Dordrecht, Netherlands

Derde Cruyff Court in Dordrecht feestelijk geopend

Voor leerlingen van basisscholen De Albatros en De Fontein even geen rekenen of taal: er stond een potje voetbal op het programma maandagmiddag. Zij mochten namelijk het nieuwe Cruyff Court aan de Van Gendtstraat in Wielwijk in gebruik nemen.
Marjolein Vos | 21 september 2022 10:52 | Aangepast op 21 september 2022 10:52
Het gaat er gelijk fanatiek aan toe: de kinderen rennen hard achter de bal aan, terwijl wethouder Marc Merx en directeur van de Johan Cruyff Foundation Niels Meijer vanaf de zijlijn toekijken. “De Johan Cruyff Foundation staat in het algemeen voor het ontwikkelen van kinderen door middel van sport en spel”, vertelt Meijer. “Dat doen we om ze gezonder te maken. En om de social cohesie te bevorderen, zodat iedereen elkaar kan ontmoeten en vriendjes kan maken. En we doen dat voor alle kinderen, ongeacht religie, cultuur en achtergrond. En dat zie je hier ook in deze wijk, waar echt die behoefte is, met de scholen die in de buurt zijn. En ik denk dat dit heel veel jaren heel goed gebruikt gaat worden.”
Dat het al het derde Cruyff Court is dat in onze stad is geopend (de andere veldjes liggen in Stadspolders en Sterrenburg), heeft alles te maken met de goede samenwerking met de gemeente en andere partijen die een bijdrage aan het veldje leveren. “Een veldje dat wij aanleggen is meer dan een veldje alleen”, licht Meijer toe. De Foundation zorgt namelijk ook voor onderhoud en programmering. En niet alleen tijdens schooluren, maar vooral ook daarbuiten.
Voor iedereen
Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, wordt er niet alleen gevoetbald op het Cruyff Court. Rondom de opening werden ook clinics basketbal, kickboksen en dansles gegeven. Zodat er voor iedereen wat wils is. Het is ook de bedoeling dat de plek voor iedereen toegankelijk is. Al wordt het met een rolstoel wel lastig aan de Van Gendtstraat, beaamt Meijer.

“In het begin hebben we daar altijd erg op gelet, bij de aanleg van de veldjes, dat ze ook toegankelijk zijn voor kinderen met een beperking. Maar daar zijn we een beetje vanaf gestapt.” Het bleek namelijk dat de plek niet altijd veilig was voor kinderen met een handicap. “Daarom zijn we speciale Cruyff Courts gaan aanleggen bij speciaal onderwijs. Het hele Cruyff Court is dan aangepast op de doelgroep. Bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijk, maar ook voor kinderen met een visuele beperking. Dus dat doen we ook, zo hebben we er nu 45 in het land liggen.”

Benieuwd hoe de kinderen de opening van het veld beleefden? Bekijk hier onze reportage over het Cruyff Court.

Lees ook

FC Dordrecht-trainer na 2-0: 'We moeten vertrouwen blijven vasthouden'

FC Dordrecht won aan de Krommedijk maandagavond met 2-0 van Jong AZ. Voor het eerst dit seizoen beha...

Blunderende arbiter Joey Kooij de gebeten hond na De Graafschap – FC Dordrecht: ‘Ik heb hem aangeraden te gaan padellen’

Scheidsrechter Joey Kooij kan een bezoekje aan de Dordtse binnenstad maar beter even uitstellen. Vri...

FC Dordrecht neemt na dit seizoen afscheid van Pascu, Hölscher en Vliet

FC Dordrecht neemt komende zomer afscheid van Bradley Vliet, Pascu en Tim Hölscher. Pascu is de mee...

FC Dordrecht begint seizoen tegen Roda JC, veel vroege ontmoetingen met Jong-teams

Het competitieprogramma van FC Dordrecht voor het seizoen 2022/2023 is bekend. De ploeg van trainer ...

FC Dordrecht voegt wederom snelle Franse aanvaller toe aan selectie

Boubakar Camara (21) heeft een contract voor twee seizoenen getekend met een optie voor nog een sei...

FC Dordrecht verliest van Jong PSV en is na twee duels nog puntloos

FC Dordrecht is maandagavond met lege handen vertrokken uit Eindhoven. De ploeg van trainer Michele ...