Dordrecht, Netherlands

Dordrechts Museum viert overzees succes van schilder Aelbert Cuyp met 'Britse dag'

Het Dordrechts museum staat zaterdag 2 april in het teken van de Britse aristocratie (een bestuursvorm waarin een groep uit de hoge klasse de macht heeft) en hun gewoonten. De zaterdagmiddag wordt gevuld met een lezing van Josephine Rombouts over haar ervaringen op een Schots kasteel waar zij jaren lang werkte.
Vivian Rutte | 18 maart 2022 10:13 | Aangepast op 18 maart 2022 10:13
De Dordtse Aelbert Cuyp was een lokale schilder en buiten zijn woonplaats vijwel onbekend. Pas na zijn dood werd hij ontdekt door Engelse verzamelaars en kunstenaars, waardoor er in Engeland rond de jaren vijftig van de zeventiende eeuw een ware ‘Cuyp-rage’ ontstond.

De Britse aristocratie waren zo gek op de zonovergoten landschappen van de schilder, dat rond 1800 alle belangrijke werken van Cuyp uit Nederland waren verdwenen. Een echte Cuyp kon in geen enkel Brits landhuis ontbreken.Nog steeds hangt een groot deel van zijn beste werken in Engeland.

Josephine RomboutsIn haar lezing zal Josephine Rombouts haar ervaringen met Engelse landeigenaren, Franse koks, spoken, etiquette en tradities, met de geïnteresseerden delen. Ze studeerde kunstgeschiedenis in Nederland en is bekend van haar boeken over het leven op Cliffrock Castle. Met humor en scherpe observaties beschrijft ze de wereld van de Britse aristocratie, waarvan het bijna onvoorstelbaar is dat deze nog bestaat.

Voorafgaand aan de lezing zal conservator Sander Paarlberg meer vertellen over de aantrekkingskracht die de Britten tot de werken van Aelbert Cuyp had.

High-teaEen kopje thee met wat lekkers kan aan zo’n Britse middag niet ontbreken. Liefhebbers kunnen na de lezing genieten van een traditionele Engelse high-tea. Op het menu staan typisch Britse lekkernijen zoals: finger sandwitches, scones met jam en clotted cream en diverse taartjes en cakes.

De lezing vindt plaats op zaterdag 2 april in de Schoumanzaal van het Dordrechts Museum van 14.00 tot 15.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via
www.dordrechtsmuseum.nl
en kosten 7,50 euro. Een combiticket voor de lezing met high tea kost 27,50 euro. De prijzen en tickets hiervoor zijn per persoon. Museumentree is niet bij de prijs inbegrepen.

Lees ook

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Alle zaterdagen in april unieke 'Opwaarts'-concerten

Deze hele maand staat de zaterdagavond op TV Dordrecht in het teken van Opwaarts. Unieke concerten u...

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Schouwburg Kunstmin wil meer jongeren trekken door samenwerking met Gouda en Leiden

De drie cultuur-wethouders van gemeente Dordrecht, Gouda en Leiden én de drie theaterdirecteuren heb...