Dordrecht, Netherlands

Dordrecht en Zwijndrecht 'kibbelen' verder over brug en rotonde, maar 'we delen hetzelfde belang'

Het onderwerp van de disccussie tussen Dordrecht en Zwijndrecht Foto: Corrado Francke
Zowel Dordrecht en Zwijndrecht zijn druk bezig met het maken van toekomstplannen voor de gebieden aan de Maas. Aan beide kanten moeten in over een paar jaar de nodige huizen verrijzen. Een belangrijk punt daarbij is de bereikbaarheid. En laat nu juist daarover de nodige discussie zijn ontstaan tussen de buurtgemeenten, nog ver voor de schop in de grond is gegaan.
Marjolein Vos | 22 januari 2024 15:46 | Aangepast op 22 januari 2024 15:46
Lijdend voorwerp in die discussie is de Zwijndrechtse brug, ook wel de Stadsbrug genoemd. Moet die nu autoluw worden (alleen toegankelijk voor bussen en hulpdiensten) of helemaal autovrij? En wat voor gevolgen heeft dat voor de doorstroming van het verkeer aan beide kanten? Daarin verschillen de gemeenten van mening.

Wethouder Rik van der Linden van Dordrecht en zijn Zwijndrechtse collega Robert Kreukniet leggen in het radioprogramma Studio De Witt uit waar het wringt. Kreukniet zegt vorige week enigszins te zijn overvallen door een plan, dat van de gemeente Dordrecht zou komen, om de rotonde met kenmerkende beeldengroep aan de Zwijndrechtse kant te verplaatsen. Dat is tegen het zere been van de gemeente, die de beeldengroep met fontein op de Koninginneweg juist wil opknappen en er de komende jaren veel geld in gaat pompen. “De rotonde met beeldengroep is een soort eyecatcher als je vanaf de A16 de gemeente inkomt”, zegt Kreukniet. “Technisch kun je natuurlijk iets verplaatsen, maar wij hebben een ander uitgangspunt.”
Dordrecht zou willen dat Zwijndrecht de rotonde en de bijbehorende beeldgroep verwijderd voor een betere doorstroming van het verkeer Afbeelding: Google Maps
Het plan voor het schrappen van de rotonde komt voort uit een analyse die gemaakt is voor het nu voorliggende ontwerp-bestemmingsplan. “Dordrecht heeft een impactanalyse samen met ons laten maken, wat heeft dat voor gevolgen voor verkeersstromen, het autoluw of autovrij maken (van de brug)” Vooral bij kruispunten ontstaan knelpunten, en ook bij de rotonde, zegt de Zwijndrechtse bestuurder.
De verwondering kwam bij ons vandaan dat er in de plannen gelijk al oplossingsrichtingen werden aangedragen: haal de rotonde weg, voegt hij toe. En bij de eerste analyses zou ook het plan van Zwijndrecht, om de Brugweg te verleggen, om zo de verkeersopstoppingen aan te pakken, niet zijn meegenomen. “Daar moeten we het nog goed met elkaar over hebben. Onbespreekbaar is niets, alleen moet het voor ons wel acceptabel en haalbaar zijn.”

Autoluw versus autovrij
Dat er verschillen in opvattingen zijn over het gebied, werd al eerder duidelijk. “In kader van de ontwikkeling van de Spoorzone zijn we al langer met elkaar in overleg”, zeggen beide wethouders. “We hebben er wellicht een iets andere visie op, het ligt in onze gemeente iets anders dan die in Dordrecht”, benadrukt Kreukniet nogmaals tegenover presentator Ben Corino. Zwijndrecht vindt een autoluwe brug prima, maar wil niet zover als Dordrecht gaan, die al het verkeer wil weren.
Maar van ruzie is er volgens Van der Linden geen sprake. “We delen hetzelfde belang. We streven grotendeels dezelfde ontwikkeling na.”

Wat niet meehelpt, is dat in Zwijdnrecht de plannen voor het Maasterras al zijn vastgesteld en in Dordrecht nog niet. “Bijsturen en aanpassen is lastig”, meent Kreukniet. “Wij hebben geen bestuurlijke opvatting over wat Zwijndrecht eraan moet doen”, benadrukt Van der Linden. “Natuurlijk heb je wel met elkaar te maken, via de tunnel, de brug en andere manieren zijn we heel nauw met elkaar verbonden.” Kreukniet hoopt dat Dordrecht mee denkt over alternatieven. De gemeente Zwijndrecht zal nog formeel reageren op de plannen die nu voorliggen. De beide wethouders hopen de communicatie de komende tijd beter op elkaar af te stemmen.

Luister hieronder het hele interview uit Studio De Witt terug.

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Vos en Van der Leer neemt Zwijndrechtse boekwinkel Hyperion over

Nadat eigenaar Peter Sassen vorig jaar plotseling overleed, was het onduidelijk of zijn winkel in wi...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura over mineralen en bijen

In Via Cultura deze keer een aflevering van Zoals de waard is, een talkshow van de lokale omroep ATO...

Leon Anink voorgedragen als nieuwe burgemeester Zwijndrecht

De gemeenteraad van Zwijndrecht draagt Leon Anink voor als nieuwe burgemeester.De 43-jarige Anink i...

Komst asielzoekers naar Zwijndrecht zo goed als zeker

Alle fracties van de Zwijndrechtse gemeenteraad zullen zo goed als zeker instemmen met de komst van ...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Live over armoede in Zwijndrecht

Armoede is geen makkelijk onderwerp, maar het is een groot probleem in de Drechtsteden en daarom bel...

Demonstratie aangekondigd bij gemeenteraadsvergadering over opvang asielzoekers

Het plan van de gemeente Zwijndrecht om vanaf dit voorjaar maximaal 300 asielzoekers op te vangen in...