Dordrecht, Netherlands

Dordrecht gaat door met uitzetting derdelanders

De gemeente gaat door met het uitzetten van verschillende mensen die uit andere landen komen dan Oekraïne. Ondanks verschillende rechtszaken tegen uitzetting, zijn inmiddels tientallen uit de vluchtelingenopvang vertrokken.
Ron van de Rhee | 3 april 2024 17:30 | Aangepast op 3 april 2024 16:54
Burgemeester Kolff laat in reactie op vragen van GroenLinks weten dat de uitzetting niet gestopt wordt. Die partij vindt dat de uitzetting wel gestaakt moet worden nu er juridische onduidelijkheid is ontstaan door uitspraken van diverse rechters en de Raad van State.

Terwijl de Raad van State vindt dat derdelanders uitgezet kunnen worden, vinden diverse rechters dat niet . Bovendien is de kwestie nu aan het Europese hof van Justitie voorgelegd. Derdelanders zijn vluchtelingen die in Oekraïne verbleven voor bijvoorbeeld studie toen de oorlog daar uitbrak, maar uit veilige landen als India of Nigeria komen.

Uit veilig land
GroenLinks Dordrecht liet weten dat net als Amsterdam, Tilburg en Den Bosch ook Dordrecht ervoor moet kiezen om uitzettingsprocedures voorlopig te stoppen. Burgemeester Kolff voelt daar echter niets voor. Hij zegt in dit geval niet de gerechtelijke uitspraken op te kunnen volgen, maar zich formeel aan kabinetsbeleid te houden.

”Het is aan de Kamer om opnieuw een besluit te nemen als zij dat wenst en aan het kabinet om dat al of niet uit te voeren”, aldus de burgemeester. Overigens is de uitvoering van Rijksbeleid in dit geval geen bevoegdheid van de gemeenteraad of het College van Burgemeester en Wethouders, maar alleen van de burgemeester. Ondersteund door uitzettingsfunctionarissen van het Rijk.

Derdelanders ruim van tevoren geïnformeerd
Volgens Kolff zijn de 110 derdelanders die Dordrecht moment opving ruim van tevoren geïnformeerd over het vertrek. "Zij wisten allen dat op 4 maart hun recht op verblijf in Nederland verviel en dat zij 28 dagen hadden om de opvang te verlaten. Afgelopen dinsdag waren de 28 dagen om. Een deel is vrijwillig vertrokken en een aantal mensen is met behulp van de politie uit de opvang verwijderd", vertelt Kolff aan de raad. Eén vluchteling zit vast voor een bedreiging en geweldpleging tegen de politie.

Vergoeding en ticket.
Derdelanders die vrijwillig zijn vertrokken kregen tot dinsdag een vertrekpremie van 5000 euro en een ticket naar het land waarnaar zij terugkeren. Overigens vindt de uitzetting alleen plaats naar landen die veilig zijn. Derdelanders die na afgelopen dinsdag vertrekken krijgen een lager bedrag mee naast een gratis vliegticket.

Burgemeester Kolff wijst erop dat er met het vertrek van derdelanders plaatsen vrijkomen voor mensen die wel hun vluchtelingenstatus houden. Klachten over het op straat zetten van derdelanders zonder spullen en een jas tegen de kou verwijst hij naar het rijk der fabelen. "In Dordrecht is dat niet gebeurd en zal dat ook niet gebeuren", zegt de burgemeester.

GroenLinks Dordrecht liet weten er bij te blijven dat de uitzetting op dit moment moet stoppen, maar niet de mogelijkheid heeft om verder actie te ondernemen. Fractie voorzitter Abdullah Uysal zegt er vertrouwen in te hebben dat burgemeester Kolff integer en menswaardig zal handelen.

Bekijk ook onderstaande reportage over het uitzetten van derdelanders:

Meest gelezen

Pont Werkendam uit de vaart door aanvaring

Pim Takkenkamp | 10 apr 2024 11:30

Lees ook

Luister hier terug: Studio De Witt van zaterdag 13 april

Radioprogramma Studio De Witt was zaterdag tussen 9:00 uur en 12:00 uur te beluisteren op Drechtstad...

112-nieuws: veel schade bij autobrand in Dordrecht

Een geparkeerde auto in de Dordtse wijk Wielwijk is in de nacht van vrijdag op zaterdag uitgebrand. ...

Alle zaterdagen in april unieke 'Opwaarts'-concerten

Deze hele maand staat de zaterdagavond op TV Dordrecht in het teken van 'Opwaarts'. Unieke concerten...

Waar eindigt het KKD-sprookje van FC Dordrecht? 'Dit smaakt naar veel meer'

FC Dordrecht blijft comfortabel op de roze wolk zitten en mag dromen van promotie naar de eredivisie...

Terwijl zijn flat afbrandt, vecht Dordtenaar H. met twee agenten

Als de hoogste verdiepingen van het flatgebouw in de brand staan, krijgt bewoner H. het aan de stok ...

FC Dordrecht declasseert NAC en verzekert zich van dikverdiende play-offplek

FC Dordrecht heeft zich voor het eerst sinds het seizoen 2017/2018 verzekerd van deelname aan de pla...