Dordrecht, Netherlands

Dordrecht gaat door met uitzetting derdelanders

De gemeente gaat door met het uitzetten van verschillende mensen die uit andere landen komen dan Oekraïne. Ondanks verschillende rechtszaken tegen uitzetting, zijn inmiddels tientallen uit de vluchtelingenopvang vertrokken.
Ron van de Rhee | 3 april 2024 17:30 | Aangepast op 3 april 2024 16:54
Burgemeester Kolff laat in reactie op vragen van GroenLinks weten dat de uitzetting niet gestopt wordt. Die partij vindt dat de uitzetting wel gestaakt moet worden nu er juridische onduidelijkheid is ontstaan door uitspraken van diverse rechters en de Raad van State.

Terwijl de Raad van State vindt dat derdelanders uitgezet kunnen worden, vinden diverse rechters dat niet . Bovendien is de kwestie nu aan het Europese hof van Justitie voorgelegd. Derdelanders zijn vluchtelingen die in Oekraïne verbleven voor bijvoorbeeld studie toen de oorlog daar uitbrak, maar uit veilige landen als India of Nigeria komen.

Uit veilig land
GroenLinks Dordrecht liet weten dat net als Amsterdam, Tilburg en Den Bosch ook Dordrecht ervoor moet kiezen om uitzettingsprocedures voorlopig te stoppen. Burgemeester Kolff voelt daar echter niets voor. Hij zegt in dit geval niet de gerechtelijke uitspraken op te kunnen volgen, maar zich formeel aan kabinetsbeleid te houden.

”Het is aan de Kamer om opnieuw een besluit te nemen als zij dat wenst en aan het kabinet om dat al of niet uit te voeren”, aldus de burgemeester. Overigens is de uitvoering van Rijksbeleid in dit geval geen bevoegdheid van de gemeenteraad of het College van Burgemeester en Wethouders, maar alleen van de burgemeester. Ondersteund door uitzettingsfunctionarissen van het Rijk.

Derdelanders ruim van tevoren geïnformeerd
Volgens Kolff zijn de 110 derdelanders die Dordrecht moment opving ruim van tevoren geïnformeerd over het vertrek. "Zij wisten allen dat op 4 maart hun recht op verblijf in Nederland verviel en dat zij 28 dagen hadden om de opvang te verlaten. Afgelopen dinsdag waren de 28 dagen om. Een deel is vrijwillig vertrokken en een aantal mensen is met behulp van de politie uit de opvang verwijderd", vertelt Kolff aan de raad. Eén vluchteling zit vast voor een bedreiging en geweldpleging tegen de politie.

Vergoeding en ticket.
Derdelanders die vrijwillig zijn vertrokken kregen tot dinsdag een vertrekpremie van 5000 euro en een ticket naar het land waarnaar zij terugkeren. Overigens vindt de uitzetting alleen plaats naar landen die veilig zijn. Derdelanders die na afgelopen dinsdag vertrekken krijgen een lager bedrag mee naast een gratis vliegticket.

Burgemeester Kolff wijst erop dat er met het vertrek van derdelanders plaatsen vrijkomen voor mensen die wel hun vluchtelingenstatus houden. Klachten over het op straat zetten van derdelanders zonder spullen en een jas tegen de kou verwijst hij naar het rijk der fabelen. "In Dordrecht is dat niet gebeurd en zal dat ook niet gebeuren", zegt de burgemeester.

GroenLinks Dordrecht liet weten er bij te blijven dat de uitzetting op dit moment moet stoppen, maar niet de mogelijkheid heeft om verder actie te ondernemen. Fractie voorzitter Abdullah Uysal zegt er vertrouwen in te hebben dat burgemeester Kolff integer en menswaardig zal handelen.

Bekijk ook onderstaande reportage over het uitzetten van derdelanders:

Meest gelezen

Nu wél mooi weer tijdens festival Brand Parkies in Dordrecht

Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 23 jul 2024 13:14

Fatbikebestuurder naar het ziekenhuis na ongeluk met auto

Redactie RTV Dordrecht | Joram Niese | 22 jul 2024 13:00

Bestelbus over de kop gevlogen op Galileïlaan in Dordrecht

Erik van Krimpen | Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 24 jul 2024 10:58

Lees ook

Boer Gijs uit Ridderkerk hoopt dat blauwtong zijn schapen niet treft

Het blauwtongvirus rukt op in Nederland, het aantal besmettingen onder vee is in minder dan een week...

Eigenaar zet winkelcentrum Sterrenburg in de etalage

Binnenkort zwaait iemand anders de scepter bij het Dordtse winkelcentrum Sterrenburg, dat door de hu...

Politie bezorgd over levensgevaarlijke situaties door drugslabs in woonwijken

De politie ziet het aantal levensgevaarlijke situaties rond drugslabs toenemen en maakt zich grote z...

Dordtenaar aangehouden wegens frauderen met kinderopvangtoeslag

Op woensdag 24 juli heeft de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst een man uit Dordrecht aangeho...

Man uit Hardinxveld-Giessendam veroordeeld voor anabole steroïden, harddrugs en witwassen

Witwassen en het illegaal bezitten van anabole steroïden en harddrugs. Drie delicten die allemaal op...

Lichaam vermist persoon aangetroffen bij Kop van 't Land

De politie heeft donderdagmiddag in de Nieuwe Merwede het lichaam aangetroffen van een man die sinds...