Dordrecht, Netherlands

Dordrechts Museum trekt evenveel bezoekers als voor corona

In totaal brachten 135.000 mensen in 2022 een bezoek aan Het Dordrechts Museum. Daar onder vallen ook het Regionaal Archief, Huis van Gijn en Het Hof van Nederland, dat pas vernieuwd is.
Marjolein Vos | 10 januari 2023 13:28 | Aangepast op 10 januari 2023 13:28
De cijfers zijn vergelijkbaar met de landelijke trend: sinds de pandemie zijn de bezoekersaantallen teruggelopen en vergelijkbaar met de cijfers van 2019. “Het is fijn dat het weer op dat niveau zit”, laat Gert Jan Schouten van het Dordrechts Museum weten. “De coronajaren gaven een vertekend beeld. We zijn soms maar vier maanden open geweest in een jaar.”
“De tentoonstelling In het licht van Cuyp, die in 2021 al zo succesvol was gestart, zorgde met andere exposities zoals Wanderlust, Richard van den Dool, Schilders van de Biesbosch en Umar Rashid voor een bezoekersaantal van 88.000 in het Dordrechts Museum. Huis Van Gijn werd vorig jaar ruim 26.000 maal bezocht en zit daarmee net als het Dordrechts Museum op het niveau van 2019.”

Het vernieuwde Hof: een succesformule?
Het Hof van Nederland is eind juni heropend na een forse verbouwing. Niet alleen de inrichting, maar ook de positionering van het museum is veranderd. “Het Hof van Nederland gaat over hoe wij in Nederland omgaan met onze vrijheden, vroeger en nu. Dit verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven, aan de hand van verschillende belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nederland en Dordrecht in het bijzonder”, vertelt Schouten. Het museum ontving in het tweede halfjaar bijna 10.000 bezoekers. Voor de verbouwing waren dat er 20.000 per jaar. Ooit, bij de opening in 2015, werd er gehoopt dat Het Hof per jaar 40.000 mensen naar Dordrecht zou trekken, maar die aantallen werden nooit gehaald. Met de aanpassingen hoopte gemeente in 2020 nog dat 30.000 bezoekers per jaar gehaald konden worden. Volgens Schouten is het te vroeg om zien wat voor effect de aanpassingen op de bezoekersaantallen zullen hebben. “Het heeft echt tijd nodig. Het duurt even voor het publiek het vernieuwde Hof heeft gevonden. We hopen door de jaren heen een stijging te zien. Vooralsnog zijn we al heel blij als we in 2023 boven de 20.000 uitkomen.” Om dat te realiseren zal het museum ook in 2023 reclamecampagnes inzetten, zowel lokaal, regionaal als landelijk.

In juni werd het vernieuwde Hof geopend en wij namen een kijkje.

Lees ook

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...

Dordrechts Museum krijgt drie kunstwerken van Reinier Lucassen

Hij geldt als Nederlandse Pop Art kunstenaar: eigenzinnig en ironisch. In Dordrecht was al een schil...