Dordrecht, Netherlands

Dordtenaar (20) bestraft voor diefstal en vernieling: 'Ik wil mijn leven fixen'

In de nacht van 3 op 4 augustus 2022 ging een groepje jongeren bij het Wantijbad naar binnen Corrado Francke
Inbreken in het Wantijbad, een autodeur vernielen en wraps stelen uit een supermarkt: een 20-jarige Dordtenaar heeft geen beste maanden achter de rug, maar nu gaat het naar eigen zeggen 'de goede kant op'. Ook de rechter wil hem een kans bieden wat van zijn leven te maken, werd maandag duidelijk in de rechtszaal.
Corrado Francke | 1 mei 2023 16:49 | Aangepast op 1 mei 2023 16:49
Wel krijgt de jongeman een taakstraf van zestig uur voor zijn daden. Gaat hij binnen nu en twee jaar opnieuw in de fout, hangt nog een taakstraf van zestig uur boven zijn hoofd.

Speeksel op blikje
Alcohol was volgens de man de boosdoender toen hij vorige zomer op een warme avond met een groepje baldadige jongeren aan het rondhangen was aan de achterkant van het zwembad in Dordrecht. Met zijn inmiddels ex-vriendin ging hij mee naar binnen, door een opengemaakt hek van het toen gesloten Wantijbad. Daar kreeg hij een blikje frisdrank gevangen. Het speeksel dat op dat blikje werd gevonden, bleek van de verdachte.

Qua diefstal neemt de rechter hem weinig kwalijk. Wel had de veroordeelde man niet door het hek moeten gaan en zich terug moeten trekken. De man mocht, net als alle andere mensen, sowieso niet naar binnen na sluitingstijd.

Ook bij de vernieling van een autodeur in Dordrecht was alcohol in het spel. Hij verklaarde dat weekend dat hij een fles wijn had opgedronken. Een melder zag dat iemand tegen de deur van een grijze Peugeot trapte. Het signalement dat de melder doorgaf, kwam overeen met de kleding en het uiterlijk van de jonge Dordtenaar.

Wraps in onderbroek
Over de wrap-diefstal was hij, net als de rechter, kort. Hij verklaarde dat hij in die tijd dakloos was en geen andere optie had dan de wraps, ter waarde van 4 euro en 38 cent, in zijn onderbroek mee naar buiten te smokkelen.

De Dordtenaar had al een strafblad en is in gesprek met de reclassering om een plek terug te krijgen in de maatschappij, zonder in aanraking te komen met justitie. Sinds de Ramadan drinkt hij niet meer, al gebruikt hij nog wel regelmatig hasj.

'Je krijgt van mij nu een kans'
Wel is hij een aantal afspraken bij de reclassering niet nagekomen. De rechter legde hem dan ook een meldplicht, net als regelmatige controles op drank en drugs. "Je krijgt van mij nu een kans, maak daar ook wat van", drukte de rechter hem tijdens de uitspraak op het hart. De Dordtenaar ging direct akkoord met zijn straf.

Lees meer over:

Rechtbank|Wantijbad|

Lees ook

Arie slaat boos een rek omver in het tankstation, maar dan drukt de medewerker op de alarmknop

Een 54-jarige Dordtenaar gaat uit zijn dak als hij vindt dat hij wordt bedonderd in een tankstation....

Als I. een halve fles whisky opdrinkt, munt hij het op scootmobielers: 'Hier die kar'

Twee oude mannen schrikken zich kapot als ze vorig jaar in het centrum van Dordrecht bijna van hun s...

Chileense prostituee 14 jaar cel in voor 'weerzinwekkende' dood, demonstratie bij rechtbank

De rechter in Dordrecht heeft veertien jaar cel opgelegd voor het doden van de 36-jarige Danny in Ro...

Op 30 december gooit B. een fles whisky over de muur de gevangenis in: 'Zij mogen ook een fijne jaarwisseling hebben'

Consternatie in de Dordtse gevangenis als op 30 december 2022 het 'hekalarm' af gaat. Bewakers zien ...

Na moord of dodelijk ongeluk staat Niels nabestaanden bij in hun contact met media: 'Ik probeer hun verdriet te verwoorden'

Als familieleden te maken krijgen met een fataal ongeluk of een moord, is er niet alleen het grote v...

Voor 40 euro en een onderbroek steekt Katinka bijna het huis in brand

Een jonge vrouw houdt boos en wanhopig haar aansteker bij een zakdoek en gooit die door de brievenbu...