Dordrecht, Netherlands

Dordtenaar Anne Mollema vertelt over zijn functie bij waterschap Hollandse Delta

Er wordt deze week veel aandacht besteed aan het water. Zo werd woensdag de vloedschottentest uitgevoerd en vindt zaterdag het ‘Festival Voor de Vloed’ in de Dordtse binnenstad plaats. Een goed moment om eens in gesprek te gaan met iemand die de hele dag in de weer is met het water. Wij spreken de Dordtse Anne Mollema die werkzaam is bij waterschap Hollandse Delta.
Erik van Krimpen | 29 september 2023 20:18 | Aangepast op 29 september 2023 20:18
De 65-jarige Anne Mollema groeide op in de Alblasserwaard en kwam al op zeer jonge leeftijd in aanraking met het water. “Tijdens de watersnoodramp werd ons gezin geëvacueerd en gingen mijn vader en oudste broer tegen de wind en regen in naar de dijk om te helpen. Ik ben ook een paar keer bijna verdronken, dus ik weet wat de kracht van het water is, maar ik weet ook dat je er gebruik van kunt maken.”

Een waterschap is een overheidsorganisatie, net zoals gemeenten en provincies dat zijn. Anne Mollema legt uit wat de belangrijkste taken zijn van het waterschap. “In de eerste plaats bieden we met onze dijken bescherming tegen overstromingen. We zorgen ook voor voldoende water, dus niet te veel en niet te weinig. Daarnaast gaan we over schoon water, zo zuiveren we bijvoorbeeld het rioolwater voordat het in de rivier geloosd kan worden.”

In totaal kennen we in Nederland 21 waterschappen. Anne Mollema is werkzaam bij waterschap Hollandse Delta in de functie van heemraad. Die rol is vergelijkbaar met die van een wethouder bij de gemeente. Waterschap Hollandse Delta beheert het binnendijkse water voor zo’n 900.000 inwoners op het Eiland van Dordrecht, de Hoeksche Waard, Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee, IJsselmonde en het eiland Tiengemeten.

Eigenaren en huurders van een woning betalen jaarlijks waterschapsbelasting en ook wordt er eens in de vier jaar gestemd tijdens de waterschapsverkiezingen. Toch merkt Anne Mollema dat de waterschappen nog aan bekendheid kunnen winnen. “Je ziet ons werk niet altijd, maar het is er voortdurend. Misschien zijn wij wel jouw onzichtbare beste vriend. Wat niemand weet is dat sinds de aanleg van de riolering de gemiddelde leeftijd met tien jaar is gestegen.”

Net als wethouders heeft ook elke heemraad zijn eigen portefeuille. Anne Mollema is verantwoordelijk voor de Waterketen en in zijn portefeuille vallen digitale transformatie, duurzaamheid en PFAS. Voor die laatstgenoemde vervult het waterschap vooral een belangrijke rol als het gaat om informatieverstrekking. “Wij doen bijvoorbeeld de metingen zoals bij de Merweplas. Vervolgens sturen we die naar onze waterschapslaboratoria en laten we de resultaten interpreteren door het RIVM.”

Ook de digitale transformatie is een belangrijk speerpunt voor waterschap Hollandse Delta. Anne geeft aan dat er niet genoeg personeel is om alle zuiveringen en stuwen handmatig te bedienen. “De kennis en automatisering stelt ons in staat om ons werk beter, efficiënter en slimmer te doen. Ook voor onze cyberveiligheid moeten we zorgen dat we een digitale transformatie door gaan maken.”

Zaterdag 30 september vragen de gemeente Dordrecht en waterschap Hollandse Delta op verschillende manieren aandacht voor het water tijdens het ‘Festival Voor de Vloed’. Zo zijn er van elf tot vijf uur pop-up straattheateracts op verschillende locaties in de Dordtse binnenstad. Om kwart voor vijf openen burgemeester Wouter Kolff, kinderburgemeester Keyshia Andrea en dijkgraaf Jan Bonjer officieel het stormseizoen.

Meer informatie over het festival kunt u vinden op: https://www.festivalvoordevloed.nl/

Bekijk hieronder onze reportage:

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Emotionele bewonersbijeenkomst ‘t Zand over mogelijke sloop woningen

Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 11 jul 2024 13:25

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Feestelijke opening voor bijna dertig watertappunten in Dordrecht

Dordrecht telt deze zomer dertig watertappunten. Tijdens een feestelijke opening van een watertappun...

Bevers kosten Waterschap Hollandse Delta al ruim twee ton dit jaar

De opmars van de bever in Nederland vordert gestaag. Dertig jaar geleden werd de uitgestorven diers...

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen Chemours

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen chemiebedrijf Chemours. Het waterschap wil vervolging...

Op pad met de Dordtse bestuurder die het water op ons eiland managet

Op 15 maart jongstleden mocht Nederland naar de stembus voor de gemeenteraads- en waterschapsverkiez...

Waterschapsbelasting 2024 waarschijnlijk zo’n 25 euro hoger

Het Waterschap Hollandse Delta heeft de begroting voor komend jaar opgesteld. Centraal staat het bel...

Extra regels waterschap voor PFAS-grondwater

In aanvulling op landelijke wetgeving stelt waterschap Hollandse Delta extra voorwaarden aan opgepom...