Dordrecht, Netherlands

Deze week in Eilandleven: expositie van Wim Heldens en de verhuizing van RTV Dordrecht

In ons tv-programma Eilandleven besteden we iedere donderdag aandacht aan kunst, cultuur en natuur op en rond Dordrecht. Deze week zoomen we in op de bijzondere tentoonstelling van Wim Heldens in WG Gallery.
Marjolein Vos | 18 januari 2024 15:00 | Aangepast op 18 januari 2024 11:30
Heldens heeft een actueel thema gekozen voor zijn expositie: immigratie. Op zijn realistische schilderijen zijn allemaal immigranten afgebeeld. “Ik wil in mijn werk iets uitdrukken dat we allemaal hetzelfde zijn, dat we allemaal gelijk zijn. Dat er geen wij en zij is, alleen wij. Dat we allemaal van het menselijke ras zijn. En verder is het allemaal onzin”, vertelde Heldens al eerder in het TV Dordrecht Nieuws. “Ik wil mensen confronteren in deze tentoonstelling met immigranten en asielzoekers. Die mensen zijn net zoals jij en ik.”

In de langere reportage in Eilandleven gaat de kunstenaar dieper in op zijn inspiratie en vertelt hij over zijn band met de mensen die hij geportretteerd heeft. “Ik schilder al sinds in een penseel kon vasthouden. Dat je daar ook je brood mee moet verdienen, is een eigenlijk een vervelende bijkomstigheid, zo zie ik dat. Ik schilder primair omdat ik iets uit te drukken heb.”

De expositie van Wim Heldens is tot het met 29 februari te zien in WG Galerie aan Aardappelmarkt 15.

Verhuizing
Naast aandacht voor de tentoonstelling van Heldens is in Eilandleven deze week ook te zien hoe RTV Dordrecht is verhuisd. Eind december hebben we het pand op het Leerpark achter ons gelaten en is alle apparatuur overgebracht naar de nieuwe locatie op de Staart. Cameraman Fokko van der Straaten heeft in beeld vastgelegd hoe de verhuizing verliep.

De uitzending wordt afgesloten met de volledige nieuwjaarstoespraak die burgemeester Kolff uitsprak tijdens de receptie van de gemeente vorige week dinsdag. Daarin riep hij op om komend jaar meer te investeren in vertrouwen. “Zie elkaar, luister naar elkaar, verplaats je in elkaar en bovenal: vertrouw elkaar”, gaf hij de aanwezigen mee. “Tijdens het jaar dat voor ons ligt, gun ik ons allen dat we durven te investeren in vertrouwen. In elkaar. Dat we eerlijk zullen zijn zonder elkaar te beschadigen. Vertrouwen staat namelijk niet gelijk aan lief zijn voor elkaar. Want juist als je elkaar vertrouwt, ben je in staat om elkaar ook de waarheid te vertellen.”

Eilandleven is donderdag vanaf 18.00 uur direct na het nieuws te zien op TV Dordrecht. Wil je zolang niet wachten? De videoreportages zijn ook terug te vinden op ons YouTube-kanaal.

Lees ook

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

Van gewapende arrestaties tot het voorkomen van zelfmoord: Wouter fotografeerde agenten in actie

Op metersgrote borden op de Spuiboulevard zijn deze week foto’s van politieagenten te zien. De serie...

Donderdag in Eilandleven: herdenkingsdienst voor Rinie Boon

Hij was een bekende Dordtenaar: fotograaf Rinie Boon. Veel inwoners van de stad reageerden dan ook g...

'Gevolgen van de holocaust generaties lang voelbaar'

Het is druk in het Stadhuis deze zaterdagavond. Veel mensen zijn bij elkaar gekomen om stil te staan...

Regio-offensief tegen explosies en aanslagen: 'We rusten niet voor het tij gekeerd is'

Welke maatregelen ze precies gaan nemen, vertellen ze niet. Er komt in ieder geval een campagne geri...

Kolff roept op in te stemmen met spreidingswet

In de Eerste Kamer staat maandag en dinsdag de spreidingswet op de agenda. Een belangrijk onderwerp ...