Dordrecht, Netherlands

Dordt in Cello woensdag van start; vijftien concerten in vijf dagen

Op woensdagavond 17 mei gaat het jaarlijkse muziekfestival ‘Dordt in Cello’ van start. Het festival staat, zoals de naam doet vermoeden, in het teken van het strijkinstrument. Het festival begint op woensdagavond met het openingsconcert in de Grote Kerk. Hierbij zal Victor Julien-Laferriere, een cellist van internationale allure, het spits afbijten.
Trevyn van Houwelingen | 17 mei 2023 17:00 | Aangepast op 17 mei 2023 16:26
Dit jaar vindt het festival plaats van woensdag 17 tot en met zondag 21 mei, met optredens verdeeld over diverse locaties op het eiland van Dordrecht. De komende vier dagen zullen verschillende nationale en internationale topcellisten in Dordrecht samenkomen om hun passie voor de cello te delen met het publiek. Zo vinden er concerten plaats in onder andere de Augustijnenkerk, de Kunstkerk, en de Trinitatiskapel.

Biesbosch
Ook buiten de binnenstad zijn er verschillende activiteiten te bezoeken. Voor natuur- en buitenliefhebbers zijn er toegankelijke Biesboschconcerten op vrijdag 19 mei en is er een fietsroute uitgezet waar de deelnemers drie verschillende Celloconcerten kunnen bezoeken bij agrarische bedrijven in de Dordtse Biesbosch. Daarnaast is er een speciaal ontbijtconcert op de parkeerplaats van FC Dordrecht, op zaterdagmorgen om 8.30uur. In totaal vinden er tijdens het vijfdaagse festival 15 concerten plaats.

Bas de Zwart, ook betrokken bij Big Rivers, is als zakelijk leider betrokken bij het festival. Hij heeft nog een tip voor bezoekers: de veertienjarige Valentijn Jeukendrup. “Je weet niet wat je meemaakt het zijn echt topmuzikanten, hij neemt zijn vioolspelende broer Julian mee, die is zestien. En als je blijft zitten pak je ook nog gratis het concert van Dordts Cello Ensemble mee.”

Ontmoeten
Het thema van dit jaar is: 'Cello Connecties’. De organisatie wil, na de lastige coronajaren, met het festival op zoek naar de verbinding om samen het plezier te hervinden van elkaar ontmoeten, luisteren, spelen en beleven. Cello Connecties staat daarnaast voor de samenwerking die is aangegaan met het Cellofestival van Zutphen die voor beide festivals een verrijking is gebleken.Naast concerten zijn er ook workshops en masterclasses te volgen, waarbij amateurcellisten de kans krijgen om hun spel te verbeteren onder begeleiding van professionals. Zo geeft meestercellist Pieter Wispelwey een masterclass en twee concerten, en dat als nestor van het festival. Het hele programma is hier te bekijken.

Bekijk hieronder ook de reportage die RTV maakte met Bas de Zwart

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Bezoekersrecord en vrolijke gezichten tijdens zonnig Wantijweekend

De tweedaagse Wantijfestiviteiten in Dordrecht hebben een succesvolle editie achter de rug. Er trokk...

Ideaal festivalweer zorgt voor topdrukte tijdens Wantijpop 2024

Geen extreem hoge temperaturen dit jaar, maar juist ideaal festivalweer. Het Wantijpark was zaterdag...

Na regen, komt Wantijpop

De 28ste editie van Wantijlive en Wantijpop biedt voor elke muzieksmaak wat wils. Vrijdag en zaterd...

Op Pad Met Ad: zonnige reportage bij fantasyfestival Eallum

Vanavond in de uitzending: een zonnige reportage bij fantasyfestival Eallum in Op Pad Met Ad. De rep...

Bezoekers Lepeltje Lepeltje genieten van hapjes, muziek en de zon

Het is dit Hemelvaartsweekend vier dagen lang genieten geblazen voor de bezoekers van het culturele ...

Bachfestival zoekt koorleden

Ben je zanger of zangeres en houd je van Bach? Dan is het Bachfestival Dordrecht is op zoek naar jou...