Dordrecht, Netherlands

Dordrechts Museum viert overzees succes van schilder Aelbert Cuyp met 'Britse dag'

Het Dordrechts museum staat zaterdag 2 april in het teken van de Britse aristocratie (een bestuursvorm waarin een groep uit de hoge klasse de macht heeft) en hun gewoonten. De zaterdagmiddag wordt gevuld met een lezing van Josephine Rombouts over haar ervaringen op een Schots kasteel waar zij jaren lang werkte.
Vivian Rutte | 18 maart 2022 10:13 | Aangepast op 18 maart 2022 10:13
De Dordtse Aelbert Cuyp was een lokale schilder en buiten zijn woonplaats vijwel onbekend. Pas na zijn dood werd hij ontdekt door Engelse verzamelaars en kunstenaars, waardoor er in Engeland rond de jaren vijftig van de zeventiende eeuw een ware ‘Cuyp-rage’ ontstond.

De Britse aristocratie waren zo gek op de zonovergoten landschappen van de schilder, dat rond 1800 alle belangrijke werken van Cuyp uit Nederland waren verdwenen. Een echte Cuyp kon in geen enkel Brits landhuis ontbreken.Nog steeds hangt een groot deel van zijn beste werken in Engeland.

Josephine RomboutsIn haar lezing zal Josephine Rombouts haar ervaringen met Engelse landeigenaren, Franse koks, spoken, etiquette en tradities, met de geïnteresseerden delen. Ze studeerde kunstgeschiedenis in Nederland en is bekend van haar boeken over het leven op Cliffrock Castle. Met humor en scherpe observaties beschrijft ze de wereld van de Britse aristocratie, waarvan het bijna onvoorstelbaar is dat deze nog bestaat.

Voorafgaand aan de lezing zal conservator Sander Paarlberg meer vertellen over de aantrekkingskracht die de Britten tot de werken van Aelbert Cuyp had.

High-teaEen kopje thee met wat lekkers kan aan zo’n Britse middag niet ontbreken. Liefhebbers kunnen na de lezing genieten van een traditionele Engelse high-tea. Op het menu staan typisch Britse lekkernijen zoals: finger sandwitches, scones met jam en clotted cream en diverse taartjes en cakes.

De lezing vindt plaats op zaterdag 2 april in de Schoumanzaal van het Dordrechts Museum van 14.00 tot 15.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via
www.dordrechtsmuseum.nl
en kosten 7,50 euro. Een combiticket voor de lezing met high tea kost 27,50 euro. De prijzen en tickets hiervoor zijn per persoon. Museumentree is niet bij de prijs inbegrepen.

Meest gelezen

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Eilandleven: Big Rivers 2023 en ‘doorkijkje’

Deze donderdag in 'Eilandleven’ het optreden van het Dylan Vos Quartet tijdens Big Rivers 2023 en ee...

Deze maandag op TV Dordrecht: dubbel zoveel kunst

Met tal van musea en galeries barst het in Dordrecht van de kunst. Maandag 4 september na het nieuws...

Tiende Pasar Malam dit weekend in hartje Dordrecht

Pasar Malam is een cultureel feest waar Indonesië centraal staat en komend weekend is de grootste gr...

'Een schilderij waarin je iedere keer iets anders ziet'

Samuel van Hoogstraten werd zo'n 400 jaar geleden geboren in Dordrecht. Nu is hij bekend als een van...

Cultuur op de Hoek vult binnenstad met muzikale klanken

De tweede editie van het festival Cultuur op de Hoek komt op zaterdag 3 juni weer om het hoekje kijk...

Kunstwerk 'Eigen Schuld' verkocht voor exact de studieschuld van de kunstenaar: 45.879,40 euro

Het is hem gelukt. Kunstenaar Mart Veldhuis verkocht zijn wandtapijt voor €45.879,40. Dat bedrag is ...