Dordrecht, Netherlands

Deel beelden Park Merwestein wordt weggehaald

Een van de beelden in Park Merwestein van Henk van Bennekum. RTV Dordrecht
In 2021 werd ter gelegenheid van 800 jaar stad een beeldenroute in Park Merwestein onthuld. Verschillende kunstenaars uit Dordrecht en omgeving leverden werk aan. Maar aan die route komt nu een einde: deze woensdag wordt een groot deel van de beelden weggehaald.
Marjolein Vos | 20 december 2023 14:30 | Aangepast op 20 december 2023 14:30
“Ik word er wel verdrietig van”, vertelt Geesken Bloemendal-ter Horst. Ze is een van de initiatiefnemers van de beeldenroute. Met een paar omwonenden van het park zette ze de buitenexpositie op. Omdat ze niet de juridische verantwoordelijkheid konden dragen, werd
die overgedragen aan Stichting Park Merwestein. De gemeente gaf een vergunning af tot eind 2027.

Maar de stichting, die nu het beheer van de werken in handen heeft, zegt dat een deel van de beelden dusdanig door weer en wind is aangetast, dat ze weggehaald moeten worden. Anderzijds zijn de beelden in bruikleen van de kunstenaars tegen een redelijke financiële vergoeding maar de Stichting heeft vooruitkijkend andere doelstellingen heeft om haar middelen te gebruiken, staat te lezen op hun website.

Pleitbezorger voor kunst in de openbare ruimte
Volgens Bloemendal-ter Horst had het niet zover hoeven komen. In de zomer heeft ze nog gesproken met de kunstenaars. Die wilden bijna allemaal hun werk laten staan (voor eigen rekening en risico) en zelfs opknappen en onderhouden, zodat ze ook de komende jaren te zien kunnen zijn. Ze heeft dat ook gemeld aan de stichting, maar die heeft er niets mee gedaan, zegt ze. Het bestuur heeft in ieder geval een andere beslissing genomen.

“Het is sneu voor de Dordtenaren die er zoveel plezier aan beleven. In coronatijd namen ouders hun kinderen mee en er zijn ook activiteiten voor scholen georganiseerd.” Vooral de wisselwerking tussen natuur en kunst maakte deze beeldenroute zo uniek, vindt ze, als pleitbezorger voor kunst in de openbare ruimte. “Je kijkt naar de beelden, soms dichtbij, soms heel in de verte. Maar dat stoort niet met de bomen, maar geeft juist een speels accent. Het voegt dus echt iets toe. Er staan nog steeds mensen die foto’s nemen van kunstwerken. Het blijft iets verrijkends.” Ze houdt haar hart vast nu er door de politiek steeds meer bezuinigd wordt op kunst en cultuur. “Laten we in het park nog een stukje kunst houden.”

Naar buurgemeenten
Is dan helemaal het einde van de kunst in het park? Volgens de stichting niet: “We kunnen nu al zeggen van niet omdat er in ieder geval één of enkele beelden zullen blijven staan komende jaren”, laat ze weten. “Er komt binnenkort zelfs een mooi nieuw kunstwerk bij van de bekende beeldend kunstenaar Ian Pieters die de Stichting Park Merwestein voor onbeperkte tijd in bruikleen mag hebben.” De beelden die deze week moeten verdwijnen, gaan deels terug naar de ateliers van de kunstenaars, vertelt Bloemendal-ter Horst. Maar een paar krijgen ook een nieuwe plek in de openbare ruimte: Zwijndrecht en Papendrecht hebben een eigen beeldenroute en nemen een deel van de kunst over.

RTV Dordrecht sprak in 2021 met een paar kunstenaars over hun werk in Park Merwestein. Bekijk hier onze reportages.

Lees meer over:

Park Merwestein|Beelden|

Lees ook

‘Bambigevoel’ blijft voorlopig: plan om bok in Dordts park te castreren uitgesteld

Het plan om de hertenbok in Park Merwestein in september te castreren, gaat niet meer door. Een meer...

VVD’ers willen behoud hertenkampen via landelijke fractie afdwingen

Lokale VVD’ers willen via de landelijke fractie voor het behoud van hertenkampen zorgen. Op het VVD-...

Einde van hertenkamp in Park Merwestein lijkt nabij: ‘Onzinnige beleidswijziging’

Er lijkt langzaam maar zeker een einde te komen aan het tijdperk van de herten in Park Merwestein. D...

VVD over verbod op hertenkampen: ‘Het is een oplossing voor een niet bestaand probleem’

Als het aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Veehouderij ligt, moet het hertenkamp in Park Mer...

Toegangshekken Park Merwestein weer als nieuw

Tweeëneenhalveweek moesten bezoekers van Park Merwestein ze missen: de toegangshekken aan de kant va...

Naar de slager of het hertenkamp?

De hekken van Park Merwestein waren woensdagochtend gesloten. De reden: de herten werden geselecteer...