Dordrecht, Netherlands

Deze week in Eilandleven: een terugblik op Wereld Armoededag en de Cultuurnacht

In ons programma Eilandleven zetten we iedere week de spotlight op culturele, kunstzinnige activiteiten, personen en gebeurtenissen die in de stad plaatsvinden. Deze keer aandacht voor Wereld Armoededag en de Cultuurnacht.
Marjolein Vos | 19 oktober 2023 14:00 | Aangepast op 19 oktober 2023 13:34
Dit weekend stond Dordrecht in het teken van de Cultuurnacht. Een keer per jaar openen culturele instellingen hun deuren na zonsondergang om zo de bezoekers op een andere manier kennis te laten maken met het diverse aanbod. In het TV Dordrecht Nieuws was aan het begin van de week al een impressie van de Cultuurnacht te zien, met onder meer een bezoek aan Huis van Gijn en het Dordts Patriciërshuis. Maar er gebeurde natuurlijk nog veel meer in de nachtelijke uren. Verslaggeefster Annelot Bezemer ging op pad en kwam onder meer uit bij het Dordrecht Museum. Daar stond alles in het teken van de liefde. Speciaal voor de nieuwe tentoonstelling (Kiss My Soul) waar dit thema centraal staat, was ook originele All You Need Is Love-caravan in de tuin geparkeerd. Om te speeddaten, maar dan met kunstwerken.

Naast een bezoek naar verschillende culturele instellingen maakten we ook een rondje langs de diverse optredens. Van heavy metal in de Kunstkerk tot een brassband op straat. En wie zelf de behoefte had om mee te zingen, kon terecht in De Munt, waar een karaoke-avond was georganiseerd. Annelot sloot de nacht af met een bezoek aan het Energiehuis, waar ze zich onderdompelde in een zee van lichtjes.

Geen woning
Een meer serieus thema staat centraal in het andere onderwerp dat deze week in Eilandleven aan bod komt: armoede. Afgelopen dinsdag was het Wereld Armoededag en in Dordrecht werd daar uitgebreid bij stilgestaan. In de grote zaal van Schouwburg Kunstmin kwamen zo'n 300 bezoekers af op een door Platform tegen Armoede Drechtsteden georganiseerde avond, waar vooral veel aandacht was voor de woningnood. Doel van de avond was het uitwisselen van ervaringen en een lijst met creatieve oplossingen voor de krappe markt te overhandigen aan wethouder Heijkoop, in de hoop zo een kleine bijdrage te leveren aan een steeds groter wordend probleem.

Lees ook: Grote zaal van Kunstmin op dag van Armoede in het teken van woningnood

Eilandleven, met deze week dus aandacht voor Wereld Armoededag en de Cultuurnacht is donderdag te zien vanaf 18.00 uur na het Nieuws en wordt ieder uur herhaald.

Lees ook

Deze week in Op Pad Met Ad: 250 jaar Pictura

Het is het oudste tekengenootschap van Nederland en dit jaar bestaat het 250 jaar. Dat wordt uitgebr...

Tekengenootschap Pictura in de spotlights in Dordrechts Museum: ‘Eigenlijk hebben we hetzelfde doel’

Dubbel feest in het Dordrechts Museum dit weekend. Daar werd niet alleen de nieuwste tentoonstelling...

Deze woensdag op TV Dordrecht: portretten over armoede en kunst

Deze woensdag zijn op TV Dordrecht twee portretten over armoede te zien uit een serie die Via Cultur...

Topschilderij na eeuwen terug in Dordt: Van Strij's meesterwerk te zien in nieuwe tentoonstelling

“Dit is echt een waanzinnig mooi stuk. Dat zie je zelden, dat dit opduikt. Ik heb het in ieder geval...

Topstuk van Dordtse schilder Jacob van Strij ontdekt

In het Dordrechts Museum is binnenkort een wel heel bijzonder werk te zien. Het gaat om een onbekend...

Zo vier je Valentijnsdag in Dordrecht

Nog een nachtje slapen en dan is het zover, de meest romantische dag van het jaar: Valentijnsdag.He...