Volgens de gemeente is de man wel hulp aangeboden, zoals een postadres, maar is het stadskantoor niet verplicht een huis te regelen. Dáarvoor moet de man volgens de woordvoerder terug naar de laatste plaats waar hij gevestigd was, vóor zijn detentie. En dat was niet in Dordrecht, maar in Brabant en Frankrijk.
"We willen wel helpen, maar er is in Dordt woningnood. Dordtenaren staan te springen om een nieuw huis. Hij moet gewoon aansluiten in de rij", reageert de gemeente. De hongerstaking is volgens de gemeente Joop zijn eigen keuze.
Joop die in zijn tentje al dagen afziet in de hitte, zit overdag op een stoel, in de schaduw van het portaal van de gevangenis. Justitie laat hem daar met rust. "Het is in de tent overdag in de hitte wel vijftig graden", zegt Joop Lambregts die kan douchen bij een maat thuis. De gemeente grijpt voorlopig niet in. "Hij heeft deze actie aangekondigd als demonstratie en in Nederland geldt het recht van demonstreren", zegt de gemeente.
De dakloze man zegt geen andere oplossing te zien. Hij slaat met zijn actie ook alarm voor andere ex-gedetineerden die net als hij, geen vangnet hebben om langere tijd op terug te vallen na de bajes. Zij vallen door de woningnood tussen wal en schip, schetst hij.
De hele dag heeft Joop Lambregts aanloop van Dordtenaren die komen informeren wat hij in zijn tentje uitspookt op de droge begraste wildernis voor de PI. Ze stoppen hem uit sympathie ook dingen toe. "Geld, boodschappen, drinken", vertelt Joop die daar dankbaar voor is.
De man zegt dat hij doorzet met zijn actie. Hoe lang het ook mag duren. "Ik geef niet op."