Dordrecht, Netherlands

Dordrecht viert Coming Out Day: ‘Er is een plek voor iedereen in Dordrecht’

In heel Nederland wordt vandaag stilgestaan bij Coming Out Day: een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor emancipatie van de LHBTI+-gemeenschap. En dat is nog steeds nodig, weet ook wethouder Chris Benschop. Daarom is de komende weken op de Spuiboulevard een bijzondere tentoonstelling te zien.
Marjolein Vos | 11 oktober 2022 17:58 | Aangepast op 11 oktober 2022 17:58
De tentoonstelling Legale Liefde toont duo-portretten van gehuwde LHBTI+ partners. De meer dan manshoge duo-portretten zijn gemaakt door fotograaf en kunstenaar Ernst Coppejans, in samenwerking met stichting Open Mind. Deze stichting is de organisatie áchter deze reizende tentoonstelling. De portretten tonen stuk voor stuk ze de liefde tussen twee mensen. In dezelfde pose, maar telkens voor een andere kleur - blauw, roze, oranje, geel, blauw, groen. Zo zijn de portretten op het oog zowel verschillend als gelijk. Dat dat past bij de gemeenschappelijkheid van hun onderwerp: een huwelijk tussen twee LHBTI+ personen.“Er is een plek voor iedereen in Dordrecht, maar we merken dat dat toch niet altijd zo wordt ervaren”, licht Benschop toe. Daarom is ze trots dat de tentoonstelling Dordrecht aandoet en aandacht op het onderwerp vestigt.

Het is meer dan 20 jaar geleden dat in Nederland voor het eerst mensen van hetzelfde geslacht met elkaar konden trouwen. Na al die jaren is het nog steeds niet voor iedereen vanzelfsprekend om in het huwelijksbootje te stappen met degene van wie je houdt. Jos is zelf gelukkig getrouwd met zijn man maar weet dat veel mannen en vrouwen twijfelen. “Ik weet dat er toch ook nog heel veel mensen zijn die rekening houden met gevoelens binnen de familie. Als er onder ouders een beeld bestaat dat het huwelijk is iets tussen een man en vrouw en je weet dat je ouders niet gaan komen naar je huwelijk, dan kan je natuurlijk denken: accepteer mij zoals ik ben. Maar dan moet je echt stevig in je schoenen staan.”

Steun binnen de kerkgemeenschap
Trouwen voor de kerk kan voor homo’s en lesbiennes vaak nog veel moeilijker. Maar niet voor dominee Kniff. In zijn Wilhelminakerk is iedereen welkom, ook voor een echtverbinding. “Een huwelijkszegen vragen is wat ons betreft gewoon een zegen elkaar toewensen, dat je een leven wilt hebben met elkaar, onder de zegen van God. Wat ons betreft kan er geen enkel beletsel zijn voor welke relatievorm dan ook.” Sinds dinsdagmidddag wappert daarom de Wijdekerk-vlag aan de gevel van de kerk. De vlag werd overhandigd door de werkgroep die zich in wil zetten voor een goede relatie tussen kerk en LHBTI+-bezoekers. Want ook in deze tijd zijn er nog genoeg verhalen te vertellen van mensen die niet voor hun geaardheid uit durven te komen binnen de kerkgemeenschap waar ze lid van zijn. “Als je je thuis voelt in de kerk, dat is eigenlijk jouw familie, jouw warme nest. Als je uitkomt voor je geaardheid en dat warme nest wat je op zo’n moment heel hard nodig hebt, is er dan niet meer, dan is dat iets waarvan wij met elkaar van vinden dat we daar iets aan moeten doen”, legt David Schalken-den Hartog van WijdeKerk uit. Wijdekerk Drechtsteden is de opvolger van de lokale werkgroep UitdeKastindeKerk, gelieerd aan het Platform Dordtse Kerken. De werkgroep UitdeKastindeKerk zet zich al meer dan 10 jaar in voor de positie van LHBT+-personen, onder andere door het organiseren van gespreksavonden.

De tentoonstelling Legale Liefde is nog tot en met 28 oktober te zien op de Spuiboulevard.

Lees meer over:

LHBTIQ+|

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Een eigen plek voor LHBTIQ+: COC start regenboogcafé in Dordrecht

COC Rotterdam start samen met Stichting Door een maandelijkse ontmoetingsavond voor de LHBTIQ+ gemee...

Ontslag om afwijzen lhbt-themadag op Dordtse school? De rechter moet beslissen

Een onderwijsassistent van het Dordtse Insula College is op non-actief gezet omdat hij een lhbt-them...

'Wie zichzelf is, presteert beter', maar bij sportverenigingen kan dat een hele opgave zijn

Dordrecht Pride organiseerde donderdagavond een thema-avond over 'jezelf zijn in de sport'. Uitgenod...