honkbalseizoen. Daarmee keken ze vo...