Dordrecht, Netherlands

Deze week in Op Pad Met Ad: 250 jaar Pictura

Ad in gesprek met Robert van 't Hoff, een nazaat van Abraham van Strij RTV Dordrecht
Het is het oudste tekengenootschap van Nederland en dit jaar bestaat het 250 jaar. Dat wordt uitgebreid gevierd, onder andere met een tentoonstelling in het Dordrechts Museum waarin de oprichting van Pictura centraal staat. Verslaggever Ad van den Herik sprak met verschillende aanwezigen tijdens de opening, die allemaal zo hun eigen band met het genootschap hebben.
Marjolein Vos | 1 maart 2024 14:40 | Aangepast op 1 maart 2024 14:40
De tentoonstelling draait om Pictura, maar ook om de werken van de gebroeders Van Strij. Zij waren het die het tekengenootschap oprichtten. Ze waren ook allebei zeer verdienstelijke kunstenaars. “Ik denk dat dat is sommige families wel voorkwam, maar dat ze hier allebei zo goed in waren en hier met z’n tweeën hangen, is toch wel heel erg bijzonder”, vertelt Femke Hameetman, directeur van het Dordrechts Museum. “In het voetbal hebben we soms gebroeders die in een team zitten. Maar ik kan me zo voorstellen als je een nazaat bent van deze broers en je ziet de pracht van de kunst die er hangt, maar ook wat zij hebben betekent in Dordrecht, door de oprichting van Pictura, dat je daar alleen maar trots op kan zijn.”

En trots is in ieder geval een van de nazaten van de Van Strijs. “Het is één woord geweldig!”, vat Robert van ‘t Hoff het samen. Zijn moeder was verre familie van de kunstenaars. “Dit schilderij heeft Abraham van Strij gemaakt voor de toenmalige burgemeester van Dordrecht rond 1820”, vertelt hij bij een werk waarop engelfiguren zijn afgebeeld. “Dat heeft dus heel lang in de burgemeesterskamer gehangen, maar op een gegeven moment is het overcompleet geraakt en toen is het niet, zoals vaak gebeurde, weggegooid, maar toen is het teruggegeven aan de familie van Abraham van Strij.” Vervolgens belandde het werk op een zolder, maar werd in 1970 teruggevonden en vormt nu dus een van de bijzondere werken tijdens de tentoonstelling. Na de expositie blijft het stuk overigens te bewonderen in het museum: het zal een plek krijgen in de salon. Een verdiende plaats, volgens Van ‘t Hoff: “Dit werk hoort gewoon in het museum."
Een detail van het schilderij van Abraham van Strij RTV Dordrecht
Penning
Naast de uitgebreide tentoonstelling in het Dordrechts Museum met de werken van de gebroeders Van Strij wordt het jubileumjaar van Pictura op meer manieren gevierd. Zo is er een bijzondere herinneringspenning geslagen, die ook te zien is op de expositie. Maar zelf kun je ook een penning van Pictura bemachtigen. Het tekengenootschap geeft ze uit in diverse materialen. Van brons tot zilver. De prijzen variëren daarom ook: van 50 tot 200 euro. Wie lid wordt Pictura, ontvangt vanwege het jubileumjaar een bronzen penning.

Op Pad Met Ad over 250 jaar Pictura is vrijdag vanaf 18.00 uur te zien na het Nieuws. Wil je zolang niet wachten? De uitzending is ook al te bekijken op ons YouTube-kanaal en hieronder.

Lees ook

5 tips voor leuke uitjes met je kids in de meivakantie

De meivakantie is begonnen en dat betekent: op pad! Je kunt op warme dagen misschien naar het strand...

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...